Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Για να χάσετε βάρος, κοιτάτε το ρολόι

Το πότε τρώμε είναι τελικά εξίσου σημαντικό με το τι και πόσο τρώμε, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της, που επιβεβαίωσε οριστικά ότι -τουλάχιστον στα ποντίκια όπου έγιναν τα σχετικά πειράματα- το βραδινό φαγητό, την ώρα που κανονικά κάποιος θα έπρεπε να κοιμάται, προσθέτει περισσότερα κιλά από ό,τι αν είχε φάει τις ίδιες ποσότητες σε φυσιολογικές ώρες.

Άλλες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τις νυκτερινές ώρες και τρώνε το βράδυ, διαταράσσουν το μεταβολισμό τους. Μέχρι τώρα, όμως, ποτέ δεν είχαν γίνει λεπτομερείς μελέτες του φαινομένου. Για πρώτη φορά, ο καθηγητής νευροβιολογίας και φυσιολογίας Φρεντ Τούρεκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα σε μια διατροφή με υψηλά λιπαρά και στις ώρες του φαγητού.

Η σχετική εργασία παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Obesity” (Παχυσαρκία), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του “Science”. Έπειτα από έξι εβδομάδες πειραμάτων, τα ποντίκια που έτρωγαν το βράδυ και γενικά σε μη φυσιολογικές ώρες, ζύγιζαν περίπου 30% περισσότερο σε σχέση με όσα ποντίκια έτρωγαν σε κανονικές ώρες. Η αύξηση του βάρους ήταν ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα Φρανκ Σιρ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος μελετά τον ύπνο, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει παρατηρήσεις σε ανθρώπους, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι πρόσθεσαν κιλά μέσα σε τρεις μόλις μέρες από τη στιγμή που άρχισαν να τρώνε το βράδυ. Όσο πιο βαθιά μέσα στη νύχτα -τότε ακριβώς που το σώμα αναζητά τον ύπνο- τρώει κάποιος τόσο κινδυνεύει να παχύνει. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι για τον έλεγχο του βάρους οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν ένα τρίπτυχο: περισσότερη φυσική άσκηση, λιγότερο φαγητό, αλλά και φαγητό στη σωστή ώρα μέσα στη μέρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τούρεκ, το γιατί ένα άτομο παχαίνει, είναι πιο πολύπλοκο από μια απλή προσθαφαίρεση θερμίδων. Μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος που ρυθμίζουν την ενέργεια, με συνέπεια να έχει μεγάλη σημασία ο χρονισμός (timing) των γευμάτων, όσον αφορά την αύξηση του βάρους. Το εσωτερικό βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι μας κυβερνά τον καθημερινό κύκλο της δραστηριότητας, διατροφής και ύπνου, καθώς και γενικότερα τη χρήση της ενέργειάς μας, σε άμεση συσχέτιση με το ρυθμό του φωτός και του σκοταδιού στη φύση.

Πάνω από 300 εκατ. άτομα παγκοσμίως θεωρούνται παχύσαρκοι και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα μερικοί ειδικοί να κάνουν λόγο για πραγματική «επιδημία παχυσαρκίας».

Το επόμενο βήμα των αμερικανών ερευνητών, όπως είπαν, θα είναι να μελετήσουν πιο επισταμένα τον μοριακό μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την παρατήρηση ότι το φαγητό σε «λάθος» ώρα παχαίνει περισσότερο.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση http://www.nature.com/oby/journal/vaop/ncurrent/abs/oby2009264a.html


(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: