Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας...

Σημαντικά προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν όσον αφορά την αυτοδυναμία κάποιου κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, αφού τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν θα είναι χαμηλά και συνεπώς θα χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία για την συγκρότηση κάποιας κυβέρνησης συνεργασίας.


Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις ή κανονισμοί που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να συγκροτηθεί μια τέτοια κυβέρνηση. Όμως ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από την επομένη των εκλογών για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Το Σύνταγμα, στο άρθρο 37, παρ. 1, ορίζει ότι αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει τη συνεργασία της Βουλής.

Εάν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα αυτή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτό συνεχίζεται για όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές.

Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις μέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση για το ίδιο άρθρο του Συντάγματος, στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: