Ξανά στην επικαιρότητα ήρθε το θέμα του νέου εκλογικού, ο οποίος προωθείται από την κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος που αναμένεται να διατηρεί τον αριθμό των βουλευτών σε 300 και το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή στο 3%, ενώ παράλληλα καταργεί τον θεσμό των βουλευτών Επικρατείας, βάζει στο 40,2% τον πήχη της αυτοδυναμίας και θεσμοθετεί τη λίστα για τις 120 από τις 300 έδρες και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές, που θα αγγίζουν τις 180 στις 13 Περιφέρειες της επικράτειας.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών για το νέο εκλογικό καθεστώς είναι δέκα. Πιο συγκεκριμένα, παραμένουν 300 οι βουλευτές και δεν μειώνεται σε 200 ο αριθμός τους, όπως αρχικά είχε συζητηθεί. Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται 120 βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη».
Παράλληλα, συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες που θα μοιράζονται σε όλη τη χώρα, και πιθανόν θα είναι με βάση τον αριθμό βουλευτών που εκλέγει ο κάθε νομός με το ισχύον σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η περιφερειακή ενότητα Καβάλας που εκλέγει τέσσερις βουλευτές, με την εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης θα εκλέγει έναν βουλευτή σε κάθε έναν από τους τέσσερις Δήμους όπως προέκυψαν από τον Καλλικράτη. Ο κάθε Δήμος δηλαδή θα είναι και μια «μονοεδρική εκλογική περιφέρεια» για τις οποίες θα δοθούν σκληρές μάχες μεταξύ των υποψηφίων.
Βέβαια, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι ακόμη είναι νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τους "τοπικούς" βουλευτές, όπως αλλιώς χαρακτηρίζονται. Πάντως, συζητιέται ότι οι βουλευτές αυτοί πρέπει να αφορούν δήμους ή ομάδες δήμων, αφού δεν νοείται να "σπάζουν" δήμοι σε δύο διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.
Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια δεδομένη βάση για να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού που στηρίζεται στο γνωστό "γερμανικό μοντέλο", μια πρωτοβουλία ανάδειξης των πολιτικών προσώπων που στηρίζουν τα περισσότερα στελέχη.
Τέλος, σχετικά με την αυτοδυναμία, η κυβέρνηση φέρεται να έχει οριστικοποιήσει και τις βασικές παραμέτρους του νέου εκλογικού συστήματος, αφού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού, στο νέο σύστημα θα διατηρηθεί η πριμοδότηση του πρώτου σε ψήφους κόμματος με 40 βουλευτές, ενώ η αυτοδυναμία υπάρχει με το 40,2%, ενώ θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου