Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τρεις νέοι κατασκεύασαν μια συσκευή για τη διαχείριση υπολειμμάτων τροφής, από την οποία παράγεται και ενέργεια

Τρεις νέοι, ο Γιώργος Χρυσόμαλλος και τα αδέλφια Παναγιώτης και Σπύρος Λάκκας έβαλαν…κάτω τις γνώσεις τους, την αγάπη τους γι' αυτό που κάνουν και πάνω από όλα το μυαλό τους, για να κατασκευάσουν μια διεθνώς πατενταρισμένη εφεύρεση για τη διαχείριση υπολειμμάτων τροφής, από την οποία παράγεται και ενέργεια.

Ο Γιώργος, είναι επί πτυχίω ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητής - υπότροφος του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ). Ο Παναγιώτης είναι τεχνολόγος τροφίμων και ο Σπύρος, είναι μηχανικός, ηλεκτροσυγκολητής, ερευνητής υπότροφος στο ΚΕΤΕΑΘ.

Οι τρεις τους εργάστηκαν πάνω σε ένα πρωτότυπο project, που φέρει τον τίτλο: "Παραγωγή βιοαερίου και οργανικού λιπάσματος, με χρήση ηλιακής ενέργειας και ενέργειας κομποστοποίησης".

Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας εύκολος κατασκευαστικά χωνευτήρας, τον οποίο θα μπορεί κάποιος να "φιλοξενεί" στην αυλή του σπιτιού του, για να παράγει βιοαέριο (μεθάνιο) και να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια θέρμανσης ή μαγειρέματος.

Η πρωτοτυπία αυτού είναι ότι θα μπορεί να λειτουργεί και σε ψυχρότερα κλίματα, όπως είναι το χειμερινό ελληνικό, λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστημάτων (χωνευτήρας, κομποστοποιητής και συσσωρευτής ηλιακής ενέργειας).

Η κομποστοποίηση- αναφέρει ο Γιώργος Χρυσόμαλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος, μερικές φορές γίνεται δυσάρεστη, λόγω μιας δυσοσμίας, που εκλύεται κατά την εφαρμογή της.

Για κάποιους ανθρώπους αποδεικνύεται αναποτελεσματική εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία του κομπόστ. Η συσκευή αυτή εξασφαλίζει γρήγορο αποτέλεσμα, άοσμα (καθώς η ζύμωση είναι αναερόβια) και επιπλέον δίνει και μια καθαρή πηγή ενέργειας: το μεθάνιο!

Τα υπολείμματα φαγητού έχει αποδειχτεί ότι παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιοαερίου από τα ζωικά υπολείμματα (κοπριά), επισημαίνει ο Γιώργος Χρυσόμαλλος και επισημαίνει πως ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στηρίζεται στην εκμετάλλευση - εκτός των απορριμμάτων - και της ηλιακής ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, είναι εφοδιασμένη με ένα ηλεκτρικό συλλέκτη, σαν κι αυτούς που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Η συσκευή προορίζεται για οικιακή χρήση και αποτελείται από ένα εξωτερικό ανοξείδωτο κουτί, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα πλαστικό βαρέλι, που με τη βοήθεια αναδευτήρα λειτουργεί σαν χωνευτήρι- μία είσοδος απορριμμάτων και μία βρύση για την έξοδο του κομπόστ.

Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να παράξει υψηλής ποιότητας λίπασμα σε τρεις μορφές: υγρό, στερεό και λίπασμα κομποστοποίησης. Όλα τα τμήματα της συσκευής, εκτός των ηλιακών συλλεκτών, μπορούν να θαφτούν μέσα στο έδαφος, κάτι που - εκτός της καλαισθησίας - εξασφαλίζει και καλύτερες συνθήκες για τη λειτουργία της, λόγω της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας.

Τα λιπάσματα αυτά, συμπληρώνει ο Γιώργος Χρυσόμαλλος, είναι άριστης ποιότητας, απόλυτα φυσικά και οικολογικά. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, όλα προέρχονται από οργανικό υλικό, μέσα από διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιεί η ίδια η φύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές είναι ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα (υλικά από ρακοσυλλέκτες και άχρηστα υλικά οικοδομικών εργασιών).

Το σύστημα, όπως ακριβώς περιγράφηκε παραπάνω, έχει υλοποιηθεί πλήρως και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο όπου στεγάζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, στο Φυτόκο Ν. Ιωνίας, ενώ είναι προσβάσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να το επισκεφτεί.

Στόχος, εκτός των άλλων εφευρέσεων, καταλήγει ο Γιώργος Χρυσόμαλλος είναι να δημιουργηθεί ένα "Οικολογικό Παρατηρητήριο", προκειμένου να φιλοξενεί επισκέπτες, ερευνητές - επιστήμονες, τουρίστες με οικολογικά ενδιαφέροντα και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το παρατηρητήριο αυτό θα έχει εφευρέσεις που είναι ιδιοκατασκευές και η γενικότερη ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δημιουργία ανεμογεννητριών από ανακυκλωμένα υλικά οικοδομών.

Όλα τα επιμέρους στοιχεία του οικολογικού παρατηρητηρίου, θα είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να μπορούν να "φιλοξενηθούν" και να λειτουργούν, σε οικιακό περιβάλλον.

Παράδειγμα αυτού αποτελεί και το σύστημα παραγωγής βιοαερίου και οργανικού λιπάσματος, που καθένας θα μπορεί να φιλοξενεί στην αυλή ή την ταράτσα του σπιτιού του.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο για την ιδέα ειδικά με τους ηλιακούς συλλέκτες θα ήθελα να ήξερα εάν έχει προχωρήσει και σε εμπορική εκμετάλλευση καθώς με το θέμα των συνεχών αυξανόμενων τιμών της ενέργειας πιθανόν να υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον