Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ «Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ»

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με έδρα του τις αρχές του αιώνα μας και επίκεντρό του τον έρωτα και τις αλυσιδωτές του αντιδράσεις είναι το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη με τίτλο «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο Δημοκρατίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη ενώ για τον συγγραφέα μίλησαν ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης και ο φιλόλογος Δημήτρης Λυμπεράκης.
Ο Άρης Μεντίζης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου οριοθετώντας τους βαθύτερους θεματικούς του άξονες. Αξιολογώντας την αφορμή της παρουσίασής του, είπε χαρακτηριστικά: «Μήπως είναι η μοιραία διαπλοκή εθνοτήτων, φύλων και πολιτισμών; Απλωμένη σε ένα ασύνορο πεδίο, πέρα από τις ιστορικές συγκυρίες και τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς, επιχειρεί να συνενώσει τους ανθρώπους γύρω από τις πηγές του ιερού και του μυστηριακού προσφέροντας στην ψυχή τους λύτρωση. Μία λύτρωση που δεν παρακάμπτει τους πολλούς και συχνά εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους, όπως αυτή που συναντάμε στο τελευταίο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη» και τόνισε το γεγονός ότι ο Παγγαιορείτης συγγραφέας δεν απαρνήθηκε ποτέ, ακόμη και μέσα από το έργο του, τις ρίζες και τον τόπο του. Διά του λόγου το αληθές, χρησιμοποίησε λόγια από κεφάλαιο του έργου, τα οποία μοιάζει να εκφράζουν τον ίδιο τον συγγραφέα: «η προσωπική σου ιστορία ποτέ δεν σου ανήκει ολοκληρωτικά όταν σκέφτεσαι ότι θα διαβαστεί και από άλλους».

Ο φιλόλογος Δημήτρης Λυμπεράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι μπλέκονται μία φωτογράφος, ένας Τούρκος παλαιστής, μια δημοσιογράφος, ένας συγγραφέας και ένα καθηγητής οθωμανικής ιστορίας. Με επίκεντρο τον όμορφο Τούρκο, οι ζωές όλων χάνουν τις ισορροπίες τους και οδηγούνται στον δρόμο του επαναπροσδιορισμού.

Τέλος, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης μίλησε για το έργο του όπως μόνο ο συγγραφέας δύναται να τοποθετηθεί επ’ αυτού ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Παγγαίο. Τον λόγο του συνόδευσε προβολή βίντεο του Χρόνη Πεχλιβάνη εμπνευσμένο από το «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», καθώς και βίντεο από το έργο «Η δεύτερη γέννα» που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων 2009 σε μορφή θεατρικού αναλογίου.

Ο συγγραφέας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα έντεκα βιβλία ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε αρκετά συλλογικά έργα. Το 1990 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Κρυμμένοι Άνθρωποι» ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «Ο αρχαίος φαλλός». Το 1993 εμφανίζεται με το «Ο Ναύτης» και το 1996 ακολουθεί το «Χορευτής στον ελαιώνα». «Τα νερά της χερσονήσου» κυκλοφορούν το 1998 ενώ τρία χρόνια μετά, το 2001 κυκλοφορεί το «Παρτάλι» δίνοντας το 2003 τη σκυτάλη στο «Έξω απ’ το Σώμα» και το 2005 έρχεται το μυθιστόρημα «Αλούζα χίλιοι και ένας εραστές» ενώ στα πιο πρόσφατα βιβλία του συγκαταλέγονται οι «Χάρτες» το 2007, η νουβέλα «Δεύτερη Γέννα» (που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας το 2009 με τη μορφή θεατρικού αναλογίου). Το νέο του μυθιστόρημα «Ο παλαιστής και ο δερβίσης» κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο.

Λυδία ΕΛΙΟΓΛΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: