Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να αφαιρεθεί ο όρος "των χοίρων" από την επιδημία της γρίπης γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Τι μπορεί να κάνει μια ονομασία;

Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν ότι το όνομα της επιδημίας της γρίπης από το Μεξικό πλήττει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Έτσι ασκούνται πιέσεις ώστε οι αξιωματούχοι να προχωρήσουν στην αλλαγή της ονομασίας της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.

Σε ενημέρωση του τύπου, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να αναφέρονται στη γρίπη ως "ιός Η1Ν1".

" Δεν πρόκειται για ιό που προέρχεται από την κατανάλωση τροφής. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε σε αυτόν ως γρίπη των χοίρων γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο" δήλωσε ο Βίλσακ.

Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει αυτή τη ονομασία και την αποκαλεί "γρίπη του Μεξικού" καθώς η διατροφικές συνήθειες των Εβραιών απαγορεύουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων που εδρεύει στο Παρίσι, επίσης εξέφρασε την αντίθεση της για την ονομασία της νόσου, υποστηρίζοντας ότι ο ιός περιέχει στελέχη ιών πτηνών και ανθρώπων και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ζώα, χοίροι, που να νοσούν από την ασθένεια.

Για τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ η ονομασία της νόσου "γρίπη των χοίρων" προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ανάγκασε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι το αμερικανικό χοιρινό είναι ασφαλές προς κατανάλωση και ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να απαγορεύσουν τις εισαγωγές.

Οι τιμές του χοιρινού, των φασολιών σόγιας και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες" και εάν αυτό συνεχιστεί, προφανώς υπάρχει σημαντικός λόγος για να σταματήσει αυτό που γίνεται" τόνισε ο Βίλσακ.

Στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συζητείται να αφαιρεθεί ο όρος "των χοίρων" από τον τίτλο της νόσου, γιατί όπως επισημαίνει ο εκτελών χρέη διευθυντή του οργανισμού Ρίτσαρντ Μπέσερ προκαλείται σύγχυση στον κόσμο ο οποίος φοβάται ότι θα προσβληθεί από την γρίπη εάν καταναλώσει χοιρινό.

" Αυτή η στάση δεν βοηθά καθόλου τους παραγωγούς χοιρινού. Δεν βοηθά καθόλου και τους ανθρώπους που τρώνε χοιρινό. Και τέλος δεν βοηθά καθόλου εκείνους που προβληματίζονται πώς μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο", δήλωσε ο Μπέσερ στην ενημέρωση του τύπου.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: