Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν παράξενο εξωπλανήτη, σε απόσταση περίπου 190 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος, κάθε φορά (ανά τρεις μήνες) που η υπερβολικά ελλειπτική τροχιά του τον φέρνει κοντύτερα στον ήλιο του, μέσα σε έξι μόνο ώρες μετατρέπεται σε πραγματική κόλαση, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τη θερμοκρασία του κατά 700 βαθμούς, από τους 527 βαθμούς που επικρατούν συνήθως, φθάνοντας το μέγιστο των 1.227 βαθμών Κελσίου, ξεπερνώντας ακόμα και τη θερμοκρασία της λιωμένης καυτής λάβας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Άλαν Μπος του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, "είναι πράγματι ένας παράξενος πλανήτης, όπου η θερμοκρασία, ανάλογα με την εποχή, μεταβάλλεται από κόλαση σε σούπερ-κόλαση. Αυτός ο πλανήτης κάνει την Αφροδίτη να μοιάζει με ωραίο μέρος για να ζήσει κανείς και αυτό κάτι λέει?".
Είναι εξάλλου η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν καιρικές μεταβολές, σε πραγματικό χρόνο, σε έναν εξωπλανήτη, αποκτώντας έτσι μια εικόνα για τις μεταβαλλόμενες ιδιότητες της ατμόσφαιράς του. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι καθώς η ατμόσφαιρά του θερμαίνεται και διαστέλλεται, δημιουργούνται ισχυροί άνεμοι που φυσούν με ταχύτητα πέντε χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Οι θύελλες αυτές κοπάζουν σταδιακά, καθώς ο πλανήτης ψύχεται ξανά (τρόπος του λέγειν!) εξίσου γρήγορα. Η ωοειδής τροχιά του πλανήτη γύρω από τον ήλιο του κρατά 114 γήινες μέρες.
Η μελέτη του εξωπλανήτη -που θεωρείται απολύτως μη κατοικήσιμος με αυτές τις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες- έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ, υπό τον καθηγητή αστρονομίας Γρέγκορι Λάφλιν, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature". Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα του υπέρυθρου φάσματος που πήραν από το διαστημικό τηλεσκόπιο "Σπίτσερ" της NASA. Μέχρι τώρα, οτιδήποτε είναι γνωστό για την ατμόσφαιρα των εξωπλανητών, έχει προκύψει από στοιχεία που συνέλεξε το τροχιακό τηλεσκόπιο "Σπίτσερ".
Οι αστρονόμοι κατόρθωσαν, όπως είπαν, να τραβήξουν τις πιο ρεαλιστικές εικόνες που έχουν ποτέ απεικονίσει έναν εξωπλανήτη (δηλαδή πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος). Οι εικόνες-φωτογραφίες παρήχθησαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή, που υπολόγισε τα χρώματα και την ένταση του φωτός που εκπέμπει ο πλανήτης.
Η ελλειπτική τροχιά του εξωπλανήτη είναι η πιο εκκεντρική που έχει ποτέ βρεθεί. Στο μακρινότερο σημείο, απέχει περίπου 130 εκατ. χλμ. από το μητρικό του άστρο (όσο το 85% της απόστασης Γης-Ήλιου), όμως κάθε 111 μέρες, όταν πλησιάζει στο κοντινότερο σημείο, απέχει από το άστρο του μόλις 5 εκατ. χλμ (απόσταση δέκα φορές μικρότερη από ό,τι απέχει ο δικός μας ήλιος τον Ερμή). Η ηλιακή ακτινοβολία που "βομβαρδίζει" τον εξωπλανήτη στον κοντινότερο σημείο, είναι 800 φορές ισχυρότερη σε σχέση με τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο.
Ο εξωπλανήτης (με τον κωδικό HD80606b) είναι μια γιγάντια αέρια σφαίρα με μάζα τετραπλάσια του Δία. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2001 από μια ομάδα του Αστεροσκοπείου της Γενεύης. Είναι ορατός από τη Γη κοντά στη Μεγάλη Άρκτο. Στις 13 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται μεταξύ της Γης και του ήλιου του και υπάρχει πιθανότητα 15% οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, με τα μικρά τους τηλεσκόπια, να του ρίξουν μια ματιά, καθώς θα σκιάζει ένα μικρό τμήμα του άστρου του.
Μέχρι σήμερα περίπου 300 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μετά το 1995 - μερικοί με συνθήκες παρόμοιες με αυτές που εκτιμάται ότι δημιούργησαν τη ζωή στη Γη. Πολλοί περισσότεροι ακόμα, σύμφωνα με τους αστρονόμους, αναμένεται να ανακαλυφθούν.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου