Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΞ: άγνωστες ψηφίδες ιστορίας... (αρ.2)


ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΞ (αρ. 2):  Πιστοποιητικό μετοχών (κοινών) αξίας 100 φιορινιών Ολλανδίας, της εταιρείας TABACUS παλαιότερα γνωστής ως M.L. HERZOG & Co, με έδρα την Καβάλα, όπως διακρίνεται και στον τίτλο. Οι μετοχές εκδόθηκαν στο Άμστερνταμ τον Σεπτέμβριο του 1925. Στο έμβλημα της εταιρίας ξεχωρίζει ο χάρτης της Ελλάδας που καλύπτει την όψη της "υδρογείου".

Και για την ιστορία:

Η οικογένεια Herzog είναι γνωστή στην Καβάλα. Το Δημαρχείο της Καβάλας, που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης και οικοδομήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1890, ανήκε στην ιδιοκτησία του Ούγγρου καπνέμπορου βαρόνου Pierre Herzog και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του. Έχει έντονα ρομαντικά στοιχεία παλιών μεσαιωνικών πύργων, γοτθικά τόξα στους πυργίσκους και στα μπαλκόνια, δυο βενετικές γοτθικές αψίδες εκατέρωθεν της πύλης, δακρυρροή πάνω από τα παράθυρα (dripstone) και προεκτεινόμενο παράθυρο (oriel window) καθαρό δείγμα γοτθικής αναγέννησης.
Η εσωτερική οργάνωση των χώρων του κτιρίου είναι τέτοια, που επέτρεπε στα παλιά χρόνια την οργάνωση λαμπρών κοσμικών εκδηλώσεων. To 1921 πουλήθηκε από το Moris Herzog (ο οποίος αναφέρεται και στον τίτλο των μετοχών), υιό του βαρόνου Pierre Herzog,  στην «ανώνυμο εταιρία καπνών Ανατολής και πέραν θαλάσσης». Το 1937 το κτίριο βγήκε σε αναγκαστικό πλειστηριασμό για οφειλές της εταιρείας και αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας, επί Δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου. Από το 1937 στεγάζεται εδώ ο Δήμος Καβάλας.

(Πηγή πληροφοριών για την οικογένεια Herzog και το Δημαρχείο Καβάλας: "Δημωφέλεια", Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: