Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Επαναπατρισμός δύο εικόνων από τον Λίβανο


 Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας, των ετών 1735 και 1785 αντίστοιχα, παραδόθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2021 στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό. Οι δύο εικόνες που είχαν κλαπεί, μαζί με άλλα αντικείμενα, το 2006 από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στην Οξυά Καρδίτσας, ήταν καταγεγραμμένες και φωτογραφημένες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και είχαν αναρτηθεί στη βάση αναζητούμενων έργων τέχνης της Ιντερπόλ.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο ελέγχου καταλόγου δημοπρασίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Düsseldorf της Γερμανίας. Καταλυτικά στοιχεία για την ταύτισή τους, εκτός των εικονογραφικών στοιχείων, ήταν τα συμπιλήματα και οι επιγραφές, όπως αυτή που φέρει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα "ἐκ Θεσσαλονίκης. χεῖρ Μαργαρίτη".

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος. Οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν εν τέλει στον Λίβανο και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Düsseldorf μετά την πώλησή τους.


Ακολούθησε η ενημέρωση εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ των αρμόδιων δικαστικών αρχών και κατατέθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο Ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Οι δύο εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό και πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Οξυάς Καρδίτσας.

(Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: