ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Οργανωμένο σχέδιο ή συμπτώσεις;
ΜΕΡΟΣ I
Το ουράνιο (χημικό σύμβολο U) βρίσκεται στο φλοιό της γης σε αναλογία 2,3 gr/tn. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αέρας ,το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα να περιέχουν ίχνη ουρανίου. Η μέση συγκέντρωση ουρανίου στον αέρα είναι περίπου 0,04 ng/m3 (0,04 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο).Με την εισπνοή 20 m3 αέρα ένας ενήλικας προσλαμβάνει καθημερινά 0,8 ng ουρανίου. Με την τροφή προσλαμβάνει καθημερινά από 0,5 – 1,5 μg (μικρογραμμάρια, εκατομμυριοστά του γραμμαρίου). Από αυτά ένα μεγάλο μέρος αποβάλλεται, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στον οργανισμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το σώμα ενός ενήλικα να περιέχει από 30-60 μg ουρανίου.
Αυτά είναι τα γενικά στοιχεία γύρω από το ουράνιο, ένα στοιχείο περιζήτητο για την παραγωγή ενέργειας. Με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας σχετικά με το «έλλειμμα» ενέργειας, δειλά δειλά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέσεις και απόψεις σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ουρανίου της χώρας μας, τα οποία, στο σύνολο τους σχεδόν βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα. Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου βρίσκεται και στο Παγγαίο. Έτσι λοιπόν η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων ίσως είναι καταστροφική για τους κατοίκους της περιοχής, κάτι που δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους «ειδικούς» που φαίνεται να επιθυμούν διακαώς τη στροφή σε αυτά.
Για τα κοιτάσματα ουρανίου γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Παγγαίου, όμως κανείς, μέχρι πριν λίγο καιρό δεν μιλούσε γι’ αυτά. Το πρώτο δημοσίευμα, ήρθε στις 15 Απριλίου του 2004, 18 χρόνια μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, που θορύβησε την κοινή γνώμη. Ίσως θεωρήθηκε απαραίτητη αυτή η καθυστέρηση για να αποφευχθεί η «κατακραυγή» του κόσμου.
Έτσι λοιπόν, πριν 4 χρόνια το πρώτο δημοσίευμα για το ουράνιο της Βόρειας Ελλάδας, ήρθε στο φως για να …βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις. Παραθέτουμε λοιπόν το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του in.gr
Πλούσιο υπέδαφος σε ουράνιο
Σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου στη Βόρειο Ελλάδα εντόπισε το ΙΓΜΕ
15/04/04 11:51
Θεσσαλονίκη
Σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, που υπολογίζεται ότι φτάνουν 10.000 τόνους, εντόπισε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο υπέδαφος των νομών Δράμας και Σερρών αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, το υπέδαφος της Ελλάδας και οι υποθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου διαθέτουν μεγάλα αποθέματα ουρανίου, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα, σε κάποια ενδεχόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου στη Δράμα, τις Σέρρες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται στους 10.000 τόνους, ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.
Το ΙΓΜΕ έχει πραγματοποιήσει και οικονομοτεχνικές μελέτες, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι οικονομικά πρόσφορη η απόληψή τους.
Στη Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν επίσης αποθέματα σπάνιων παραπροϊόντων των ραδιενεργών μετάλλων, των λεγόμενων μετάλλων υψηλών τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το τιτάνιο, το θώριο και περίπου 100 ειδών μικρομεταλλεύματα, που ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων γαιών.
Η ιστορία αυτή βέβαια έχει και συνέχεια, αφού με αφορμή τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με τη καύση λιθάνθρακα, ήταν ευκαιρία το θέμα να επανέλθει δυναμικά και να προωθηθεί από τους υπερασπιστές του…
Όσοι γνωρίζετε κάποιο στοιχείο για την υπόθεση αυτή μπορείτε να το προσθέσετε!
(Συνεχίζεται…)
2 σχόλια:
Μια και τίποτα δεν γίνεται τυχαία:) , από όσο λένε τουλάχιστον κάποιοι,
και μια και όταν ο διάολος δουλειά δεν έχει.....
Τι σου είναι ο χρόνος,άλλα τα θάβει και άλλα τα ξαναφέρνει στο φώς.
Παλιά πάντα αναρωτιόμουνα ποιός άνοιξε όλες αυτές τις σύραγγες στο παγγαίο.
Κάποτε άκουσα, κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας έψαχνε για μάρμαρα :D
Πέρασαν κι άλλα χρόνια, σε κάποια συζήτηση λοιπόν το ανάφερα....μην είσαι μακάκας(απ΄τον Λαζόπουλα) μου ήρθε η απάντηση, για το μόνο που δεν έψαχνε ήταν μάρμαρο.
Καθότι η διαφορά ηλικίας μεγάλη,δεν συνέχισα....να που όμως που πέρασαν μερικά χρονάκια ακόμα και νάτο πάλι το θέμα.
Κάπου πήρε το αυτί μου και την εταιρία RWE, θέλουνε λέει να κάψουνε την βάλτα να παράγουνε ρεύμα;
χμ....από την μια το καταλαβαίνω, από την άλλη μου ακούγεται και λίγο περίεργο.
Η λεγάμενη θα επενδύσει ένα καράβι € για να παράγει ρεύμα από την τύρφη;
Από την τύρφη; Όπου και να πάει η εταιρία ( ανατολικά ) θα βρεί λιγνίτη σε αφθονία και για την ποιότητα και αποδοτικότητα δεν χρειάζεται να χάσουμε λέξη.
Τελικά μου θυμίζει λίγο Βουτσά η ιστορία....εγώ άμα τρουπώσω τρούπωσα !
Γιατί κάπου στα βάθη θυμάμαι και κάτι για ένα πυρηνικό εργοστάσιο που θέλανε κάποιοι μια και θα έφτιαχνε ( φτιάχνει ) η γειτόνισσα.
και μια και όταν ο διάολος δουλειά δεν είχε......είπε να σχολιάσει :)
ΥΓ1: Άρη υπάρχει μια έρευνα, του 1964, για το ουράνιο στο παγγαίο, άπλωσε τις κεραίες σου.Όπως και μια κατά τόπον έρευνα το 78 ή 79, ψάξτο.
Φιλικά
Σάτρας
Μάλλον έτσι γίνεται φίλε μου, και στα επόμενα κείμενα που θα αναρτήσω για το ίδιο θέμα θα διαπιστώσεις οτι κάποιοι το σχεδιάζουν και μιλούν πλέον ανοιχτά για το 2020(!) που όσο μακρινό και αν ακούγεται δεν είναι... Ήδη το 2010 είναι προ των πυλών!
Σχετικά με τις έρευνες που λες, δεν εμφανίζονται πουθενά. Μάλλον κάποιοι τις κρατούν καλά κρυμμένες.
Αυτά προς το παρόν. Η έρευνα συνεχίζεται...
Δημοσίευση σχολίου