Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Τη διάσωση και ανάδειξη αρχαϊκού ναού στο κέντρο της πόλης ζητούν κάτοικοι της περιοχής

Τη διάσωση και ανάδειξη υστεροαρχαϊκού ναού, που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών και κινδυνεύει να μετατραπεί σε… πάρκινγκ ή πολυκατοικία, ζήτησαν με ψήφισμά τους το σωματείο «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης» και επιτροπή κατοίκων της περιοχής.

Η πρωτοβουλία της κινητοποίησης αυτής ανήκει στον αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργο Καραδέδο, και κύριο ομιλητή σχετικής εκδήλωσης, που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

Κάτοικοι και επιστήμονες ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, που «κρύβει» το ναό (μέχρι σήμερα έχει έρθει στο φως μόλις το 1/3 του), προκειμένου να είναι επισκέψιμος για το κοινό. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την περαιτέρω ανασκαφή του χώρου και την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου.

Ο ναός, αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη, χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. και είναι ο μοναδικός της εποχής αυτής στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αρχικά είχε στηθεί στην αρχαία Αινεία (περιοχή Ν. Μηχανιώνας), από όπου μεταφέρθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. στη σημερινή του θέση.

Η είσοδος του ναού αποκαλύφθηκε το 1936, κατά της εργασίες εκσκαφής οικοπέδου για την ανέγερση πολυκατοικίας. Το οικόπεδο ανασκάφηκε το 2000 και λίγο μετά εκδόθηκε απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απαλλοτρίωση του οικοπέδου και ανάδειξη του ναού. Στη συνέχεια η απόφαση αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε η διατήρηση του ναού στο υπόγειο υπό ανέγερση νέας πολυκατοικίας. Το 2007 δόθηκε νέα θετική γνωμοδότηση από το ΚΑΣ, ωστόσο το θέμα έμεινε μέχρι σήμερα στα χαρτιά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γρηγόρης Νικολαΐδης, υπάρχουν πληροφορίες ότι στη θέση του μνημείου θα ανεγερθεί (εφόσον δεν απαλλοτριωθεί το οικόπεδο) πολυώροφο πάρκινγκ.

Στη σχετική εκδήλωση ο κ. Καραδέδος παρουσίασε πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ για αποκατάσταση της περιοχής. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η πλατεία μπορεί να μετατοπιστεί ελαφρά και προτείνεται να δημιουργηθεί αερογέφυρα για την απρόσκοπτη μετακίνηση οχημάτων και πεζών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν όχι μόνο το ναό στη σημερινή του μορφή, αλλά και αναπαράσταση της αρχικής του εικόνας, με τη βοήθεια ολογράμματος.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: