Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Παναγιώτη Δημαρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, παρουσία των αρχών του τόπου αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 1 Απριλίου στον οικισμό Δημαράς, της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροχωρίου του Δήμου Παγγαίου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμή του Παναγιώτη Δημαρά, ο οποίος έπεσε μαχόμενος ηρωϊκά κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο την 7η Απριλίου 1897. Με την εκδήλωση αυτή άνοιξε, ουσιαστικά, ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Παγγαίου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιδηροχωρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, στο οποίο αναγράφεται: «Παναγιώτης Δημαράς 1856 – 1897. Έπεσε υπέρ πατρίδος ηρωικά μαχόμενος ως αρχηγός τμήματος εθελοντών με υπαρχηγούς τους Ευστάθιο Καραβαγγέλη και Γιάννο Βελέντζα κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο την 7η Απριλίου 1897». Μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη και τον διοικητή της 193 ΜΠΕΠ-MLRS αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά. Στην τελετή παρών ήταν και ο Πάνος Δημαράς, εγγονός του Παναγιώτη Δημαρά, στον οποίο ο δήμαρχος Παγγαίου απένειμε τιμητική πλακέτα.

Ακολούθησε η πανηγυρική ομιλία για τον Παναγιώτη Δημαρά, τη δράση του αλλά και τα γεγονότα της εποχής από το μέλος της ιστορικής επιτροπής των εκδηλώσεων, δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Λυμπεράκη, ο οποίος με τις λεπτομερείς αναφορές σε ιστορικές στιγμές που οι περισσότεροι άκουσαν για πρώτη φορά, μαγνήτισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές του Νομού Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Παγγαίου, εκπρόσωποι των αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 22 Απριλίου στο Παλαιοχώρι και περιλαμβάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Μάχης του Παλαιοχωρίου, που έγινε στις 22 Απριλίου 1913.

(Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που επισυνάπτονται είναι του κ. Παναγιώτη Παπαευαγγέλου)






.

Δεν υπάρχουν σχόλια: