Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Το άγγιγμα και η απλή σκέψη του χρήματος ανακουφίζουν τον πόνο και την κοινωνική απόρριψη

Το άγγιγμα ή και η απλή σκέψη του χρήματος μπορούν να ανακουφίσουν τόσο τον φυσικό πόνο, όσο και το άγχος της κοινωνικής απόρριψης, αλλά η ανάμνηση των χρημάτων που κάποιος έχει ήδη ξοδέψει, μπορούν να επιδεινώσουν τόσο τον πόνο όσο και το άγχος αυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Κινέζων και Αμερικανών ψυχολόγων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychological Science", έγινε από τον ψυχολόγο Ξίνχουε Ζου του κινεζικού πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν, τον αμερικανό ψυχολόγο Ρόι Μπαουμάιστερ του πανεπιστημίου της Φλόριδα και την αμερικανίδα Καθλίν Βος του πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και η απλή σκέψη του χρήματος κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη φυσική δύναμη (π.χ. έχουν μεγαλύτερο αντοχή να κρατήσουν το χέρι τους μέσα σε ένα δοχείο με πολύ ζεστό νερό) και ταυτόχρονα νιώθουν λιγότερο εξαρτημένοι από την έγκριση των άλλων όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών τους. "Το χρήμα ενεργοποιεί ένα γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης, δύναμης και αποτελεσματικότητας", όπως γράφουν οι τρεις ερευνητές.

Η νέα μελέτη, που βασίστηκε σε μια σειρά από πειράματα σε εθελοντές, επιβεβαιώνει προηγούμενα πειράματα κατά τα οποία οι εθελοντές που είχαν τονωθεί με υποσυνείδητες σκέψεις σχετικά με τα χρήματα, έδειξαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια στην εκτέλεση κάποιου δύσκολου καθήκοντος. Η νέα όμως έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα και έδειξε ότι το χρήμα δεν ενισχύει απλώς την ψυχική δύναμη κάποιου, αλλά και τη σωματική του.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122373928/abstract

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: