Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Διαθέτουν τα φυτά εγκέφαλο και νευρικό σύστημα;

Πριν από περίπου 200 χρόνια οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σεξουαλικότητα στον κόσμο των φυτών. Σήμερα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εκ νέου μπροστά σ’ ένα θεμελιώδες ερώτημα: διαθέτουν ή όχι τα φυτά νευρικό σύστημα;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα φυτά είναι πρωτόγονοι οργανισμοί, κάτι μεταξύ νεκρής ύλης και ζωντανού οργανισμού. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, στο δημοσίευμα, η θεώρηση αυτή καθορίζει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σύνολο του φυτικού κόσμου.

Παρόλα αυτά, τους τελευταίους δύο αιώνες οι επιστήμονες απέδειξαν πως τα φυτά διαθέτουν σεξουαλικότητα και ανοσοποιητικό σύστημα. Την τρέχουσα χρονική περίοδο, μάλιστα, προσπαθούν με τις έρευνες που διεξάγουν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα ή κάτι που να μοιάζει με εγκέφαλο.

Ο Σλοβάκος επιστήμονας, Φράντισεκ Μπάλουσκα, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Βόννης, κατέληξε κατά τη διάρκεια πειραμάτων με ρίζες αραβοσίτου στο εξής συμπέρασμα: «Σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από τη Φλωρεντία, διαπιστώσαμε ηλεκτρική κινητικότητα στις ρίζες των φυτών. Η κυτταρική δομή τους μοιάζει με 'κείνη του εγκεφάλου των ζώων. Ωστόσο, οι έρευνές μας βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Αποφεύγουμε συνεπώς να μιλάμε για εγκέφαλο. Προτιμούμε τον όρο κέντρο λήψεως αποφάσεων».

Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη

Κατά την άποψη του Σλοβάκου ειδικού, η κορυφή της ρίζας των φυτών, με τα οποία πειραματίζεται, αντιδρά στο φως ή σε ένα δηλητήριο. Για το λόγο αυτό αλλάζουν πορεία μέσα στο υπέδαφος. Από την κορυφή της ρίζας η πληροφορία περνά στη ζώνη ανάπτυξης του φυτού και έτσι το φυτό προσαρμόζει την πορεία του. Ο τρόπος λειτουργίας των φυτών δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο των ζώων.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο βοτανολόγος, Ντίτερ Φόλκμαν, από το πανεπιστήμιο της Βόννης: «Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή η σχέση μεταξύ ηλεκτρικών μηνυμάτων και των απαραίτητων δομών. Η ανακάλυψη των Φράντισεκ Μπάλουσκα και Στέφανο Μανκούσο μας επιτρέπει πλέον να συνδέσουμε ηλεκτρικά μηνύματα με δομές που έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες ενός εγκεφάλου».

Τα μηνύματα αυτά, όμως, μεταδίδονται σε υπερβολικά αργές ταχύτητες. Μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό μήνυμα του φυτού διανύει λιγότερο από ένα εκατοστό. Στον ίδιο χρόνο, ένα μήνυμα στο νευρικό σύστημα ενός θηλαστικού διανύει χωρίς πρόβλημα 100 μέτρα. Τα φυτά έχουν 10.000 φορές χαμηλότερη ταχύτητα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υστερούν σε εξυπνάδα, απλά λειτουργούν σε διαφορετικό χρόνο.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: