Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων από τα νανομόρια

Τα νανομόρια τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία υφασμάτων πιο ανθεκτικών στη βρομιά, τη βελτίωση της γεύσης τροφίμων ή τη βελτίωση της δράσης ορισμένων φαρμάκων, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί στο Σάλτσμπουργκ.

"Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα απ' ότι απαντήσεις για τις επιδράσεις των νανομορίων" στην υγεία των ανθρώπων, σημείωσε η χημικός Σουζάνε Σταρκ, υπεύθυνη της Ένωσης για την Πληροφόρηση των Καταναλωτών σε σεμινάριο που διεξάγεται στην αυστριακή πόλη. Τα μόρια αυτά, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα 100 νανόμετρα, προστίθενται στη σύσταση βερνικιών ή μπογιάς που είναι ανθεκτικά στη βρόμα, ή σε καλλυντικά προϊόντα ή προϊόντα διατροφής που έχουν ιδιαίτερα λιπαρή σύνθεση, και μπορούν να δείξουν με την εμφάνιση ειδικού χρώματος ότι το προϊόν έχει λήξει.

Μολονότι τα νανομόρια έφεραν την επανάσταση σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους, εγκυμονούν πιθανώς κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί πλήρως. Μπορούν πράγματι να διεισδύσουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού, του πεπτικού συστήματος ή του δέρματος και να εξαπλωθούν στους ιστούς από τα αιμοφόρα αγγεία, εξήγησε και ο δόκτωρ Χανς Πέτερ Χούτερ, γιατρός ειδικευμένος στην περιβαλλοντική υγιεινή στη Βιένη.

"Τα μικροσκοπικά αυτά μόρια μπορούν αναμφίβολα να περάσουν έως και στον πλακούντα", προειδοποίησε επίσης, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά τον τρόπο συμπεριφοράς των νανομορίων στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

Εξάλλου ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι έρευνες για τα μόρια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από το ντίζελ που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα απέδειξαν ότι οι τοξικές επιπτώσεις που είχαν ήταν πιο σημαντικές όταν είχαμε να κάνουμε με νανομόρια.

Η Σταρκ ζήτησε εξάλλου να καταστεί υποχρεωτική η αναφορά της παρουσίας νανομορίων στις ετικέτες των καταναλωτικών προϊόντων, αν είναι δυνατό ως το 2012 για τα καλλυντικά και τα προϊόντα διατροφής.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: