"Όλοι βρισκόμαστε μέσα στον ίδιο λάκκο, αλλά μερικοί από εμάς κοιτάζουμε ψηλά". Η φράση αυτή του Όσκαρ Ουάιλντ σε συνδυασμό με μια διάλεξη του διάσημου Γαλλοκαναδού αστροφυσικού Ούμπερ Ρίιβς, πριν από μια εικοσαετία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ερασιτέχνη αστρονόμο και συλλέκτη, κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, από το Βόλο, ο οποίος σε όλη του τη ζωή κοίταζε … ψηλά, στον έναστρο ουρανό.
"Η ενασχόληση με την αστρονομία μας βοηθά να κοιτάζουμε ψηλά. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε και τίποτα να χάσουμε", λέει ο κ. Ζαφραντζάς, ο οποίος ασχολείται εδώ και δύο δεκαετίες με την επιστήμη αυτή, διαβάζοντας τόσο εκλαϊκευμένα βιβλία για το σύμπαν όσο και εξειδικευμένα συγγράμματα και γυρνώντας ανά τον κόσμο για να συλλέξει σπάνια αστρονομικά αντικείμενα.
"Με την αστρονομία άρχισα να ασχολούμαι πριν από 20 χρόνια περίπου. Μέχρι τότε, κοίταζα που και που τον έναστρο ουρανό, όπως όλος ο κόσμος, τον θαύμαζα, αλλά τίποτα περισσότερο. Κάποια στιγμή άρχισα να διαβάζω εκλαϊκευμένα βιβλία για την γέννηση και την εξέλιξη του Σύμπαντος και του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαφραντζάς.
Ήταν το 1988, σε μια διάλεξη του Ούμπερ Ρίιβς, που συνειδητοποίησε ότι, αυτά που έβλεπε στον ουρανό ως απόμακρα φωτεινά σημεία, είχαν κάποια "συγγένεια" με τον ίδιο. "Μου άρεσε η σύνδεση που έκανε ο ομιλητής μεταξύ του Σύμπαντος, του φυσικού κόσμου και του ανθρώπου, καθώς και της καθημερινής μας ζωής", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκθέσεις και παλαιοπωλεία της Αθήνας, των Βρυξελλών και άλλων πόλεων του Βελγίου, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης (κυρίως στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία), τις οποίες επισκεπτόταν για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό, αποτέλεσαν την "πηγή" της μεγάλης συλλογής του.
Μια συλλογή που αποτελείται από πλήθος χαρακτικών, πολλά από τα οποία αποτυπώνουν τη γνώση της εποχής από την οποία προέρχονται για το Σύμπαν, διαφανή διαγράμματα, τηλεσκόπια, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ρολόγια, στερεοσκοπικές φωτογραφίες, που χρησίμευαν για τη μελέτη και την απεικόνιση της κίνησης των ουράνιων σωμάτων, αλλά και πρακτικά, για τη μέτρηση των ωρών στην περίπτωση των ηλιακών ρολογιών.
"Οι θεωρίες για τη φύση του Σύμπαντος, του φυσικού κόσμου, παρουσιάζουν μία εξέλιξη από την αρχαιότητα, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης και της ανθρώπινης διάνοιας. Ενδιαφέρθηκα για τέτοιου είδους γνώσεις και διαπίστωσα ότι ήταν αποτυπωμένες όχι μόνο σε βιβλία και χάρτες του ουρανού, αλλά και σε χαρακτικά που συνδύαζαν την τέχνη με την επιστημονική γνώση της εποχής εκείνης ( από τον 17- 18 αιώνα και μετά) για την απεικόνιση αυτών των γνώσεων", μας εξηγεί ο κ. Ζαφραντζάς.
-------------------------------------------
Αναδρομική έκθεση με σπάνια εκθέματα
-------------------------------------------
Μέρος της πλούσιας συλλογής του κ. Ζαφραντζά εκτίθεται από χθες στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στο Βόλο, στο πλαίσιο των δράσεων της εκεί Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος για το "Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009".
Ο κ. Ζαφραντζάς αποτελεί, άλλωστε, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας και είναι συντονιστής της ομάδας αστροπαρατήρησης.
"Ο Κόσμος είναι επίσης μέσα μας. Είμαστε αστερόσκονη, το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι βρισκόταν κάποτε στην καρδιά ενός άστρου. Από τα άστρα προήλθαμε και εκεί θα επιστρέψουμε μια μέρα. Το άζωτο στο DNA μας, το ασβέστιο στα δόντια μας, το σίδηρο στο αίμα μας κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό αστεριών που έχουν εκραγεί. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη". Το κείμενο αυτό, που αποδίδεται στον Αμερικανό αστρονόμο Καρλ Σαγκάν, αναγράφεται στην είσοδο της έκθεσης, κάτω από την αφίσα ενός καλλιτέχνη, ο οποίος απεικόνισε τον άνθρωπο να περικλείει μέσα του τους γαλαξίες του Σύμπαντος και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα κόσμο, έμπλεο της "μαγείας" του ουρανού.
Η συλλογή του κ. Ζαφραντζά, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, στα εγκαίνια της έκθεσης, θα άξιζε τον κόπο αργότερα, όταν η Εταιρεία αποκτήσει μόνιμη στέγη, κάτι που αποτελεί και "διαρκές όνειρό της", να αποτελέσει ένα μόνιμο εκθετήριο, για να μαθαίνουν οι επισκέπτες του πώς φτάσαμε στη σημερινή, τεράστια πρόοδο της αστρονομίας, της αστροφυσικής και της διαστημικής.
Μερικά από τα σπάνια αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι η έκδοση "Κοσμογραφία" (La Cosmographie) από τον Sebastian Munster (1544) το βιβλίο "Η Περιγραφή του Σύμπαντος" ("La description de l Univers") του Allain Mallet (1685), ο Άτλαντας του Ουρανού (Atlas Celeste) των John Flamsteed &J.Fortin (1776), ο Άτλαντας του Ουρανού (Atlas Coelestis) των J.G Doppelmayer & J.B.Homann, (1742), ο Φωτογραφικός Άτλαντας της Σελήνης (Atlas Photographique de la Lune) των Puisseux - Lowel (1896 - 1909) διαφάνειες με αστερισμούς (Monde celeste - Tableaux Transparents, Bruxelles, 1861) και Αστρονομικά Διαγράμματα (Χίος, 1871), ουράνιες σφαίρες και ηλιακά ωρολόγια περασμένων αιώνων, στερεοσκοπικές φωτογραφίες της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων που πάρθηκαν με τηλεσκόπιο, μεταξύ 1900 και 1930, τρισδιάσταση (3D) προβολή φωτογραφιών View Master, από τις διαστημικές αποστολές Gemini, Mercury και Apollo καθώς και τηλεσκόπια, κιάλια , στεμματογράφο, πλανητάριο του περασμένου αιώνα. Σκοπός της πλούσιας αυτής έκθεσης είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό στα θέματα της αστρονομίας.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου