Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ένας Παρθενώνας στα...έγκατα του Σαντιάγο

Μια μικρή ακρόπολη στα? έγκατα του Σαντιάγο της Χιλής. Δεκαέξι εκμαγεία, 50 κιλών το καθένα, της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και μια μακέτα της Ακρόπολης κοσμούν έναν από τους πιο σύγχρονους σταθμούς του μετρό, στο Σαντιάγο. Ο σταθμός ονομάζεται "Metro Grecia" και καθημερινά, περίπου 22.000 επιβάτες έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν και να ταξιδέψουν σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού.

Στο Σαντιάγο, περισσότεροι από 600 δρόμοι έχουν ελληνικά ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία. Πιο γνωστός δρόμος είναι η λεωφόρος Grecia, όπου υπάρχει και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ίδια λεωφόρο βρίσκεται και ο σταθμός του μετρό, "Grecia" όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση της δωρεάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η τελετή εγκαινίων έγινε παρουσία της Χιλιανής υπουργού Πολιτισμού Παουλίνας Ουρούτια, του υφυπουργού Εξωτερικών της Χιλής, Ρόμπερτ βαν Κλαβερέν, του προέδρου της εταιρείας του μετρό Σαντιάγο, Κλεμέντε Πέρεζ και της πρεσβευτού της Ελλάδας στη Χιλή, Χρυσούλας Καρυκοπούλου, η οποία εκπροσώπησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς της υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Εξωτερικών της Χιλής, οι οποίοι ευχαρίστησαν το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τη συγκεκριμένη δωρεά και τόνισαν τη σπουδαιότητά της στη προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Χιλή και στη σύσφιγξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η πρεσβευτής της Ελλάδας εξήρε τη δωρεά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και το έργο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθώς και το μετρό Σαντιάγο, ειδικά τον πρόεδρό του και τον αρμόδιο αρχιτέκτονα Χαβιέρ Πίντο για τις εργασίες τους όσον αφορά την εγκατάσταση και παρουσίαση των έργων, που κοσμούν μοναδικά το σταθμό μετρό Grecia. Η κ. Καρυκοπούλου, τόνισε ότι η δωρεά αυτή έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη επίσημη παράδοση ενός εκμαγείου τον Δεκέμβριο του 2005 που πραγματοποίησε ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Σταθμού.

Επίσης, η Ελληνίδα πρεσβευτής δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα φιλελληνικά αισθήματα που διέπουν το χιλιανό λαό και την υποστήριξή του στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη σύσταση σχετικής Επιτροπής το 2004 και αντίστοιχα ψηφίσματα της χιλιανής Γερουσίας το 2004 και του χιλιανού κοινοβουλίου το 2006. Στις πλάκες με τα επεξηγηματικά κείμενα που έχουν ενσωματωθεί δίπλα στα εκμαγεία, γίνεται σαφής αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του μετρό του Σαντιάγο, Κλεμέντε Πέρεζ, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τη σημασία της δωρεάς σε έναν χώρο από όπου διακινούνται καθημερινά 22.000 άτομα, τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - χώρος, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με τον ελληνικό πολιτισμό, ανοικτός και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.

Επίσης, το Ίδρυμα "Γαβριήλ και Μαίρης Μουστάκη" δώρισς δύο οθόνες πλάσματος όπου προβάλλεται οπτικοαουστικό υλικό, σχετικό με την ιστορία της Ακροπόλεως και των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συμπεριλαμβάνοντας επίσης φωτογραφίες από τη σύγχρονη Ελλάδα και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τη συμμετοχή του ο Χιλιανός, ελληνικής καταγωγής μουσικός, Αλέξανδρος Τεφαρίκης, με ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια σε μπουζούκι. Ακολούθησε κοκτέιλ με ελληνικά εδέσματα.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: