Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μίκα Ιατρίδη: «Δώστε λύση στα προβλήματα της πορθμειακής γραμμής της Θάσου με το νομό Καβάλας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Τομεάρχης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πορθμειακή γραμμή της Θάσου με το νομό Καβάλας.

Στην ερώτησή της, η Μίκα Ιατρίδη, αναφέρει ότι τα υπάρχοντα δρομολόγια δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους της Θάσου, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει μέτρα, ώστε να επανέλθουν τα κυριακάτικα δρομολόγια, όπως και το πρωινό δρομολόγιο των 7:00 στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα, το οποίο εξυπηρετεί τους μαθητές που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Χρυσουπόλεως.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα πορθμειακής γραμμής Καβάλα – Θάσος»

Έντονα προβλήματα στη μετακίνησή τους, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θάσου, από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί τα δρομολόγια της Κυριακής, ενώ τα δυο δρομολόγια ημερησίως, είναι σε ώρες που δεν εξυπηρετούν την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού, που ζει στο νότιο τμήμα του.

Ειδικότερα, τα δύο δρομολόγια ημερησίως, έχουν ως δυσάρεστο αποτέλεσμα να εξαναγκάζουν τους επιβάτες να αναχωρούν από Πρίνο για Καβάλα στις 10:30 το πρωί το αργότερο, ενώ από την Καβάλα για τον Πρίνο να αναχωρούν στις 2:00 το μεσημέρι. Αποκόπτεται με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, το νότιο τμήμα του νησιού, πρόβλημα που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, λόγω της αποψιλώσεως της Θάσου από τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, η ισχύς απαγορευτικών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, θεωρείται πια κάτι συνηθισμένο για τη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, πολλές φορές μάλιστα, για ασήμαντη αφορμή και σχεδόν αδικαιολόγητα. Κατόπιν όλων αυτών, η συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή, υποβαθμίζεται σε βαθμό οριστικής εξαφανίσεως.

Στην άλλη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα, εκτός από τη μείωση των δρομολογίων, παρατηρείται η κατάργηση του πλέον σημαντικού πρωινού δρομολογίου των 7:00, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι μαθητές του νησιού, που φοιτούν στο επαγγελματικό λύκειο Χρυσουπόλεως. Σημειώνεται ότι, η συνολική απόσταση που χρειάζεται να διανύσει ο κάτοικος της νότιας Θάσου προς την Καβάλα, μέσω του πορθμείου Λιμένας – Κεραμωτή, ανέρχεται στα 92 χλμ. απλή μετάβαση και μετ’ επιστροφή 184 χλμ.

Επειδή, η Θάσος δεν ενώνεται με γέφυρα με το νομό Καβάλας. Επειδή οι κάτοικοι του νησιού δεν εξυπηρετούνται με τα υπάρχοντα δρομολόγια. Επειδή οι νησιώτες μαθητές, δικαιούνται να μετακινούνται, προκειμένου να φοιτήσουν στο επαγγελματικό λύκειο Χρυσουπόλεως.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επανέλθουν τα δρομολόγια της Κυριακής, αλλά και το πρωινό δρομολόγιο των 7:00, στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας;
2. Ποια γενικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Θάσου, με γνώμονα και την αποψίλωση του νησιού από τις δημόσιες υπηρεσίες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: