Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Οργισμένοι οι κάτοικοι της Αμφίπολης για το «Ρωμαϊκό» πόρισμα

του Γιώργου Ροδάκογλου

«O ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολύ στην τοπική κοινωνία της Αμφίπολης λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της ανασκαφής» διαπιστώνει ο Κώστας Μελίτος που αφουγκράζεται το παλμό των δημοτών του.«Η έντονη αντίδραση στελεχών της τοπικής οργάνωσης για το πόρισμα που δημοσίευσε η ΑΥΓΗ ήταν δυνατό καμπανάκι που ακούσθηκε έως το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα».

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης είχε προειδοποιήσει της ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά μάλλον Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη ή δεν ήξερε ή δεν ήθελε να ξέρει.
«Στον τόπο μας δεν έχουμε κομματικές ταμπέλες. Όταν κάτι αφορά το καλό το της περιοχής μας κοιτάμε όλοι μπροστά. Εγώ είμαι Δήμαρχος όλων. Οι σχέσεις μεταξύ μας είναι πολύ δυνατές ,δεν είναι απρόσωπες. Αυτό ίσως δεν κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο. Και να σκεφτείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο κύκλο εκλογών με στήριξε ως ανεξάρτητο υποψήφιο» .

Ο κύριος Μελίτος θεωρεί ύποπτο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο πόρισμα στην Αυγή σύμφωνα με το οποίο οι συντάκτες αποδίδουν τη χρονολόγηση του μνημείου στα Ρωμαϊκά χρόνια και όχι στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου .«Εγώ προσωπικά δεν αμφισβητώ την ανασκαφέα και την χρονολόγηση του μνημείου».

Ο δήμαρχος Αμφίπολης θυμάται ωστόσο κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα ότι οι συντελεστές του ΥΠ.ΠΟ του είπαν ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε με τη χρονολόγηση του τάφου, πριν τη δημοσίευση του πορίσματος στην Αυγή.
«Έχω κάθε λόγο να εμπιστεύομαι την Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. Είμαι μηχανικός και αντιλαμβάνομαι πως εξελίχθηκε η ανασκαφή. Η ανασκαφή αυτή έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στο ερώτημα κατά πόσο θα τον ενοχλήσει εάν υπερισχύσει ή άποψη ότι μνημείο δεν είναι Μακεδονικός Τάφος απαντάει: «Εγώ μένω στο μνημείο καθ αυτό ως εύρημα, ωστόσο σας λέω και πάλι δεν αμφισβητώ του επιστήμονες που το έφεραν στο φώς. Η τοπική κοινωνία έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Κατερίνα Περιστέρη».
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης αναφερόμενος στις καθυστερήσεις έναρξης εργασιών στο Τύμβο Καστά επισημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθούν εγκληματικές αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η πρόσφατη αλλαγή στάσης του ΥΠ.ΠΟ ίσως προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις. «Κάθε τι που παραμελείται κινδυνεύει. Το μνημείο πρέπει να συντηρηθεί και να διασωθεί. Η κυρία Βλαζάκη δείχνει τώρα ενδιαφέρον και εμείς ως Δήμος είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Ότι χρειαστούν από μηχανικό εξοπλισμό θα τον έχουν. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν εργασίες. Ως συμπέρασμα σας λέω ότι εν μέρη είμαι ευχαριστημένος ».

Απαντώντας στο ερώτημα αν το ενδιαφέρον αυτό αποδειχθεί προεκλογικό πυροτέχνημα λέει: «Oι δημότες μας είναι οργισμένοι με τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών. Δεν θέλω να όμως να πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά και δεν υποτιμώ την κρίση των κατοίκων του Δήμου Αμφίπολης που και μάτια έχουν και αυτιά έχουν. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν 5000 άτομα βγουν στο δρόμο».
Σχολιάζοντας τέλος τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακάλυψη του Μακεδονικού Τάφου δηλώνει: «Η προβολή εκτόξευσε την περιοχή μας στα ύψη . Έκανε πάρα πολύ καλό. Υπήρξαν πολύ σημαντικές προτάσεις για επενδύσεις που πάγωσαν».

(Πηγή: www.thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: