Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Οι αρουραίοι είναι "σπιτόγατοι" και πιστοί στη γειτονιά τους!

Το "σπίτι μου, σπιτάκι μου" δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τους αρουραίους. Μια νέα επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι μολονότι οι αρουραίοι μιας πόλης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να την τριγυρνούν ελεύθερα, στην πραγματικότητα σχηματίζουν ανά ομάδες ξεχωριστές "γειτονιές", όπου περνάνε την περισσότερη ζωή τους, χωρίς να απομακρύνονται.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας "Μπλούμπεργκ" του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Molecular Ecology" (Μοριακή Οικολογία).

Όπως οι άνθρωποι μένουν συνήθως πιστοί στις γειτονιές της πόλης τους, έτσι και οι αρουραίοι, όταν κάνουν?βόλτες, σπάνια πάνε πέρα από το οικοδομικό τετράγωνό "τους". Μόνο σε περίπτωση κινδύνου, μερικοί (όχι όλοι) δείχνουν μεγαλύτερη τόλμη και μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι 11 χιλιόμετρα μακριά για να εγκατασταθούν σε νέες εγκαταλειμμένες περιοχές της πόλης.

Οι αρουραίοι μπορούν να μεταδώσουν μια ποικιλία ασθενειών στους ανθρώπους. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες για εξολόθρευσή τους από τις αστικές γειτονιές, πολλές πόλεις του κόσμου αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα. Η νέα έρευνα εντασσόταν ακριβώς στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των αρουραίων.

Οι ερευνητές παγίδεψαν περίπου 300 αρουραίους από 11 διαφορετικές περιοχές της Βαλτιμόρης και τους έκαναν γενετική ανάλυση για να δουν πώς σχετίζονται μεταξύ τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι του ανατολικού τμήματος της πόλης διαφέρουν γενετικά από τους αρουραίους του δυτικού τμήματος της πόλης. Ανακάλυψαν ακόμα ότι στο εσωτερικό των δύο "ημισφαιρίων" της πόλης, κάθε κοινότητα αρουραίων χωριζόταν σε επιμέρους μικρές γειτονιές.

Η έρευνα δείχνει ότι ενώ σπάνια οι αρουραίοι μεταναστεύουν, όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν, για παράδειγμα λόγω των ανθρώπινων προσπαθειών για καταπολέμησή τους, τότε θα μετακινηθούν ομαδικά σε μια άλλη γειτονιά. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, ίσως η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι η καταπολέμηση των αρουραίων σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, με ταυτόχρονη καταπολέμηση ολόκληρων "οικογενειών" και "γειτονιών".

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122394531/abstract

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: