Οι εξυπνότεροι άνθρωποι είναι πιο ικανοί στο να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να τα διαχειρίζονται πιο σωστά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, που επιβεβαιώνει την ευρύτερη λαϊκή αντίληψη ότι οι άνθρωποι με περισσότερο «μυαλό» κάνουν καλύτερες επιλογές και έτσι πλουτίζουν ευκολότερα στη ζωή τους.
Η έρευνα, που βασίστηκε στη μελέτη υποψήφιων...οδηγών νταλίκας, έγινε από τη Σχολή Οικονομικών του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπό τον καθηγητή Άλντο Ρουστιτσίνι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Μέχρι τώρα η υψηλότερη νοημοσύνη θεωρείτο ως συμπληρωματικός παράγων που συμβάλλει στην οικονομική επιτυχία του ατόμου, όμως - κατά τον Ρουτσιστίνι- η νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι η νοημοσύνη είναι καθοριστικός παράγων και όχι απλώς συμπληρωματικός.
Η επίμαχη έρευνα έρχεται σε σύγκρουση με την ακριβώς αντίθετη διαπίστωση από μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ότι τα άτομα με χαμηλότερο του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης είναι κατά μέσο όρο το ίδιο πλούσιοι με όσους έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης - με μια σημαντική όμως προϋπόθεση: ότι ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Επιπλέον, το δείγμα της βρετανικής έρευνας (1.000 υποψήφιοι φορτηγατζήδες) θα μπορούσε να μην θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για το σύνολο του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα, «το μυαλό μπορεί να κάνει κάποιον πλούσιο», αν του δοθεί η ευκαιρία. Όπως υποστηρίζει, όσοι είναι λιγότερο έξυπνοι, απλώς συχνά σπαταλούν αυτές τις ευκαιρίες, γιατί δεν μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις, που σταδιακά θα τους κάνουν πιο πλούσιους.
Οι βρετανοί ερευνητές συνδύασαν γραπτά τεστ νοημοσύνης και άλλα πολύπλοκα κοινωνικά πειράματα για να ελέγξουν την ικανότητα των ανθρώπων να παίρνουν πολύπλοκες οικονομικές αποφάσεις. Όπως προέκυψε, όσοι έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, τείνουν να είναι καλύτεροι στην αξιολόγηση των οικονομικών και άλλων κινδύνων, στο να προβλέπουν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων και στο να προγραμματίζουν έγκαιρα τις κινήσεις τους μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον, όπου συνεχώς έχει κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές επιλογές. Αντίθετα, όσοι έχουν χαμηλότερο IQ, φαίνεται πως δυσκολεύονται να πάρουν σωστές οικονομικές αποφάσεις.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει υπόψη της αυτή τη διαπίστωση και να ενθαρρύνει τη βελτίωση της νοημοσύνης με πρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να εξομαλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να αυξήσει το συνολικό εθνικό πλούτο.
(Πηγή:www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου