Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη «ταξιδεύουν» στην Ευρώπη

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία τους σε δεκαοκτώ πολιτείες των ΗΠΑ το 2008, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη, θα ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης. Η περιοδεία στην Αμερική, υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και του Οργανισμού «Παιδεία». Η παράσταση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και τον Τύπο, αποσπώντας πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις από τοπικούς φορείς, με κουρυφαίες εκείνες από το δήμο της Νέας Υόρκης και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας στην Ευρώπη, είναι η Στουτγάρδη, όπου η παράσταση θα ανέβει στις 23 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης-Βυρττεμβέργης και της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης. Το έργο θα παρουσιαστεί στα ελληνικά, με γερμανικούς υπέρτιτλους για τους Γερμανούς θεατές.

Η πρωτοτυπία του έργου, σε απόδοση της κοσμήτορος και καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίκας Θωμαδάκη και σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη, συνίσταται στην απόδοσή του μόνο από γυναικείο καστ, που αποτελείται συνολικά από οχτώ Ελληνίδες ηθοποιούς. Η πρωτοποριακή, όπως χαρακτηρίστηκε, ιδέα του Λεωνίδα Λοϊζίδη, στόχο έχει να αναδείξει το διαχρονικό ρόλο και δύναμη της γυναίκας.

Επόμενοι προορισμοί του θιάσου είναι το Λονδίνο, η Κύπρος και το Παρίσι, όπου η παράσταση θα ανέβει το Μάρτιο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ ήδη οργανώνεται περιοδεία σε δήμους της Ελλάδας, από την πρώτη Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: