Το πακέτο « Ενέργεια- Κλίμα » είναι η επιλογή της Γαλλικής Προεδρίας για τη διοργάνωση του πρώτου άτυπου Συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε τριήμερη συνάντηση στο πάρκο Σαιν- Κλού έξω από το Παρίσι. Οι εργασίες για τα θέματα ενέργειας ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών για τα θέματα περιβάλλοντος. Προεδρεύοντες των εργασιών είναι ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας-Ενέργειας- Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Jean Louis Borloo, και η Γαλλίδα υφυπουργός Οικολογίας Kosciusko Morizet.
Στο Συμβούλιο συμμετέχει και ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, τη δε Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας. Με δηλώσεις του στον τύπο ο κ. Φώλιας υπογράμμισε την αλληλεξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα σε ενέργεια και περιβάλλον. «Είναι ένα Συμβούλιο ιδιαίτερα επίκαιρο, διότι είναι κοινό με υπουργούς Ενέργειας και υπουργούς Περιβάλλοντος. Αυτό δείχνει δύο πράγματα, τα οποία είναι σαφέστατα αλληλένδετα, το περιβάλλον και την ενέργεια».
Για τον υπουργό, βασικός στόχος των συζητήσεων είναι να βρεθούν οι όσο το δυνατόν πιο ήπιοι τρόποι αντιμετώπισης του περιβάλλοντος με την χρησιμοποίηση ενεργειακών πόρων φιλικών προς αυτό. «Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της ΕΕ, πρόσθεσε, αυτός ο συνδυασμός είναι η μεγάλη στρατηγική που έχουμε χαράξει και στη χώρα μας εδώ και λίγα χρόνια. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο, δίνοντας κίνητρα και δίνοντας ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Σε ερώτημα για το ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια την οποία η Γαλλία προωθεί ιδιαίτερα ως παραγωγός χώρα, ο υπουργός απάντησε: «Η θέση της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη. Βεβαίως, η Γαλλία έχει μία μακρά παράδοση σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η ίδια παραγωγός αυτών των εργοστασίων και λογικό είναι και φυσιολογικό να τα προωθεί. Από εκεί και πέρα, η δική μας στρατηγική επιλογή είναι ότι μέχρι το 2020 στη στρατηγική για την ενέργεια που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται. Και αυτό είναι ξεκάθαρο». Σε άλλο ερώτημα τέλος, για το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει την εξόρυξη λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, ο υπουργός απάντησε ότι « όσο υπάρχει λιγνίτης θα αξιοποιείται από την Ελλάδα ».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ολυμπίας Τσίπηρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου