Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Μαθηματική Μοντελοποίηση: Μάθε τέχνη κι άστηνε!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2018 έχει ανακηρυχθεί από τον Υπουργό Παιδείας ως «Έτος Μαθηματικών». Τη χρονιά αυτή η ελληνική μαθηματική κοινότητα γιορτάζει την επέτειο των 100 χρό-νων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Με αφορμή αυτό το γεγονός κάναμε κάποιες σκέψεις που σχετίζονται με το «δέος» και τη δυσκολία κατανόησης και πρόσληψης του αντικειμένου αυτού από μεγάλη μερίδα κοινού, ειδικά των θεωρητικών επιστημών. Κάναμε επίσης σκέψεις για τον μεγάλο Αβδηρίτη φιλόσοφο Δημόκριτο, που είχε ασχοληθεί επισταμένως με τα μα-θηματικά. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη των μαθηματικών στην εποχή μας και η συνέργειά τους με άλλες επιστήμεςεπέφερε ριζικές αλλαγές στις ανθρώ-πινες δυνατότητας αντίληψης και δράσης, ακόμη και στα πλέον πολύπλοκα φαινό-μενα της ζωής, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής οργάνωσης και του πολιτισμού.
Για τους λόγους αυτούς προσκαλέσαμε τον διακεκριμένο ερευνητή μαθηματικό Θωμά Βουγιουκλή, ομότιμο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, να μας κατευθύνει με μια φιλική προσέγγιση των μαθηματικών στην πρόσληψη της φιλοσοφίας τους και των άπειρων δυνατοτήτων τους. Όπως λέει ο ίδιος, «τα μαθηματικά προσφέρουν τις δομές-κατασκευές τους ως δομές έκφρασης καταστάσεων και προβλημάτων από τις διάφορες επιστήμες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών». 
Τίτλος διάλεξης:«Μαθηματική Μοντελοποίηση: Μάθε τέχνη κι άστηνε!» 
Χώρος:Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Χρόνος: Σάββατο, 3 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.

Σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε. Είσοδος ελεύθερη.
Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783
e-mail: efaxan@culture.gr

Η Προϊσταμένη  
της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Κωνσταντίνα Καλλιντζή
Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: