Ουδέν καλό αμιγές κακού. Η ομίχλη, το νέφος και η θολούρα έχουν μειωθεί πάνω από την Ευρώπη κατά την τελευταία 30ετία, όμως η θετική αυτή εξέλιξη έχει μια αρνητική όψη, καθώς αυξάνει την θερμοκρασία και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προκύπτει από μελέτη, με επικεφαλής τον Ρομπέρ Βοτάρ της γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που μελέτησε στοιχεία από 342 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ευρώπη.
Μεταξύ 1978-2006 η ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα βελτιώθηκε, αλλά οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης, ειδικά στο βορρά, το κέντρο και τα ανατολικά, αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο. Η μελέτη αποδίδει τουλάχιστον το 20% αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας (που στην ανατολική Ευρώπη φθάνει μέχρι και 50%) στο καθάρισμα της ατμόσφαιρας, καθώς όταν υπάρχει ομίχλη και νέφος, ένα μέρος από τις ακτίνες του ήλιου αντανακλάται πίσω στο διάστημα και η επιφάνεια της Γης ψυχραίνει. Αντίθετα, η καθαρότερη ατμόσφαιρα σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφησητων ηλιακών ακτίνων.
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ημερών με περιορισμένη ορατότητα μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν, ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του θείου, το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της καύσης του πετρελαίου και του άνθρακα και δημιουργεί την όξινη βροχή.Ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, έκλεισαν πολλά παλαιά και ρυπογόνα εργοστάσια που έκαιγαν άνθρακα, γεγονός που οδήγησε σε αισθητή μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του νέφους στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Διακυβερνητικού Πάνελλ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1996-2005, ενώ ο ρυθμός αύξησης κατά την τελευταία 50ετία ήταν διπλάσιος του ρυθμού του προηγούμενου μισού αιώνα.Σύμφωνα με τη νέα γαλλική μελέτη, μια "κουβέρτα" νέφους πάνω από μια περιοχή μπορεί να μειώσει την τοπική θερμοκρασία κατά 2 περίπου βαθμούς.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου