Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν τα βάθρα των Καρυατιδών



Του Γιώργου Ροδάκογλου

Εντυπωσιασμένοι οι ανασκαφείς στο λόφο Καστά είδαν τις Καρυάτιδες πάνω στα βάθρα να φτάνουν στο συνολικό ύψος των 4,07 μέτρων. Την εικόνα αυτή αντίκρισαν αφού αφαιρέθηκαν από το πρώτο θάλαμο όλα τα χώματα και αποκάλυψαν στην ολότητα του και το δάπεδο του πρώτου δωματίου.

Το ύψος του κάθε βάθρου είναι 1,80 το μήκος του 1,33 και το πλάτος 0,68 εκατοστά ενώ όπως ήδη είναι γνωστό οι Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες ενώ το δάπεδο στον πρώτο θάλαμο είναι κατασκευασμένο από μικρά ακανόνιστα κομμάτια μάρμαρου σε κόκκινο φόντο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι εργασίες του επιτελείου προχωρούν ταυτόχρονα με την υποστύλωση του δεύτερου θαλάμου ενώ σιγά σιγά αφαιρούν το χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες για να εισέλθουν με ασφάλεια στο επόμενο δωμάτιο.

Τις επόμενες ημέρες οι ανασκαφείς θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν λίγο χώμα και από τον τρίτο θάλαμο αφού πρώτα τον υποστυλώσουν. Εδώ επικεντρώνεται τώρα και το ενδιαφέρον όλων καθώς στο βόρειο τοίχο του, εντοπίσθηκε το πάνω μέρος μια πόρτας που έχει πλάτος 0,96 και οδηγεί σε έναν τέταρτο θάλαμο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το μνημείο σιγά σιγά βυθίζεται μέσα στη γή καθώς ο τρίτος θάλαμος είναι επικλινής. Ωστόσο λόγω του όγκου των χωμάτων δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί ακόμα εάν υπάρχει κλίμακα με σκαλοπάτια ή ράμπα.

Ένας γεωλόγος και ένας σπηλαιολόγος έκαναν κάθετες τομές στο εσωτερικό του μνημείου και πήραν συμπαγή δείγματα από τα χώματα σε μορφή κυλινδρικού σωλήνα. Τα δείγματα αυτά εστάλησαν στο εξωτερικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προσθέτουν κάποια νέα στοιχεία σε ότι αφορά στην χρονολόγηση του μνημείου. Τα αποτελέσματα αυτά θα βγουν σ ένα περίπου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: