Τι κοινό έχουν ο Δίας και ο ... Κομφούκιος; Και οι δύο έζησαν και μεγαλούργησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στον Όλυμπο και το Ιερό Βουνό Τάι της Κίνας αντίστοιχα….Κι έπειτα από αιώνες, οι Τοπικοί Άρχοντες των δύο περιοχών αποφάσισαν την "ένωση" των δύο αυτών βουνών, μέσω της αδελφοποίησής τους, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της ιδιαιτερότητάς τους, την ανταλλαγή τουριστών και τη σύσφιξη των σχέσεων, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η ενεργοποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου, που υπεγράφη μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας και της Επαρχίας Σαντόγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ξεκινά ουσιαστικά τον τρέχοντα μήνα, αφού η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στη χώρα μας το 2004 όσο και στην Κίνα μια τετραετία αργότερα, "πάγωσε" προσωρινά την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στις δύο περιοχές.
Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στην Πιερία κινεζική αντιπροσωπεία, που θα "στήσει" έκθεση φωτογραφίας με τα τοπία και τις φυσικές ομορφιές της επαρχίας Σαντόγκ, όπου και βρίσκεται το Τάι, το ιερότερο βουνό του Ταοϊσμού και ο βράχος, από όπου οι αυτοκράτορες λάτρευαν τη γη και τον παράδεισο.
Στην κινεζική μυθολογία αναφέρεται ότι το βουνό "γεννήθηκε" από το κεφάλι του Pangu, του … δημιουργού του κόσμου, και- μεταξύ άλλων- φιλοξενεί στο έδαφός του ναούς του ταοϊσμού, ανάκτορα και διάφορα θρησκευτικά σύμβολα.
"Οι Κινέζοι ως λαός, ενδιαφέρονται κυρίως για το θεματικό τουρισμό και λιγότερο για τις ακτές και τα χειμερινά σπορ", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.
Σημείωσε δε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει ο φορέας για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, μέσω του Ολύμπου, που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Ελλάδας παγκοσμίως, τόσο ως ιστορικό μνημείο όσο ως τουριστικός προορισμός.
Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει το μέγεθος του εγχειρήματος της Νομαρχίας, είναι το γεγονός ότι η επαρχία Σαντόγκ, που βρίσκεται στην Ανατολική Κίνα, έχει 92 εκατ. κατοίκους, και μόνο η πόλη Τάιαν κατοικείται από 5,5 εκατ. πληθυσμό, ενώ ο πληθυσμός της Πιερίας μόλις που ξεπερνά τις 120.000.
Επισημαίνεται ότι το Ιερό Βουνό Τάι, όπως και ο Όλυμπος, είναι καταγεγραμμένα από την Unesco, ως παγκόσμια πολιτισμικά μνημεία.
--------------------------------------------------------------------
Πώς θα αποδώσει "καρπούς" η αδελφοποίηση των δύο βουνών
---------------------------------------------------------------------
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, έπειτα από φιλικές συζητήσεις, να προωθήσουν την τουριστική συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα- και των δύο μερών- στη βάση της καλής θέλησης, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους για τη ραγδαία αύξηση και ανάπτυξη του τουρισμού.
Επίσης, συμφώνησαν να προάγουν τη συνεργασία για τη δημοσιοποίηση και ανταλλαγή τουριστικών πληροφοριών, να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις τουριστικές αγορές, το τουριστικό προωθητικό υλικό και το ίντερνετ, για τη διασπορά της πληροφόρησης.
Κοινή θέση των δύο πλευρών αποτελεί, επίσης, η ανάγκη τα τουριστικά πρακτορεία να λειτουργούν με πράκτορες δύο κατευθύνσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν καλές προϋποθέσεις για τα ταξίδια των πολιτών στο εξωτερικό, με προνομιακές τιμές υπηρεσίας ποιότητας.
Για την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η συμφωνία προβλέπει- μεταξύ άλλων- την ενδυνάμωση της σχέσης τους σε εισαγωγές και εξαγωγές, υπηρεσίες, μεταφορές, καλλιέργειες και πουλερικά, ενώ πρόταση του κ. Παπαστεργίου αποτελεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας στην Πιερία ενός σταθμού μεταφόρτωσης για κινεζικά προϊόντα πληροφορικής, με στόχο την αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
-----------------------------------------------------------------------------
Το βουνό των Αθανάτων στη "μάχη" για μια θέση στα 7 Νέα Θαύματα
------------------------------------------------------------------------------
Ο Όλυμπος, εκτός από μνημείο της φύσης στον κατάλογο της Unesco, είναι και υποψήφιος για Τα Νέα 7 Θαύματα της Φύσης, στη διαδικτυακή ψηφοφορία που διοργανώνει το ίδρυμα "New 7 Wonders" (www.new7wonders.com) και άμεσος στόχος είναι, στις 7 Ιουλίου, ο Όλυμπος να βρίσκεται στις πρώτες 11 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία του (κατηγορία "βουνά και ηφαίστεια").
Επίσημη επιτροπή υποστήριξης της υποψηφιότητας του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου του Ολύμπου, της μοναδικής ελληνικής υποψηφιότητας, είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, που έχει ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την προώθηση του Ολύμπου, με σχετικό υπόμνημα.
Συγκεκριμένα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας ζητά από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ να αναλάβουν τη διεθνή προβολή του Ολύμπου, που όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, πρέπει να είναι "trade mark", αφού μαζί με την Ακρόπολη των Αθηνών αποτελούν τα δύο πιο γνωστά σημεία αναφοράς της Ελλάδας.
Ζητείται δε, ο Όλυμπος να περιλαμβάνεται κάθε φορά στη διαφημιστική εκστρατεία-τηλεοπτικά σποτ, αφίσες, τουριστικούς οδηγούς και καταχωρήσεις στον Τύπο-του ΕΟΤ, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, αλλά και να χρηματοδοτηθεί μελέτη για την ανάδειξη και προβολή του Ολύμπου.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου