Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Έκλεισε ο κύκλος των αποκαλυπτηρίων των μνημείων

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου, ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και της περιοχής του Παγγαίου από τον Οθωμανικό ζυγό και από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, με τα αποκαλυπτήρια των Μνημείων για τους πεσόντες στις Μάχες των Δωματίων και της Εξοχής, και τις εκδηλώσεις στο Μνημείο της Μάχης της Βαζόπετρας.


Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Απριλίου το απόγευμα, στο χώρο του Μνημείου για τους πεσόντες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη της Βαζόπετρας στις Ελευθερές, στις 26 Απριλίου 1913, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και παρουσίαση τραγουδιών και χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Περάμου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και ομιλία σχετικά με τα γεγονότα της εποχής από τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή κ. Θεόδωρο Λυμπεράκη.

Το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πεσόντες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη μάχη των Δωματίων, στις 26 Απριλίου 1913. Η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δωματίων. Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου. Μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και πανηγυρική ομιλία για τη μάχη από τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή κ. Θεόδωρο Λυμπεράκη.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου, με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους πεσόντες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη μάχη της Εξοχής, στις 26 Απριλίου 1913. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου. Μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και πανηγυρική ομιλία για τα γεγονότα από τον μελετητή του υλικού λαϊκού πολιτισμού κ. Θεόδωρο Βακαλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο του 2012, ο οποίος θα είναι μήνας πανηγυρικών εκδηλώσεων, αφού η 17η Οκτωβρίου είναι και η ημέρα απελευθέρωσης τόσο της Ελευθερούπολης, όσο και άλλων περιοχών του Παγγαίου. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφιών, εγγράφων και κειμηλίων, τόσο για το Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, από το Πολεμικό Μουσείο, από το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο Καβάλας (ΙΛΑΚ) και από προσωπικές συλλογές.

Παράλληλα, θα γίνουν ομιλίες για τον Μακεδονικό Αγώνα και για την δράση μακεδονομάχων στο Παγγαίο, καθώς και για τους Βαλκανικούς Πολέμους, γενικά αλλά και αναφορικά με τις μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί και «στρογγυλή τράπεζα», με αντικείμενο συζήτησης τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και του Παγγαίου. Ακόμη, θα παρουσιαστεί μια δραματοποιημένη αφήγηση για τα γεγονότα της απελευθέρωσης και ο εορτασμός θα κορυφωθεί με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλης, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Το υλικό που θα παρουσιαστεί θα συμπεριληφθεί σ’ ένα επίτομο έργο, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: