Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Κατερίνα Περιστέρη στη REALNEWS «O πολιτισμός είναι ανεξάρτητος της πολιτικής»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Όλοι οι πολιτικοί πρέπει να σκύψουν με αγάπη πάνω από μια τέτοια ανασκαφή.
'Ενα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί κανένας πολιτικός να το καπηλευτεί» λέει με έμφαση η επικεφαλής της ανασκαφής στο Λόφο Καστά της Μεσολακκιάς Κατερίνα Περιστέρη εκφράζοντας και την αντίθεση της σε όσα έχουν δει τη δημοσιότητα για ενδεχόμενες προθέσεις καπελώματος της ανασκαφής . «Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία πρέπει να σέβεται το έργο του αρχαιολόγου να προσπαθεί να το βοηθήσει και ταυτόχρονα να τον αφήνει ελεύθερο να δημιουργεί». δήλωσε ξεκάθαρα στην REALNEWS και στην Ντίνα Σύρπου. Το μήνυμα της κυρίας Περιστέρη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα την περίοδο αυτή αφού αφορά τον πολιτισμό της Ελλάδας και όχι κάτι που αφορά έναν ή δυο άτομα.«Ο πολιτισμός και μάλιστα ένα τέτοιο εύρημα νομίζω ότι ενώνει όλους τους Έλληνες και προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» Από την πρώτες ημέρες της ανασκαφής η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών είχε εκφράσει την επιθυμία της να κάνει γνωστά τα ευρήματα στο ευρύ κοινό. «Ήταν στιγμές που ήθελα να μοιραστώ αυτά τα υπέροχα ευρήματα που αντίκριζα με τους άλλους ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι όταν ανακαλύψαμε τις Καρυάτιδες είχα ξεσπάσει σε κλάματα».
Αυτό πάντως που την ικανοποιεί είναι ότι διακρίνει μια θετική στάση τόσο από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όσο και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «Το ύφος του νέου υπουργού είναι πολύ καλό. Θέλω να μας αφήσουν ελευθερία σκέψης και πράξης. Να δουλεύουμε με τα δεδομένα και τους ρυθμούς τους δικούς μας»
Η Κατερίνα Περιστέρη αναφερόμενη στην επιλογή της να μην συμμετέχει στο 28 Αρχαιολογικό Συνέδριο απαντά ότι η απόφαση έχει ληφθεί από κοινού με τα μέλη της Διεπιστημονικής ομάδας , ωστόσο εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τον Δημήτρη Καμπούρογλου που θα παρουσιάσει φέτος την έρευνα του για τα ιζήματα στο τάφο του Λόφου Καστά.
«Δυστυχώς ένα πρώην συνεργάτης επέλεξε να αποκοπεί από την ομάδα και να κάνει φέτος μια δική του παρουσίαση με συμπεράσματα που δεν είναι βάσιμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις της επίσημης ανασκαφικής ομάδας»

H ANΑΣΚΑΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Επανερχόμαστε λοιπόν στην άποψη που έχουμε ήδη διατυπώσεις με αρθογραφία στο Thousandnews.gr .Η ενημέρωση για τις αρχαιολογικές εξελίξεις στο τύμβο Καστά από τον Αύγουστο, κάλυψε στο μέγιστο βαθμό όλο το κοινό που την παρακολουθούσε και την παρακολουθεί, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της επιστημονικής μελέτης που προϋποθέτει πολύ εργασία και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Κάτι ως «ένα βασανιστήριο» θα λέγαμε ,για όσους συμμετέχουν σ αυτή τη διαδικασία.
Οι ανασκαφές λοιπόν στην Αμφίπολη παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και μεγάλη σπουδαιότητα , γι αυτό θα ήταν προτιμότερο να αποτελέσουν ως εκπαιδευτικό πεδίο δράσης, αντικείμενο ενός ευρύτερου επιστημονικού συνεδρίου μέσα από μια συνολική διαδικασία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπισ τημίου Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ερευνητές, από τους συνεργάτες του έργου του αείμνηστου Δημήτρης Λαζαρίδη, έως τους συνεχιστές του, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει την ενότητα του. Παράλληλα μπορεί να δοθεί η ευκαιρία σε όσους επιστήμονες επιθυμούν να υποβάλλουν ερωτήματα, απορίες και ενστάσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου στο τύμβο Καστά μαζί με τη συνέχεια της ανασκαφής που θα ξεκινήσει το Μάιο και σύμφωνα μ εκτιμήσεις επιφυλάσσει και άλλα ευχάριστα νέα.
Εξάλλου δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανασκαφών όπου οι αρχαιολόγοι μελετητές δεν τηρούν το προβλεπόμενο όριο των πέντε χρόνων που οφείλουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα τους. Μερικοί μάλιστα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριο αυτό. Γνωστή είναι μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η περίπτωση της Καλλιόπης Λαζαρίδη που εδώ και 31 χρόνια δεν προχώρησε στην επιστημονική δημοσίευση του Εφηβαρχικού Νόμου που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη το 1984.
Εάν συγκρίνουμε λοιπόν δυο περιπτώσεις που αφορούν την ίδια περιοχή θα πρέπει να αναρωτηθούμε τους λόγους που στη μια περίπτωση, επιμένουμε τόσο πολύ και στην άλλη δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης θα πρέπει ίσως να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση αναζήτησης στοιχείων αφού με την καθιέρωση της τριμελούς επιτροπής θα εξετάσει τα θέματα της Αμφίπολης. Κύρια αποστολή της επιτροπείας αυτής πρέπει να είναι η ουσιαστική ανάδειξη και τεκμηρίωση των ευρημάτων στο σύνολο τους και όχι η συγκριτική πολιτικολογία. Κάθε άλλη προσπάθεια καπέλωσης των επιστημόνων που ήδη συμμετέχουν στην ανασκαφή του τάφου στο λόφο Καστά θα εγείρει θέμα ηθικής και μεροληπτικής στρατηγικής κάτι που η προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΠΟΑ θεωρούσε αδιαπραγμάτευτα στοιχεία.


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα».
Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή της στη Real News η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη.
Μάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι «εμένα το θέμα "σκελετοί" δεν μου λέει τίποτε. Ήταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή»
Όσο για το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί, ήταν αποστομωτική: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».
Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

(Πηγή: thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: