Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ανασκαφή Αμφίπολης: Ξεκίνησε σήμερα η γεωφυσική διασκόπηση του Τύμβου

Την έρευνα διεξάγει ο καθηγ. του Α.Π.Θ. Γρηγόρης Τσόκας

Από σήμερα το πρωί, τα όργανα γεωφυσικών μετρήσεων του ΑΠΘ έχουν αναλάβει να «σκανάρουν» με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης, όπου εδώ και τρείς μήνες περίπου διεξάγεται η ανασκαφή που έχει φέρει στο φως το σημαντικότερο μνημείο των τελευταίων χρόνων. Ενώ με αργούς και σταθερούς ρυθμούς – λόγω τη στενότητας το χώρου – συνεχίζεται η ανασκαφή στο βάθος του ορύγματος, στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου – χωρίς όμως να έχει δώσε κάτι πέρα από την στρυμονική άμμο της επίχωσης, ξεκίνησε η γεωφυσική έρευνα με τη μέθοδο της διασκόπησης με επικεφαλής τον Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Γρηγόρη Τσόκα, (στο Τομέας Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας) και εκτός απροόπτου σε μία – δύο εβδομάδες περίπου, θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτό το βήμα ερχόμαστε πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης.

Στόχος της έρευνας είναι να «επικαιροποιήσει» τις παλαιότερες μετρήσεις τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και του ΤΕΙ Σερρών και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στην συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι στην διάθεση του www.xronometro.com, φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου. Η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στην συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η ανασκαπτική σκαπάνη να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ενεργή εμπλοκή και των «θετικών επιστημών» στο ανασκαφικό έργο της Αμφίπολης, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το ΥΠΠΟΑ και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς που έρχονται να συνεισφέρουν στο έργο της μεγάλης ανακάλυψης του αιώνα. Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά ωθούν την συγκεκριμένη ανασκαφή στην πρωτοπορίας της αρχαιολογικής και επιστημονικής έρευνας και αναμένεται το έργο αυτό να προσφέρει γνώσεις που θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανασκαφές.


Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσόκα τις προηγούμενες ημέρες προς ΜΜΕ η διασκόπηση, ουσιαστικά  η «ακτινογραφία» του τύμβου θα γίνει εξωτερικά, από τον ταφικό περίβολο αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο για μια εκ των έσω μέτρηση.
Σε αυτή την έρευνα που ξεκίνησε δεν σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, καθώς, μπορεί να υπάρξουν εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο, ένα από αυτά είναι το βάθος που βρίσκονται οι προς εντοπισμό δομές, η πυκνότητα των στρωμάτων ή ακόμη και ο «θόρυβος» που δημιουργείται από φυσικά φαινόμενα, με κίνδυνο να δώσουν λάθος εικόνα. Στόχος του κ. Τσόκα και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου,  χώμα και λίθινες κατασκευές.

Η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, κατά πόσο υπάρχει ή όχι σφάλμα και στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία οπότε και θα έχουνε μία εικόνα σε αδρές γραμμές και με βάση αυτή θα καθορίζουν και τα επόμενα βήματά τους. Στην συνέχεια για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του ΑΠΘ για την έκδοση των αποτελεσμάτων.

(Πηγή: xronometro.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: