Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μια ετήσια συνάντηση διεθνούς κύρους στην πόλη

Με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, κυρίως των νέων, πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του Δικτύου Ναυαρίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».

Τις εργασίες του Συμποσίου, με θέμα “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των συν-διοργανωτών κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, κ. Susanna Vogt, Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα, και κ. Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για την πόλη, της ύπαρξης ενός βήματος διαλόγου -σε μια μικρή και ανοικτή χώρα όπως η Ελλάδα- στο οποίο να παρουσιάζονται και να αναλύονται σε βάθος οι διεθνείς εξελίξεις.

Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου, ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel, υπογράμμισε ότι, παρά την τρέχουσα κρίση, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι νησίδα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, οι εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη και την ευρύτερη Μεσόγειο είναι κομβικής σημασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είτε θα εξάγουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε θα γίνουμε εισαγωγείς αστάθειας από αυτήν. Ως εκ τούτου, τόσο η διαφαινόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όσο και η αναδυόμενη τριγωνική διπλωματία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας & Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, Miguel Angel Moratinos, επισήμανε ότι οι τρέχουσες πολιτικές λιτότητας δεν συνδέονται με έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να δει πέρα από την κρίση αν θέλει να διατηρήσει το διακριτό ρόλο της στο παγκόσμιο στερέωμα. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση ενός «κοινωνικο-πολιτικού συμβολαίου» που θα οπλίσει την Ευρώπη έναντι των προκλήσεων του 21ου αιώνα αλλά και των αδηφάγων αγορών.

Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής, Udo Zolleis, ακτινογράφησε τα αποτελέσματα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, προσφέροντας μια ενδελεχή ανάλυση τόσο των απόψεων των Γερμανών ψηφοφόρων, όσο και της ιστορικής εξέλιξης της ψήφου τους μεταπολεμικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι α) η αφοσίωση των ψηφοφόρων στα κόμματα βαίνει μειούμενη ενώ η προσωπικότητα των υποψηφίων παίζει αυξανόμενο ρόλο και β) το γερμανικό κομματικό σύστημα έχει μετατραπεί από ένα σύστημα των δυόμισι κομμάτων σε ένα σύστημα δυο παρατάξεων, αριστεράς-δεξιάς, με την αριστερά διασπασμένη στα τρία (SPD, Die Grünen, Die Linke).            

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την ομιλία του μεγάλου ιστορικού και  καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, David Abulafia, ο οποίος σκιαγράφησε την εξαιρετική σημασία που έχουν διαδραματίσει οι μεγάλες πόλεις-λιμάνια, όπως η Θεσσαλονίκη, στην ιστορική εξέλιξη και την πολιτιστική ετερότητα της Μεσογείου, μιας ιδιάζουσας θαλάσσιας λεκάνης, που ενώνει τρεις ηπείρους και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες σ’ένα διαρκώς εξελισσόμενο πολιτισμικό χάρτη. Η παλιά convivencia Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων έχει σήμερα αντικατασταθεί από την περιχαράκωση και τον κατακερματισμό καθώς ο μεσογειακός βορράς έχει στρέψει την πλάτη του στο μεσογειακό νότο.

Η δεύτερη μέρα του Συμποσίου ξεκίνησε με την ομιλία του Gareth Jenkins, πολιτικού αναλυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος επιχείρησε μια επισκόπηση των εξελίξεων στη γείτονα χώρα από την απαρχή του πολυκομματισμού το 1946 και με ιδιαίτερη έμφαση στη διακυβέρνηση του Tayip Erdogan, την οποία διαχώρισε σε τρεις περιόδους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης (2002-2007) ο φόβος μιας στρατιωτικής επέμβασης περιόρισε τον Erdogan σε μια επιφυλακτική και ευρω-μεταρρυθμιστική πολιτική. Η δεύτερη (2007-2011) υιοθέτησε μια πιο ριζοσπαστική ατζέντα ενώ η τρίτη, μετά το 2011, χαρακτηρίζεται από την «ύβρη» της αυξανόμενης αλαζονείας, της αυταρχικότητας και τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες που απειλούν τη μελλοντική σταθερότητα της χώρας.

Ο Arkady Moshes, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Ρωσίας, ανέλυσε τις δραματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Vladimir Putin στο εσωτερικό και τον εξωτερικό περίγυρο της Ρωσίας. Η οικονομία εξαρτάται από τη φθίνουσα βιομηχανία των υδρογονανθράκων, την ώρα που οι Ρώσοι συνεχίζουν να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό αλλά και να πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους. Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Putin είναι η επιβεβαίωση της Ρωσικής κυριαρχίας στον πρώην Σοβιετικό χώρο, η αποστασιοποίηση από τη Δύση και η πρόσδεση της Ρωσίας στην αναδυόμενη Ασία.

Τέλος, ο Kenneth Dyson, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας, τόνισε, καταρχήν, ότι η εσωστρέφεια στον πολιτικό διάλογο μιας χώρας είναι δείγμα δυσλειτουργίας του πολιτικού της συστήματος και ότι  η μετάθεση ευθυνών και η ανακύκλωση στερεοτύπων δεν βοηθούν στην έξοδο από την παρούσα κρίση. Δεν φταίει ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία για την κρίση. Χρειάζεται η οικοδόμηση ισχυρών θεσμών, όπως η τραπεζική ένωση, αλλά και των μηχανισμών εκείνων που θα προστατεύουν τους «αθώους» από τις καταχρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας.


Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: