Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Περί Ρωμαϊκής θεωρίας εκ του μακρόθεν για την Αμφίπολη

του Γιώργου Ροδάκογλου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανασκαφή στην Αμφίπολη είχαν δείξει από τις πρώτες ώρες η Τζένη Αδάμ Βελένη και ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργος Βελένης.

Με την ανακάλυψη των Σφιγγών και ενώ το ζεύγος έκανε διακοπές ,στο εξοχικό του στην Ασπροβάλτα , ζήτησαν από την Κατερίνα Περιστέρη να επισκεφτούν τον τύμβο Καστά. Η ανασκαφέας δέχθηκε το αίτημα τους και όταν έφτασαν στην Αμφίπολη τους ξενάγησε στην είσοδο του τάφου και στον περίβολο του μνημείου. Η ξενάγηση έγινε στο πλαίσιο φιλικής παρέας καθώς οι σχέσεις που διατηρούσαν έως τότε ήταν πολύ καλές και σε καμία περίπτωση δεν προοιώνιζαν μια δυσάρεστη συνέχεια.
Η Μακεδονική γή κάθε μέρα που περνούσε, έφερνε στο φως νέα ευρήματα. Παράλληλα όμως φούντωναν τα σενάρια περί ύπαρξης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Διακόσια χιλιόμετρα από την Αμφίπολη βρίσκονται οι Αιγές. Από εκεί η Αγγελική Κοτταρίδη παρακολουθούσε τις εξελίξεις .
Με άρθρο της που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι στην εφημερίδα «Καθημερινή» έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο ύπαρξης του τάφου του Μεγάλου Στρατηλάτη. Τα σενάριο αυτό και άλλα που γράφονταν την ίδια περίοδο, για το Φίλιππο Β’, την Ολυμπιάδα, τη Ρωξάνη φαίνεται πως κέντριζαν πολύ το ενδιαφέρον της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Η άμεση αντίδραση της κυρίας Κοτταρίδη εκδηλώθηκε σε ομιλία της στον Ιανό στην Αθήνα. Τότε αμφισβήτησε δημόσια, την Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ισχυριζόμενη ότι όλες οι θεωρίες που ανέπτυξαν ως προς την ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, αλλά και τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4 πχ αιώνα ,δεν ευσταθούν.
Τις ίδιες απόψεις με την Αγγελική Κοτταρίδη διατύπωσε λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη με άρθρο της στην «Παράλλαξη. Εκεί εξέφρασε την εκτίμηση της για το μνημείο «πατσίτσιο» όπως το χαρακτήρισε, που πρέπει να μελετηθεί από μια διευρυμένη ομάδα επιστημόνων .
Η κυρία Βελένη, ο σύζυγος της Γιώργος και η Αγγελική Κοτταρίδη προκάλεσαν την έκπληξη της Κατερίνας Περιστέρη όταν στις 30 Μαίου επισκέφτηκαν ως φιλική συνοδεία της Γ.Γ του Υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη τον Τύμβο Καστά .
Η «φιλική παρέα» όμως κάθε άλλο από φιλική διάθεση φαίνεται πως είχε. Πέντε μήνες αργότερα συνέταξε ένα πόρισμα που δημοσιεύτηκε στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Αυγή, υποστηρίζοντας ότι το μνημείο κατασκευάστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια και δεν είναι Μακεδονικός Τάφος.
Ο χρόνος δημοσιοποίησης του πορίσματος στην Αυγή και η στάση του ΥΠ.ΠΟ να μην απαντήσει , προκαλεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη αφού η ύπαρξη του γνωστοποιήθηκε αιφνιδιαστικά δυο μήνες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας στο ΑΠΘ.
Δικαίως λοιπόν η Κατερίνα Περιστέρη αντέδρασε και απάντησε στην «Φιλική παρέα του…Ρωμαϊκού Μνημείου»!!!
«Η ανασκαφή της Αμφίπολης είναι Μακεδονικός Τάφος του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, καινούργια και παλιά, θα παρουσιαστούν επίσημα λίαν συντόμως. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται στην Ιταλία τον ερχόμενο Οκτώβριο με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης»;
Όσον αφορά το πόρισμα του «κουαρτέτο» που αποδίδει την χρονολόγηση του τάφου στα Ρωμαϊκά χρόνια, επιβάλλεται να υπερασπιστεί τις θέσεις του, με αδιάσειστα στοιχεία και όχι με εκτιμήσεις , «μεταξύ τυριού και αχλαδιού», δημόσια και παρουσία των ερευνητών του μνημείου. Διαφορετικά τα μέλη της «Φιλικής παρέας» εκτίθενται ανεπανόρθωτα και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η πορεία της καριέρα τους στην αρχαιολογία, εξελίσσεται με κομματικά παιγνίδια, κάτι για το οποίο έως τώρα κατηγορούσαν την Κατερίνα Περιστέρη όταν έσκαβε στον τάφο. «Αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει» δηλώνει η ανασκαφέας.

(Πηγή: www.thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: