Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει την εισβολή ΜΑΤ στην ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων



Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καταδικάζουν απερίφραστα τη βίαιη εισβολή της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα τα ξημερώματα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διμοιρίες των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα εισήλθαν  στο κτήριο της ΕΡΤ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής περίπου στις 4.30 το πρωί ζητώντας από τους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους στο κτήριο και αρνούνται να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να εισέλθει. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  οι δρόμοι έκλεισαν και διακόπηκε η οδική κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα με σκοπό να απομακρύνει τους εργαζόμενους και συναδέλφους τους από το κτήριο. Επίσης αναφέρθηκε ότι προσήχθησαν στην Ασφάλεια τέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

«Εκφράζουμε το σοκ και  τον θυμό μας γι’ αυτήν την απολύτως περιττή ενέργεια των ελληνικών αρχών και καταδικάζουμε απερίφραστα την επιθετική χρήση βίας σε μια χώρα που θεωρείται δημοκρατική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Jim Boumehla. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι  με τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ  και με τις ενώσεις-μέλη μας στην Ελλάδα και στηρίζουμε την  έκκλησή τους προς τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν το κτήριο άμεσα και να το επιστρέψουν στους δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους της ΕΡΤ».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η κυβέρνηση στις 11 Ιουνίου, μετέδιδαν το πρόγραμμά τους μέσω δορυφόρου και διαδικτυακά, απαιτώντας να λειτουργήσει εκ νέου η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την απόφασή τους να παραμείνουν στο κτήριο ως παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε σήμερα ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν απαραίτητη για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο ενός κτηρίου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ ήταν συνεχώς παρόντα για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους στην ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καθώς και βουλευτές παραμένουν έξω από το Ραδιομέγαρο, απαιτώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στο κτήριο, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι ελληνικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί  συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4 μ.μ., στην Αθήνα έξω από το Ραδιομέγαρο και στη Θεσσαλονίκη έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης δήλωσε: «Όταν επιλέγεις τον δρόμο του αυταρχισμού έναντι του δημοκρατικού διαλόγου και της καλόπιστης διαπραγμάτευσης, όπως έκανε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, μοιραία κάθε επόμενο βήμα θα οδηγεί σε σκοτεινότερες περιοχές». 

 Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher-Bjerregård, δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι και οι ενώσεις τους αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες, κάτι που είναι απαράδεκτο. Αυτό που θέλουμε είναι διάλογος και μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, κάτι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο όταν σου συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: