"Εξυπνα" φάρμακα, που θα στηρίζονται στην τεχνολογία των φυσαλίδων ή μικροσταγονιδίων και θα αποδεσμεύονται σε ακριβές σημείο του οργανισμού, όπου υπάρχει η πάθηση, πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή στις θεραπείες. Οι έρευνες σε εργαστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης βρίσκονται σε κλινικό στάδιο για την τελειοποίησή τους, πριν διοχετευτούν στην αγορά.
Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για Διεπιφάνειες Φυσαλίδων και Σταγόνων, που διοργάνωσε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μία από τις πολλαπλές χρήσεις των φυσαλίδων και μικροσταγόνων μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στον κλάδο της ιατρικής και φαρμακευτικής.
Η νέα τεχνολογία προτείνει τη δημιουργία φαρμάκου σε σταγονίδια, τα οποία είτε χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή ως αιωρούμενα σωματίδια, είτε κλείνονται σε ειδικό κέλυφος, το οποίο κατευθύνεται με ελεγχόμενο ρυθμό αποδέσμευσης του φαρμάκου, σε συγκεκριμένο ευπαθές σημείο του οργανισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μέθοδος χορήγησης κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, όπου απαιτείται εντοπισμένη χρήση του φαρμάκου.
Η τεχνολογία των φυσαλίδων και σταγόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους υλικό (στερεό, υγρό, αέριο) ώστε να βρίσκει αποτελεσματικότερη εφαρμογή στην παραγωγή τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών, σε καθαρισμό αποβλήτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας στις βιομηχανίες, αλλά και σε διαστημικές εφαρμογές.
Ο Νικολάι Ντένκοφ από το πανεπιστήμιο της Σόφιας, εξήγησε πως σε ό,τι αφορά την παρασκευή γαλακτωμάτων, είναι δυνατή η παραγωγή μέχρι και δέκα φορές περισσότερης ποσότητας, καταναλώνοντας την ίδια ενέργεια, εάν κατά τη διαδικασία χρησιμοποιηθούν νέα μοριακά υλικά σε μορφή φυσαλίδων, που είναι φιλικότερα στο περιβάλλον. Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη για την εξοικονόμηση ενέργειας, εάν ληφθεί υπόψη ότι, σήμερα, για την ίδια παραγωγή χάνεται το 99% της ενέργειας και χρησιμοποιείται μόνο το 1%. Στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, αναπτύσσεται μία εξίσου σημαντική τεχνική μέθοδος για την ανίχνευση φυσαλίδων στο ανθρώπινο αίμα, από την οποία μπορεί να νοσήσει πλέον, εκτός από τους δύτες ή τους αστροναύτες, οποιοσδήποτε κάνει χρήση των θαλάμων υπερβαρικής ιατρικής για την ταχύτερη αποθεραπεία των τραυμάτων του (μετεγχειρητικές καταστάσεις, σπασμένα οστά κ.α.).
Μονάδα υπερβαρικής ιατρικής λειτουργεί στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" της Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεργάζεται το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, για τη βελτίωση της χρήσης των θαλάμων από τους ασθενείς. Σήμερα, η διαδικασία της αποσυμπίεσης γίνεται εμπειρικά, ενώ με τη νέα μέθοδο επιχειρείται η ακριβής ποσοστιαία μέτρηση των φυσαλίδων στο αίμα, ώστε να προλαμβάνεται το ενδεχόμενο εμβολής και να επιτυγχάνεται στο μέγιστο το όφελος της αποσυμπίεσης.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου