Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση ώστε να δημιουργηθεί, ή όχι, εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου το υπό εξάντληση κοίτασμα «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του έργου προέκυψαν διαφωνίες όχι μόνο για τον τρόπο αλλά και για τη σκοπιμότητα υλοποίησης της επένδυσης. Πρόκειται για επένδυση εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ, η πραγματοποίηση της οποίας θα διασφαλίσει 300 θέσεις εργασίας, και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και των χωρών της περιοχής με τις οποίες υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια διασυνδέσεις φυσικού αερίου. Το κοίτασμα θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, με ημερήσια παροχή τουλάχιστον 4 εκατ. κυβικών μέτρων για 90 ημέρες.
Η βασική διαφωνία έγκειται στο αν το έργο θα υλοποιηθεί ως αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ), από ιδιωτικές εταιρίες ή θα ενταχθεί στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ), οπότε θα κατασκευαστεί και θα ελέγχεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με ή χωρίς ιδιωτική συμμετοχή. Επίσης, δεν υπάρχει κοινή θέση ως προς το ρόλο που μπορεί να παίξει στην επένδυση η εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής και διεκδικεί 51 % συμμετοχή στο έργο, και επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην απόληψη των υπόλοιπων ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραμένουν στο κοίτασμα. Στο υπόμνημά της η ΔΕΠΑ αναφέρει πάντως ότι η υλοποίηση της επένδυσης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς το μέγεθος της αποθήκης δεν είναι μεγάλο και το κόστος της επένδυσης σημαντικό, η ελληνική αγορά είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ασφάλειας εφοδιασμού.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο πρόεδρος της Καβάλα Oil Βαγγέλης Παππάς, ανέφερε ότι προκαλεί εντυπώσεις ότι συμφωνεί με την επένδυση η ΔΕΠΑ και δεν σεν συμφωνεί ο ΔΕΣΦΑ, που είναι «παιδί» της ΔΕΠΑ. Το πόρισμα, όπως είπε, είναι η άποψη της επιτροπής, που δεν θα μπορούσε να είναι ομόφωνη. Από εκεί και πέρα, παρατήρησε ο κ. Παππάς, σημαντικό είναι το ποια θα είναι η πολιτική βούληση για να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση για την επένδυση.
«Ως ΤΕΕ, στην προσπάθειά μας να τεκμηριώσουμε την άρνηση των εγκαταστάσεων LNG στην Καβάλα, προτείναμε την ύπαρξη της φυσικής αποθήκης. Το υποδείξαμε και το χαιρετίσαμε γιατι συζητιέται και επενδυτικά», σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Λάζαρος Βασιλειάδης.
Από εκεί και πέρα όπως είπε, η φυσική αποθήκη είναι κρατική αποθήκη και πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για το ποιος και πως θα διαχειριστεί την κρατική περιουσία, και αφού πρόκειται για κρατική περιουσία εκτιμά ότι θα πρέπει τον έλεγχο να τον έχει το κράτος. Ωστόσο, όπως παρατήρησε σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, όλα αυτά θα γίνουν εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται επιπλέον φυσικό αέριο, και η υπόγεια αποθήκη αποτελεί λύση εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα.
«Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση στο μέτρο που υπάρχει εκφρασμένη πολιτική βούληση θα πρέπει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες εκείνες που στόχο έχουν την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, τόσο ως προς τα κοιτάσματα όσο και ως προς τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στις φυσικές αποθήκες της περιοχής μας. Αυτό πάντα έχει σαν προϋπόθεση ότι θα αφορά εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και όχι LNG», παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής.
Σχετικά με το επενδυτικό σχήμα και τον φορέα υλοποίησης, ο κ. παπουτσής σημείωσε πως εφόσον αναφερόμαστε σε δημόσιο πλούτο και ενεργειακά αποθέματα τα οποία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, πρωτίστως το λόγο θα πρέπει να έχει η ελληνική πολιτεία για να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου