Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα διαγονιδιακά μωρά, πράσινων μαϊμούδων στον κόσμο

Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, για πρώτη φορά στον κόσμο, δημιούργησαν τις πρώτες μεταλλαγμένες (διαγονιδιακές) μαϊμούδες, στις οποίες εμφυτεύτηκε ένα ξένο γονίδιο, το οποίο τις κάνει να λάμπουν με πράσινο χρώμα, κάτι που κληρονόμησαν και τα μωρά τους.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιο υπό την Έρικα Σασάκι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Τα πειράματα έγιναν σε μικρές μαϊμούδες (από το είδος καλλίθριξ) που ζουν στη Βραζιλία.

Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι βοηθήσει στην ιατρική έρευνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία μαϊμούδων στο εργαστήριο, οι οποίες, με τον κατάλληλο γενετικό χειρισμό, θα αναπαράγουν μερικές από τις πιο σοβαρές ανθρώπινες ασθένειες, παρέχοντας έτσι νέες δυνατότητες για τη μελέτη και θεραπεία τους.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν συνήθως γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίους), για να μελετήσουν τις ανθρώπινες ασθένειες και τις νέες θεραπείες, πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή τους σε ανθρώπους. Όμως ανέκαθεν ήθελαν να μπορούν να πειραματιστούν με ζώα που είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη ανατομία, όπως είναι τα πρωτεύοντα (πίθηκοι και μαϊμούδες), καθώς ιδιαίτερα σε πολύπλοκες νευρολογικές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, τα τρωκτικά είναι ακατάλληλα γιατί έχουν διαφορετική βιολογία.

Μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να ενσωματωθεί ένα ξένο γονίδιο στα σπέρμα και τα ωάρια μιας μαϊμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι το γονίδιο αυτό, με το ξένο DNA, θα περάσει και στις επόμενες γενιές του ζώου. Η πρώτη γενετικά μεταλλαγμένη μαϊμού δημιουργήθηκε το 2000 (με το όνομα ANDi, που αποτελεί αναγραμματισμό του DNA) και η οποία επίσης έφερε το ξένο γονίδιο GFP, αλλά όχι στα αναπαραγωγικά της κύτταρα.

Αυτό κατέστη εφικτό τώρα με τη νέα ιαπωνική έρευνα. Όπως δήλωσαν οι ιάπωνες επιστήμονες, "είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα εισηγμένο (σ.σ. ξένο) γονίδιο κληρονομήθηκε με επιτυχία στην επόμενη γενιά πρωτευόντων". Η ερευνητική ομάδα, στο επόμενο στάδιο, σχεδιάζει να δημιουργήσει διαγονιδιακές μαϊμούδες που θα πάσχουν από Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όμως, εκτός από τις σοβαρές ενστάσεις για το ηθικό πρόβλημα σχετικά με τον πόνο και τη δυστυχία που δημιουργούν τέτοια πειράματα σε ζώα, δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις και οι φόβοι ότι η έρευνα αυτού του είδους τελικά θα βοηθήσει στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ενός ιού, εισήγαγαν στο γονιδίωμα ενός εμβρύου του ζώου ένα ξένο γονίδιο, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεϊνη φθορίζοντος πρασίνου χρώματος (GFP), μια ουσία που αρχικά απομονώθηκε από μια μέδουσα και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά ως βοηθητικός δείκτης στη βιοτεχνολογία. Το ζώο που φέρει αυτή την πρωτεϊνη, λάμπει πράσινο όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως, ιδίως το δέρμα και το αίμα του.

Τα διαγονιδιακά έμβρυα, στη συνέχεια, εμφυτεύθηκαν στις μήτρες επτά υποκατάστατων μητέρων. Τρεις από αυτές απέβαλαν τα έμβρυα και οι άλλες τέσσερις γέννησαν πέντε έμβρυα, που όλα φέρουν το συγκεκριμένο ξένο γονίδιο. Σε δύο από τα πέντε έμβρυα, το γονίδιο είχε ενσωματωθεί στα αναπαραγωγικά κύτταρα. Μια δεύτερη γενιά διαγονιδιακών μαϊμούδων προέκυψε από ένα από το δύο έμβρυα.

Σε σχόλιό τους στο περιοδικό "Nature", οι ειδικοί στην έρευνα στα πρωτεύοντα Τζέραλντ Σάτεν (της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ) και Σουκράτ Μιταλίποφ (του πανεπιστημίου του Όρεγκον) χαρακτηρίζουν την ιαπωνική ανακάλυψη "αναμφισβήτητα ένα ορόσημο", αλλά εφιστούν επιφύλαξη, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο είδος μαϊμού (καλλίθριξ) δεν είναι τόσο χρήσιμες στην ιατρική, όσο άλλα, όπως οι μπαμπουίνοι ή οι μακάκοι, επειδή δεν αναπαράγουν εξίσου πιστά τις ανθρώπινες ασθένειες όπως το AIDS και η φυματίωση. Από την άλλη, το γεγονός ότι μερικές μαϊμούδες του πειράματος απέβαλαν τα διαγονιδιακά έμβρυα, σύμφωνα με την εμπειρία προηγούμενων ερευνών, αποτελεί ένδειξη για πιθανή εμφάνιση καρκίνου στα έμβρυα που επέζησαν.

Πέρυσι οι τρεις επιστήμονες (ένας Ιάπωνας και δύο Αμερικανοί) που ανακάλυψαν την πρωτεϊνη του πράσινου φθορίζοντος χρώματος, πήραν το βραβείο Νόμπελ, γιατί χάρη στην ανακάλυψή τους είναι πλέον εφικτό οι ερευνητές να "χρωματίζουν" και έτσι να παρακολουθούν την εμφάνιση και την εξέλιξη καρκινικών όγκων και τοξινών, καθώς και την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση γονιδίων μέσα στον οργανισμό.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7246/abs/nature08090.html
Και για τα σχόλια: http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7246/full/459483a.html
Και http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7246/full/459515a.html

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: