Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Το LNG στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί "κερκόπορτα" και για την Καβάλα;

Ποικίλα σχόλια προκαλεί η είδηση σχετικά με την αίτηση της GasTrade S.A. για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν μπορεί να φέρει ένα δεύτερο τερματικό σταθμό στην Καβάλα, κάτι για το οποίο οι αρνητικές θέσεις παραμένουν.

Σημειώνεται ότι μέσω δημοσιευμάτων σε αμερικάνικες εφημερίδες μαθεύτηκε ότι ιδιωτική εταιρία κατέθεσε αίτηση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα που δεν έγινε στον Αστακό, δεν έγινε στην Καβάλα έβαλε πλώρη για τον Έβρο. Τα δημοσιεύματα σε οικονομικές ιστοσελίδες είναι αρκετά σαφή: «Την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη δρομολογεί η εταιρεία GasTrade S.A. με έδρα την Αθήνα, και μάλιστα έχει καταθέσει σχετική αίτηση στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ από τις 17 Δεκεμβρίου. Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε η εταιρεία στην εφημερίδα Wall Street Journal της 31ης Δεκεμβρίου, η αίτηση αφορά υπεράκτιο τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αμφιτρίτη στις εκβολές Έβρου και θα συνδέεται μέσω αγωγών με τη βιομηχανική ζώνη Αλεξανδρούπολης, καθώς και με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τερματικό θα έχει χωρητικότητα 135.000-145.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα μεταφοράς 500.000 κυβικά μέτρα/ώρα. Η θέση του θα βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιόμετρα από τις ακτές. Η διασύνδεση του τερματικού περιλαμβάνει επίσης υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 22 χιλιομέτρων, καθώς και επίγειο τμήμα μήκους 9 χιλιομέτρων».

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Λάζαρος Βασιλειάδης, αν κάτι τέτοιο γίνει στην Αλεξανδρούπολη τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας σταθμού LNG και στην Καβάλα, αφού ήδη θα υπάρχει πυκνό δίκτυο σταθμών για τη χώρα και έτσι δεν θα χωρά και τρίτος σταθμός.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο πρόεδρος της Καβάλα Oil Βαγγέλης Παππάς προκαλεί εντύπωση πως η ανακοίνωση της εταιρίας δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικη εφημερίδα στις 31 Δεκεμβρίου, και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή περιφερειακή συνείδηση για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο, αφού παραμένει άγνωστο το πώς θα αντισταθεί η Καβάλα αν ανοίξει ο δρόμος με τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη.

Στη θέση που είχε εκφράσει στο παρελθόν κατά της δημιουργίας εγκαταστάσεων LNG στην Καβάλα επέμεινε και ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, λέγοντας πω η άρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: