Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Το "ΌΧΙ" των Ελλήνων

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι πριν μερικές μέρες βγήκε στη δημοσιότητα η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όπου καταγράφηκε το βροντερό "όχι" των Ελλήνων για την πυρηνική ενέργεια, σε ποσοστό 79%. Παρακάτω παρουσιάζονται στοιχεία όπως δημοσιεύθηκαν στο www.in.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 74% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 76% των Ελλήνων. Επίσης, το 18% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, έναντι 79% που δηλώνει κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των «27» είναι 44% και 45%.

Οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους πλέον πολέμιους της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, μαζί με τους Κύπριους (80% κατά) και τους Αυστριακούς (83%). Υπέρ είναι, σε γενικές γραμμές, οι πολίτες των χωρών που διαθέτουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, όπως οι Τσέχοι και οι Λιθουανοί (64% υπέρ), οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι (63%), οι Σουηδοί (62%) και οι Φινλανδοί (61%). Επιπλέον, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα διευκόλυνε την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της», το 63% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 32% που διαφωνεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο απάντησαν ότι συμφωνούν, με 64%, και ότι διαφωνούν, με 21%.Σε ό,τι αφορά την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η περισσότερη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση, έναντι 63% των Ευρωπαίων πολιτών. Με αυτήν την άποψη διαφωνεί το 41% των Ελλήνων, έναντι 23% των Ευρωπαίων πολιτών.Επίσης, το 51% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 41% των Ευρωπαίων πολιτών. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 32% των Ελλήνων, έναντι 31% των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: