Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Απαντητική επιστολή Κ. Παπούλια στην πρόσκληση Ιβάνοφ προς τον έλληνα Πρόεδρο να επισκεφθεί τα Σκόπια

Το Γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ως απάντηση στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ.Ιβάνοφ, στις 4 Νοεμβρίου,να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Ο Κ.Παπούλιας στην επιστολή του προς τον κ. Ιβάνοφ,αναφέρει:

«Με ενδιαφέρον έλαβα και διάβασα την επιστολή σας.Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις φιλικές και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γείτονες χώρες, εννοείται συμπεριλαμβανομένης και της δική σας. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δίχως,όμως,να υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. Εγώ δεν θα ήθελα να σας υποδείξω το τί θα ήταν προς όφελος της χώρα σας.Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να εκτιμήσετε την κατάσταση ρεαλιστικά. Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τις θεμιτές επιδιώξεις του λαού σας.

Πρέπει να τονίσω ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αναζήτηση της λύσης για το όνομα, τόσο περισσότερο θα παραμείνει ανεπίλυτο το ζήτημα της προσχώρησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ μόλις αυτή η διαφορά μεταξύ μας αποτελέσει παρελθόν».

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέδωσε, στις 4 Νοεμβρίου, στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια,πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου,πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια,να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ιβάνοφ στην πρόσκλησή του,άφηνε στον κ.Παπούλια να καθορίσει ο ίδιος την ημερομηνία επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επιίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: