Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η κατάψυξη συμβάλλει στην αποκατάσταση ιστορικών βιβλίων και εγγράφων

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν την ιδανική μέθοδο αποκατάστασης παλιών βιβλίων και ντοκουμέντων που έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση ή ακόμη και καταστροφές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πάντως, Γερμανοί επιστήμονες φέρεται πως ανακάλυψαν μια καινούρια μέθοδο και προτείνουν την? κατάψυξη των συγκεκριμένων εντύπων.

Πριν από περίπου 2 μήνες (στις 3 Μαρτίου), στις 2 μετά το μεσημέρι, συνέβη κάτι αναπάντεχο στην Κολονία. Μέσα σε λίγα λεπτά, το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αιτία, όπως αποδείχτηκε, τα υπόγεια έργα επέκτασης του μετρό.

Πλην όμως, εκτός από τα δύο ανθρώπινα θύματα, η Κολονία θρήνησε και τα χιλιάδες ιστορικά ντοκουμέντα και παλιά βιβλία, τα οποία σκίστηκαν, λερώθηκαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι υπεύθυνοι των αρχείων της γερμανικής μεγαλούπολης απευθύνθηκαν στην υπηρεσία αποκατάστασης βιβλίων και εγγράφων του Βερολίνου, ζητώντας τη συμβολή των ειδικών της.

Πάγωμα, κενό αέρος και ραδιενέργεια

Ποια όμως είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι ειδικοί του Βερολίνου, ώστε να σώσουν όποια από τα παλιά έντυπα δεν καταστράφηκαν εντελώς; Η εκπρόσωπός τους, Μάργκαρετ Πόλατσεκ, την περιέγραψε φέρνοντας ως παράδειγμα ένα βιβλίο που βρίσκεται σε κακή κατάσταση: «Είναι δεμένο με περγαμηνή. Συνεπώς, έπρεπε πρώτα να το τυλίξουμε σε μεγάλους επιδέσμους, έτσι ώστε να μη φουσκώσει και χάσει τη δομή του. Στη συνέχεια το καταψύξαμε στους 18 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν».

Όπως είπε, τα δραστικά αυτά μέτρα είναι απαραίτητα, διότι κάθε ώρα που περνά το βιβλίο αλλοιώνεται. Εννοείται βέβαια πως τα βιβλία δεν παραμένουν εσαεί στον ειδικό καταψύκτη. «Το κάνουμε κατ’ αρχήν ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα βιβλία δεν παθαίνουν το παραμικρό όσο βρίσκονται στο ψυγείο: δεν φουσκώνουν εάν είναι βρεγμένα, το μελάνι δεν αρχίζει να τρέχει. Και το σημαντικότερο, εξουδετερώνονται οι μύκητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Πόλατσεκ.

Στη συνέχεια, όπως είπε, αρχίζει το στέγνωμα του βιβλίου. Και μάλιστα αυτό που ονομάζουμε «στεγνό στέγνωμα», το οποίο γίνεται σε κενό αέρος. Αυτό, διότι, το βιβλίο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βραχεί την ώρα που λιώνει ο πάγος. Έπειτα, οι ειδικοί περνούν στο τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο, την αποκατάσταση του χαρτιού. Καταπολεμούν τους υπόλοιπους μύκητες με τη βοήθεια ραδιενεργών ακτινών. Τέλος, με τη βοήθεια ειδικού χαρτιού αποκαθιστούν το σκίσιμο και συμπληρώνουν σημεία που λείπουν.

Παρά το πολύπλοκο, χρονοβόρο και υψηλό κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι ειδικοί εξασφαλίζουν με το πάγωμα πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να σώσουν βιβλία και έγγραφα. Αυτό, διότι με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν, διασφαλίζεται ότι τα σημαντικά αυτά ιστορικά ντοκουμέντα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και για τις επόμενες γενιές.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: