Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Γεωσκόπηση στην Ανακτορούπολη, στη Ν. Πέραμο

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Μάλιστα η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καβάλα, ζήτησε την συνδρομή του διαπρεπούς καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα

Μπροστά σε μια νέα ανασκαφική πρόκληση βρίσκονται τα στελέχη της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Καβάλα, μια και σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωσκόπησης στην Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου! Οι αρχαιολόγοι έχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη αξιόλογων αρχαιοτήτων στο υπέδαφος της Ανακτορούπολης, με σημαντικότερο όλων να φαίνεται πως είναι ο επισκοπικός ναός του οικισμού του κάστρου. Αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά από κατοικίες, διάφορα κτίρια και στρατώνες, που είναι πιθανόν να υπάρχουν εκεί, έκαναν τους αρχαιολόγους να θεωρούν επιβεβλημένη την χρησιμοποίηση της πρωτοποριακής μεθόδου της γεωσκόπησης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η γεωσκόπηση έφερε θαυμαστά αποτελέσματα και στις πολυσυζητημένες ανασκαφές του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την γεωσκόπηση στην Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου, ζητήθηκε η συνδρομή του διακεκριμένου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Τσόκα, και γι’ αυτό λεπτομέρειες έδωσε στο «Χ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν έχουμε πολλά στοιχεία για βυζαντινά κάστρα, αφού σε πολλές πόλεις συνεχίστηκε ο βίος μέσα σε αυτά, είτε στη μεταγενέστερη, είτε στη νεότερη εποχή. Πρέπει να μελετηθεί η δομή ενός κάστρου και πρόκειται για μια σημαντική έρευνα».

Η κ. Δαδάκη, επεσήμανε ότι η σύμβαση με τον κ. Τσόκα θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με τη γεωσκοπική μελέτη να διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, ενώ τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στα τέλη Μαρτίου.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες εργασίες στην Ανακτορούπολη, αυτές συνεχίζονται κανονικά, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας να σημειώνει πως: «Έχουν τελειώσει η δυτική και βόρεια πλευρά του Κάστρου. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στην ανατολική πλευρά και μέσα στον επόμενο μήνα θα περάσουμε στη νότια πλευρά, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστύλωσης του οχυρωματικού περιβόλου. Έπειτα, θα απομένουν οι εργασίες διαμόρφωσης στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου».

(Πηγή: xronometro.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: