Οι "Ιλουμινάτοι" (Πεφωτισμένοι), το δεύτερο μπεστ-σέλερ βιβλίο του συγγραφέα Νταν Μπράουν, το οποίο έγινε ταινία, που άρχισε να προβάλλεται αυτή την εβδομάδα και στην Ελλάδα, με τον ίδιο πρωταγωνιστή Τομ Χανκς στο ρόλο του πολυπράγμονος καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάγκντον, έρχεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα δυσνόητο αλλά επιστημονικά κρίσιμο ζήτημα: την αντι-ύλη.
Στο βιβλίο και στην ταινία ("Angels and Demons" είναι ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος), μια αποκρυφιστική ομάδα, με τη συμμετοχή ενός μυστικού πυρήνα μέσα στο CERN, σχεδιάζει ένα όπλο αντι-ύλης για να καταστρέψει το Βατικανό. Ενώ η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας έφριξε με το σενάριο, το CERN - με πιο ανοιχτό πνεύμα- αντιμετώπισε εξαρχής θετικά την όλη ιστορία, άνοιξε στο σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ τις υπόγειες εγκαταστάσεις του και, σε τελευταία ανάλυση, προσδοκά ότι η όλη δημοσιότητα θα κάνει καλό στην επιστημονική έρευνα, γιατί θα φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των φυσικών.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Independent, "μπορεί άραγε η ταινία να κάνει σέξι τη σωματιδιακή φυσική;". Αυτό ασφαλώς ελπίζει το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων), που βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, και πιθανότατα ξέρει για την αντι-ύλη περισσότερα από κάθε άλλο φορέα στον κόσμο. Το CERN έκανε ειδικά σεμινάρια περί αντι-ύλης στο σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ και αυτός, σε ανταπόδοση, ετοίμασε ένα πιο ακριβές επιστημονικά υλικό που θα διανέμεται μαζί με το DVD της ταινίας.
Φυσικά, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο βιβλίο και την ταινία, που δεν είναι παρά φαντασία, το CERN δεν έχει ούτε αρκετή ποσότητα ούτε τη διάθεση να κατασκευάσει μια φορητή βόμβα αντι-ύλης. Σύμφωνα με το CERN, αν συγκεντρωθεί όλη η αντι-ύλη που έχει ποτέ δημιουργηθεί από τους επιστήμονες πάνω στη Γη όλα αυτά τα χρόνια, και συνδυαστεί με κοινή ύλη, το συνολικό ποσό ενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι αρκετό απλώς για να φωτίσει μια κοινή λάμπα για λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του φυσικού Φρανκ Κλόουζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με την υφιστάμενη τεχνολογία, θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και τουλάχιστον 1 τρισ. δολ. για να παραχθεί έστω κι ένα γραμμάριο αντι-ύλης. Εκτός αυτού, υπάρχει το όχι ασήμαντο πρόβλημα τι θα κάνει κανείς την αντι-ύλη αν αυτή δημιουργηθεί, με δεδομένο ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να αποθηκευτεί, καθώς αντιδρά εκρηκτικά με την κοινή ύλη. Τεράστιες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρατευθούν, προκειμένου να παγιδευτούν και οι παραμικρές ποσότητες αντι-ύλης σε κάποιο μέρος.
Πώς όμως ξεκίνησε όλη γοητεία με την αντι-ύλη; Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, εν αρχή υπήρχαν στο σύμπαν τόσο η ύλη όσο και η αντι-ύλη. Από την ύλη είναι φυσικά κατασκευασμένα τα πάντα γύρω μας - και εμείς οι ίδιοι. Η αντι-ύλη, από την άλλη, είναι ένα παράξενο υλικό, ταυτόσημο με την κοινή ύλη από κάθε άλλη άποψη, πέρα από το ότι κάθε τι στο εσωτερικό της είναι "ανάποδο": το αρνητικό είναι θετικό, το αριστερό είναι δεξί, το πάνω είναι κάτω κοκ. Κάτι σαν το γιν και το γιανγκ της υλικής πραγματικότητας!
Εκρηκτική αδυναμία συνύπαρξης
Καλώς ή κακώς, η ύλη και η αντι-ύλη δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί, με άλλα λόγια δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αν βρεθούν μαζί, εκλύεται αυτομάτως τρομακτική ποσότητα ενέργειας και ακολουθεί ο πλήρης εκμηδενισμός. Δεν μπορεί συνεπώς να πιάσει κανείς την αντι-ύλη χωρίς αυτή να εκραγεί. Μόνο ένα γραμμάριο αντι-ύλης, αν εκμηδενιστεί μέσα από την επαφή του με ένα γραμμάριο ύλης, θα δημιουργήσει εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 20.000 τόνους ΤΝΤ, σύμφωνα με την ερευνήτρια του CERN Τάρα Σιρς. Καθόλου παράξενο συνεπώς που ο Νταν Μπράουν σκαρφίστηκε μια βόμβα αντι-ύλης, πολύ ισχυρότερη από μια πυρηνική βόμβα, η οποία μπορεί να επιφέρει ένα νέο Αρμαγεδώνα. Α
πό την άλλη, όπως συνήθως συμβαίνει, υπάρχουν και αυτοί που οραματίζονται μια ειρηνική χρήση της αντι-ύλης ως απεριόριστης πηγής ενέργειας, μάλιστα την περιγράφουν ως την μελλοντική πανάκεια για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της ανθρωπότητας - πράγμα πολύ αμφίβολο όμως. Καθόλου παράξενο που στη διάσημη σειρά επιστημονικής φαντασίας "Star Trek", το διαστημόπλοιο "Enterprise" είχε κινητήρα αντι-ύλης!
Οι φυσικοί πιστεύουν ότι μέσα στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Μπινγκ Μπανγκ, που άρχισε να δημιουργεί το σύμπαν, η αντι-ύλη δημιουργήθηκε σε σχεδόν ίση ποσότητα με την ύλη. Περιέργως όμως, σήμερα, όσο και αν ψάξουν οι επιστήμονες (και ψάχνουν πολύ!), δεν υπάρχει ίχνος από αυτή την αντι-ύλη στο ορατό σύμπαν. Μερικοί φυσικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλη η αντι-ύλη, μαζί με σχεδόν όλη (αλλά όχι όλη) την ύλη, αλληλοκαταστράφηκαν σε αυτά τα πρώτα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το Μπινγκ Μπανγκ.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή πάντα υπήρχε λίγο παραπάνω ύλη σε σχέση με την αντι-ύλη, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και σήμερα υπάρχει το σύμπαν - κι εμείς. Στο μεταξύ, η μοναδική αντι-ύλη που οι επιστήμονες έχουν μπορέσει να παρατηρήσουν, είναι αυτή που δημιουργείται πρόσκαιρα σε εργαστήρια όπως το CERN, είτε στις τυχαίες συγκρούσεις κοσμικών ακτινών στο διάστημα. Πού και πού κάποιο σωματίδιο αντι-ύλης μπορεί να ξεπηδά αυτομάτως, όταν μια κοσμική ακτίνα προσπίπτει στο άνω τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.
Ο βρετανός ιδιοφυής φυσικός Πολ Ντιράκ ήταν ο πρώτος που υπέθεσε την ύπαρξη της αντι-ύλης το 1928 (αν και δεν την ονόμασε έτσι), υπολογίζοντας ότι υπάρχει ένα σωματίδιο με αντίθετο φορτίο από το ηλεκτρόνιο, όπως αποδείχτηκε το 1932, όταν ανακαλύφθηκε το ποζιτρόνιο, το πρώτο σωματίδιο αντι-ύλης. Από τότε ανακαλύφθηκαν και άλλα αντι-σωματίδια, ώσπου το 1995 οι φυσικοί του CERN δημιούργησαν το πρώτο αντι-υδρογόνο, συνδυάζοντας αντι-πρωτόνια με ποζιτρόνια. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα επιστημονικό εργαστήριο είχε παράγει τεχνητά αντι-άτομα, πυροδοτώντας πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για την αντι-ύλη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό.
Τη στιγμή αυτή, σύμφωνα με το Live Science, οι φυσικοί πασχίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος ATRAP, να παγιδεύσουν άτομα αντι-υδρογόνου. Όμως η μεγάλη ελπίδα είναι τα πειράματα αντι-ύλης που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN, όταν αυτός επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο μετά τη σοβαρή βλάβη που τον καθήλωσε πέρυσι σε αδράνεια.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
1 σχόλιο:
den diabasa to post soy para mono ton titlo,pisteueis den kybernane @kapoioi@ton kosmo ws krifa afentika?k den mporoyme na kanoyme tipota pia,ton σταυρό μας ισως μπορουμε να κανουμε αν δ ε ν ντρεπομαστε για αυτο(σε προοοοοοοδευτικη κενονια ειμαστε,:)για τα πολειπα σε στελνω στο μπλογκ μου:)
de
Δημοσίευση σχολίου