Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ημερίδα για τα 20 χρόνια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό με την περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Ταξίδι της επιστροφής». Στεγασμένο σε ένα κτήριο-μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του χαρισματικού αρχιτέκτονα Κ. Κρόκου, αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον πολιτισμό. Εφαρμόζοντας από την πρώτη στιγμή τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας κέρδισε διεθνή αναγνώριση με επιστέγασμα τη βράβευσή του το 2005 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης. Παράλληλα, παρουσιάζοντας πληθώρα περιοδικών εκθέσεων που αφορούν όχι μόνο τις εκφάνσεις του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, οργανώνοντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, καθώς και συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις αλλά και με το πλήθος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει, αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς εξελίσσεται και βρίσκεται στην πρωτοπορία, γεγονός που οδηγεί κάθε χρόνο στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητάς του.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει Ημερίδα, όπου θα γιορταστεί η εικοσάχρονη πορεία του και η προσφορά του στο κοινό και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην Ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19.30 στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του ΜΒΠ, θα μιλήσουν παλαιότερα και εν ενεργεία στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως η καθ. και τ. Έφορος Αρχαιοτήτων Χρ. Μαυροπούλου-Τσιούμη, η Επίτιμη Διευθύντρια του ΜΒΠ Δρ Α. Τούρτα, η Αρχιτέκτων-Μηχανικός κ. Γ. Marconi – Παπαδέλη και η Δρ Α. Τσιλιπάκου, σημερινή Διευθύντρια του ΜΒΠ. Εκ μέρους του Σωματείου των Φίλων του ΜΒΠ, θα μιλήσει ο καθ. Ν. Νικονάνος. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με επικεφαλής την Δρ Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, ενώ θα συμμετέχει και το ICOM. Στο τέλος της εκδήλωσης, θα προβληθεί για πρώτη φορά η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Η Επιστροφή» που παρήγαγε το Μουσείο για τον εορτασμό των 20 χρόνων του.
Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον. Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του ΜΒΠ», η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Μουσείου για την επέτειο των 20 χρόνων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: