Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Οι έννοιες της μαγείας και της θρησκείας, όπως αποτυπώνονται στην Τέχνη

Η σχέση μεταξύ μαγείας και θρησκείας, από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι τη νεότερη εποχή, διερευνάται σε περιοδική έκθεση, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση με τίτλο «Μαγεία και θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες» οργανώνεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα διαρκέσει από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου εκτίθενται σε προθήκες στο διάδρομο μεταξύ των αιθουσών 7 και 8. «Η μαγεία και η θρησκεία αποτελούν έννοιες τόσο παλιές όσο και η ανθρωπότητα. Στην έκθεση τις παρουσιάζουμε αλληλένδετες, καθώς και οι δύο έχουν κοινή αφετηρία το φόβο και την ελπίδα του ανθρώπου», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επιμελητής της έκθεσης, Νίκος Μπονόβας.

Στα αντικείμενα της έκθεσης συγκαταλέγονται ένα ματόχαντρο του 18ου αιώνα που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Μονή Βλατάδων και δύο κατάδεσμοι της Παλαιοχριστιανικής εποχής (χάλκινα ελάσματα, χαραγμένα με κατάρες και τοποθετημένα μέσα σε κυλίνδρους από μολύβι και στη συνέχεια μέσα στους τάφους).

Επίσης, εκτίθενται μία χαλκογραφία των μέσων του 19ου αιώνα που απεικονίζει τον Άγιο Χαράλαμπο να έχει ως υποπόδιο έναν ανθρωπόμορφο δαίμονα, μία εικόνα του 17ου αιώνα με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία, καθώς και μία ρώσικη χαλκογραφία του 19ου αιώνα, που απεικονίζει τα «Τελωνεία της ψυχής», δηλαδή τα πάθη της ψυχής προσωποποιημένα σε φτερωτούς δαίμονες.

Η γνώση για το θέμα «Μαγεία και θρησκεία» συμπληρώνεται και με ορισμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, τα οποία τονίζονται με ειδική σήμανση. Πρόκειται για φυλακτά, λειψανοθήκες, θρησκευτικές εικόνες και χαλκογραφίες.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα οργανωθεί, επίσης, σειρά εκδηλώσεων, από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Η μαγεία της πίστης» για ενήλικες και νέους από 15 ετών και άνω.

Το παιχνίδι θα διαδραματιστεί γύρω από τα εκθέματα και οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φανταστούν πώς λειτουργούν ορισμένα αντικείμενα στην εποχή τους, όπως φυλαχτά, σταυροί, φιαλίδια για μύρο, θρησκευτικές εικόνες και χαρακτικά.

Για τα παιδιά Δημοτικού θα διοργανωθεί αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με θέμα, «Η λυγερή και το πουλί τ’ αηδόνι», από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: