Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής ισχύος για τον επιταχυντή του CERN

Ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα πέτυχε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η ενέργεια των ακτίνων υποατομικών σωματιδίων που εκπέμπει, ξεπέρασε το 1 εκατ. ηλεκτρονιοβόλτ. Κανείς άλλος επιταχυντής στον κόσμο δεν έχει ποτέ λειτουργήσει σε τόσο υψηλό ενεργειακό επίπεδο.

Μέχρι τώρα ο επιταχυντής λειτουργούσε στο σχετικά χαμηλό ενεργειακό επίπεδο των 450 δισ. ηλεκτρονιοβόλτ. Όμως αργά το βράδυ της Κυριακής η ενέργεια έφθασε τα 1,18 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ, σύμφωνα με το BBC. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε από το 2001 ο ανταγωνιστικός αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στο Σικάγο, που είχε φθάσει μέχρι τα 0,98 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ.

Ο διευθυντής του CERN, Γερμανός φυσικός Ρολφ Χόιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή λειτουργία του επιταχυντή, τόνισε όμως ότι τα πράγματα προχωράνε προσεκτικά και βήμα-βήμα, γι' αυτό τα πολυαναμενόμενα πειράματα φυσικής θα αρχίσουν εντός του 2010.

Οι ακτίνες στον επιταχυντή του CERN προγραμματίζεται να φθάσουν τελικά στο εντυπωσιακό ενεργειακό επίπεδο των 7 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο μηχάνημα κυκλοφόρησαν δύο αντίθετες ακτίνες πρωτονίων και έγιναν οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων σε χαμηλή ενέργεια.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: