Την εκτίμησή του ότι προορίζουν τη χώρα για «διπλό νόμισμα» το οποίο θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, που μίλησε με γλαφυρό τρόπο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων. Καυτηρίασε τα σχέδια των τραπεζιτών και είπε ότι αν ο υπουργός Οικονομικών ήταν στις ΗΠΑ και έκανε δήλωση όπως αυτή για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τώρα θα ήταν στη φυλακή.
Όπως ανέφερε ο κ. Καζάκης για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Σόιμπλε, «οι γερμανικές εφημερίδες λένε ότι ο κ. Στουρνάρας πήγε εκεί για να τον ενημερώσει το Διυπουργικό Επιτελείο που έχουν φτιάξει οι Γερμανοί μαζί με μια αντίστοιχη ομάδα στο υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας για τις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα. Δηλαδή να του πουν ότι έχετε δύο εναλλακτικές. Ή άμεση επίσημη πτώχευση, γιατί σε χρεοκοπία βρισκόμαστε, η οικειοθελής εισαγωγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που έχουν υπογράψει ήδη από την εποχή του Παπαδήμου, και ειδικό διπλό νόμισμα για τη χώρα. Αυτό συζητάνε. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί επιμένουν σε καμία αποφασιστική ενέργεια για την Ελλάδα πριν τις αμερικανικές εκλογές. Γιατί φοβούνται ότι θα φάει βουτιά το ευρώ, αναγκαστικά το δολάριο θα ανατιμηθεί και αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση του χρέους των ΗΠΑ. Αυτό το αντέχει η αμερικανική οικονομία αλλά δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά».
«Η πρόταση των Γερμανών απ’ ότι τουλάχιστον κυκλοφορεί είναι: θα μπείτε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού με άλλα 79-80 δις, αλλά θα μπείτε και σε διπλό νόμισμα, δηλαδή τα χρέη θα εξακολουθήσουν να είναι σε σκληρό ευρώ, ιδιωτικά και κρατικά, και θα έχετε και ένα εσωτερικό νόμισμα περιορισμένων συναλλαγών, το οποίο θα είναι και υποτιμήσιμο. Γι’ αυτό οι ακροατές θα πρέπει να προσέξουν πολύ απέναντι στις τράπεζες. Να μην δεχθούν κανενός είδους ρύθμιση των δανείων τους από τις τράπεζες. Να το παλέψουν μέσα από τις νομικές οδούς που προβλέπει το ελληνικό Δίκαιο και να μην πάρουν νέο δάνειο τώρα. Γιατί έτσι και πάμε σε διπλό νόμισμα καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει. Βασική αρχή του δικαίου είναι το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», και δεν το ξέρει ο Έλληνας πολίτης. Όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει εξ αντικειμένου, δεν μπορεί η τράπεζα να του κάνει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό και έχουν λυσσάξει οι τροικανοί να αλλάξουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Γιατί δίνει τρομακτικό οπλοστάσιο στον Έλληνα δανειολήπτη για να αντιμετωπίσει υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών», υπογράμμισε.
Έλεγαν όχι στην επιμήκυνση
Όπως σχολίασε ο κ. Καζάκης, «το μνημόνιο, στο αγγλικό του κείμενο, σε αυτό που έδωσαν και πέρασε μέσα σε μια νύχτα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, λέει στο προοίμιο ότι θα πρέπει να υποστεί μια νέα εσωτερική υποτίμηση η χώρα που να φτάσει στα επίπεδα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας. Δεν μπορεί, λέει χαρακτηριστικά, ο Έλληνας εργαζόμενος να αμείβεται με 800 ευρώ βασικό μισθό, όταν ο Πορτογάλος αμείβεται με 600 ευρώ, ο Βούλγαρος με 128 ευρώ, ο Ρουμάνος με 200 κ.ο.κ. Αυτό είναι το μνημόνιο Νο2. Στις 16 Μαρτίου που βγήκε η συγκεκριμένη έκθεση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το ΔΝΤ , αναφέρεται στην έκθεση ότι συζήτησε τότε με την ελληνική κυβέρνηση Παπαδήμου, τη δυνατότητα επιμήκυνσης. Οι ίδιοι επιτελείς του ΔΝΤ είχαν προτείνει στην κυβέρνηση να γίνει επιμήκυνση, και τότε η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θέλουμε επιμήκυνση του προγράμματος διότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την εικόνα της στις διεθνείς αγορές».
«Αν συνέβαινε στις ΗΠΑ ο κ. Στουρνάρας θα πήγαινε στη φυλακή»
Σχετικά με τη δήλωση απαξίωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Καζάκης σημείωσε πως «αν συνέβαινε αυτό που συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη, όπου υπουργός Οικονομικών απαξίωσε με δήλωσή του την μόνη κρατική Τράπεζα, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον κολοφώνα των ελεύθερων αγορών, στην μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας θα πήγαινε με βραχιολάκια στη φυλακή, χωρίς να υπολογίζει κανένας τίποτα. Κάνει τη δήλωση αναγκάζοντας να σταματήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο γιατί έπιασε limit down η συγκεκριμένη μετοχή», και παρατήρησε πως «το ποιος κέρδισε θα το μάθουμε εν καιρώ. Μόλις δούμε ποιος θα εμφανιστεί για την αγορά».
Μας προορίζουν για «διπλό νόμισμα»
Ο κ. Καζάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προορίζεται για «διπλό νόμισμα». Όπως είπε, «το διπλό νόμισμα θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, με μια ισοτιμία που θα ορίζεται από την Φρανκφούρτη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα της επιτρέψουν να τυπώνει ελεύθερα νόμισμα. Θα τυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Θα το εμφανίσουν ως ειδική σχέση με το ευρώ, ότι δήθεν δεν φεύγει η χώρα από το ευρώ, και θα μας κρατήσουν για δύο χρόνια – ξέρετε, για ψυχολογικούς λόγους το λένε το δύο χρόνια – να εξυγιανθεί η οικονομία, να χρηματοδοτηθεί με το δικό της νόμισμα και μετά θα σας ξαναβάλουμε φουλ μέσα στο ευρώ».
Διευκρίνισε πως «για τις καταθέσεις στις τράπεζες υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μια έχει διατυπωθεί από τα επιτελεία των Γάλλων και είναι να γίνει μετατροπή στο νέο νόμισμα όπως ακριβώς έγινε όταν περάσαμε στο ευρώ, και η δεύτερη πρόταση που έγινε από την Deutsche Bank είναι μέχρι την ημερομηνία των καταθέσεων που η χώρα μπήκε στο ειδικό καθεστώς, να παραμείνουν στο σκληρό ευρώ, και από εκεί και πέρα οι καταθέσεις που δημιουργούνται να είναι στο νέο νόμισμα. Το πιθανότερο είναι να μας βάλουν στο διπλό νόμισμα με ισοτιμία ένα προς ένα και μετά περνώντας ο καιρός να χάσει αυτό το 1 προς 1 και να φτάσει στο 1 προς 50. στην περίπτωση που θα μείνουν οι καταθέσεις σε ευρώ, όταν θα κάνει ανάληψη, θα το κάνουν στην ισοτιμία που θα είναι τότε το νέο νόμισμα».
«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μάλλον θα επικρατήσει η πρώτη επιλογή, δηλαδή να μετατραπούν όλες οι καταθέσεις, γιατί αυτό συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες. Και επειδή εδώ υπάρχει κράτος των τραπεζών, εγώ πιστεύω πως ότι είναι πιο συμφέρον στους τραπεζίτες αυτό θα κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Καζάκης.
Οι δομές ελέγχονται από μηχανισμούς
«Φοβάμαι ότι πίσω από το ζήτημα των κινητοποιήσεων δεν υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα, ούτε οι κινητοποιήσεις αυτές αφορούν το πραγματικό πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες ηγεσίες και μηχανισμοί έχουν μεταβάλει τους κλάδους των εργαζομένων σε συντεχνίες. Θα μου πειράξεις το ειδικό μισθολόγιο; Θα κινητοποιηθώ. Αν δεν μου το πειράξεις δεν κινητοποιούμαι. Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά τα πανεπιστήμια είναι σε άθλιο χάλι, η εθνική άμυνα δεν υφίσταται πλέον. Η χώρα ξεπουλιέται και εδώ συζητάμε για τα ειδικά μισθολόγια; Ή για παράδειγμα διαλύσανε κυριολεκτικά την Αγροτική Τράπεζα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Και τι κάνανε: Κρατάνε τους εργαζομένους εκεί, τους πληρώνουν τζάμπα και βερεσέ, και υπό προθεσμία, γιατί το ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα τους απολύσουν, δεν υπάρχει περίπτωση, μόνο και μόνο για να μην υπάρξει ευθεία σύγκρουση. Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον ίδιο χώρο άμα θα απολύσουν θα κινητοποιηθούν. Δηλαδή το γεγονός ότι γίνεται ο χαμός δεν είναι κίνητρο;», σημείωσε ο κ. Καζάκης.
Όπως είπε, «η οργάνωση που υπάρχει σήμερα ελέγχεται από συγκεκριμένους μηχανισμούς, οι οποίοι ξέρουμε ποιοι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή ποιος πιστεύει ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει το παραμικρό ενδοιασμό από το να πουλήσει οτιδήποτε; Δηλαδή ο κ. Παναγόπουλος θα αγωνιστεί για τον μέσο τραπεζοϋπάλληλο; Γιατί; Για ποιο λόγο; Δεν έχει ούτε κοινά συμφέροντα ούτε τίποτα από αυτά. Ούτε έπαιξε το ρόλο του συνδικαλιστή ποτέ. Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μαζεύουν τους εργαζομένους μαζί με τα μαγαζάκια της Αριστεράς, κατεβαίνουν όλοι παρελαύνοντας σε μία πορεία και τελειώσαμε. Μετά αποσύρονται, κάνουν έναν επικήδειο του στυλ, «α, ο λαός δεν είναι έτοιμος, οπότε και εγώ βολεύομαι στο Κοινοβούλιο, και τους αφήνω όλους να ρημάζουν κυριολεκτικά αυτόν τον τόπο». Όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραπάνω ευθύνες γιατί έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αν θέλανε οι ηγεσίες τους να θέσουν τέρμα στα μνημόνια θα μπορούσαν να το έχουν κάνει από την εποχή του μεσοπρόθεσμού, όταν είχαμε αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις του κόσμου τις αυθόρμητες. Αν τότε είχαν παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο, στις 29 του μηνός, που έπεφταν βροχή τα χημικά στον κόσμο, και κατέβαιναν και οργάνωναν τον κόσμο υπήρχε περίπτωση να σταθεί η κυβέρνηση; Η πολιτική κρίση θα ήταν τόσο βαθιά που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θα ήταν σε αδιέξοδο. Αυτό είναι καλό όμως για τον κόσμο και για τη χώρα. Γιατί μέσα από εκεί θα αναγεννιόταν δυνάμεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Όχι τώρα που μας κοροϊδεύουν από αριστερά και από δεξιά».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αποτέλεσμα απογοήτευσης και ήττας. Θυμηθείτε ότι στις 12 του Φλεβάρη που κοντά ένα εκατομμύριο κόσμος πήγε να κατέβει στο Σύνταγμα, και χτυπήθηκε άγρια, μπήκε φωτιά στο κέντρο της Αθήνας από τους γνωστούς αγνώστους κλπ. Όταν υποχώρησε ο κόσμος ξέρετε τι έλεγε; Έλεγε “δεν ξανακατεβαίνω. Γιατί; Για να με πλακώσουν στο ξύλο;”».
Η εξάρτηση από το σύστημα
«Το κράτος δεν δίνει τζάμπα τα λεφτά στις οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ, όπως δεν τα δίνει τζάμπα και στα κόμματα. Δηλαδή φανταστείτε τώρα ένα κόμμα το οποίο να θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Όταν εξαρτάσαι από τον κρατικό κορβανά για την πολιτική ύπαρξή σου όσο και να έχεις την πρόθεση να το ανατρέψεις το σκέφτεσαι διπλά και τρίδιπλα. Και σας το λέω γιατί το έχω ζήσει μέσα από κόμμα της Αριστεράς, μέσα από το ΚΚΕ, όταν ήταν παντοδύναμο, όχι τώρα που έχει καταντήσει εκεί που έχει καταντήσει, σας πληροφορώ ότι όταν ερχόταν ο κόμπος στο χτένι, και έπρεπε να επιλέξει, να πάρει το ρίσκο για να προωθηθεί η πολιτική κρίση και ο κόσμος να βγει μπροστά ή να το τραβήξει πίσω μήπως και χάσει τη ζαριά, η ηγεσία μονίμως έπαιρνε αυτή τη θέση, να τα τραβήξουμε πίσω γιατί έτσι και χάσει η κινητοποίηση του κόσμου, τότε εμείς που θα βρεθούμε. Και μιλάμε για αγωνιστές, δεν μιλάμε για σκερβελέδες γραφειοκράτες. Συγνώμη που μιλάω έτσι αλλά δεν μπορούν να καπηλεύονται αγώνες και αίμα αγωνιστών. Αν σκεφτόταν έτσι οι παλιοί αγωνιστές και βέβαια είχαν μια δικαιολογία γιατί είχαν 15-30 χρόνια εξορία και φυλακές και φοβούνταν ακριβώς αυτό. Αλλά αυτό που δεν κατανοούν, και δεν κατανοείς όταν αποσπάσαι από τον κόσμο και παίρνεις μια γραφειοκρατική θέση είναι ότι η εξασφάλιση του να μην ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές είναι ο λαός να είναι στο προσκήνιο, δεν υπάρχει άλλη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καζάκης.
Μάλιστα, σχετικά με τη συνεργασία της ΝΔ με το Συνασπισμό το 1989, είπε πως «είχε ένα θετικό. Το θετικό ότι δεν μπορείς να χωρίζεις τον κόσμο. Άσχετα με ποιο τρόπο έγινε. Προσωπικά εγώ διαφωνούσα με τον τρόπο από τότε. Είχε όμως ένα πολύ θετικό, το ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί με όρους αριστεράς και δεξιάς στο λαό. Πρέπει να λειτουργείς με βάση τα προβλήματα του κόσμου που είναι κοινά. Άρα οι λύσεις που προτείνεις θα πρέπει να είναι κοινές. Θα πρέπει να τις καταλαβαίνει και ο αριστερός και ο δεξιός. Δεν μπορείς να πάς με τη λογική του «έλα πρώτα στο δόγμα μου και μετά να πάμε να παλέψουμε για τα αυτονόητα». Σε μεγάλο βαθμό αυτή η διαχωριστική γραμμή «δεξιός - αριστερός» στην κοινωνία έχει, λίγο έως πολύ, χαθεί. Δεν έχουμε τα παλιά καφενεία. Δυστυχώς όμως το πολιτικό σύστημα επίσημα πάει να το ξαναφέρει».
«Χέρι» στο Δημόσιο
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που επιβάλει η τρόικα στο Δημόσιο, ο κ. Καζάκης σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε η πολιτική του και το εκμηδένισε κυριολεκτικά, έχασε τις κοινωνικές του ρίζες. Οι κοινωνικές του ρίζες κατά κύριο λόγο ήταν στο Δημόσιο. Δηλαδή οι στρατιές εργαζομένων που μπήκαν από το παράθυρο ή από την πόρτα αλλά με την κάλυψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά εκεί μέσα είχε, γι’ αυτό και έλεγχε τις ηγεσίες, τα συνδικάτα, τις δομές της δημόσιας διοίκησης. Αυτά τα διέλυσαν κατ’ εντολή των δανειστών και της τρόικας προκειμένου να μπει χέρι στο Δημόσιο».
«Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τη στιγμή που διέλυσαν αυτούς τους δεσμούς και το συγκεκριμένο κόμμα περιθωριοποιήθηκε, μπήκε ένα θέμα: αφενός έχουμε ένα κράτος που είναι μπάχαλο και αφετέρου με το χτύπημα, έστω και επιμέρους, των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά. Αυτό μας έσωσε από το γενικευμένο ξεπούλημα εδώ και δύο χρόνια. Αν είχαμε άρτια οργανωμένο δημόσιο τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν απίκο στις θέσεις και στα καθήκοντά τους το ξεπούλημα που ζούμε σήμερα, που προετοιμάζεται και συζητιέται θα το είχαμε ζήσει ήδη από τα τέλη του 2010. θα είχαμε τελειώσει. Αλλά τώρα, στο μπάχαλο που υπάρχει δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Γι’ αυτό μάλιστα η Μέρκελ είπε να στείλει δικούς της ανθρώπους εδώ. Δηλαδή να ξεμπερδέψουν με τον γνωστό τρόπο που ξέρουν να ξεμπερδεύουν αυτοί. Από την άλλη πλευρά το καθήκον του δημοσίου υπαλλήλου για να συμφιλιωθεί και με την κοινωνία, γιατί υπάρχει ένα θέμα εκεί, είναι ότι όταν έχει μια πολιτική που είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, οφείλει να αντιδράσει, όχι για το μισθό του, αλλά γιατί από τον όρκο του υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλυντήριο μαύρου χρήματος
Όπως είπε ο κ. Καζάκης, «οι τράπεζες έχουν τραβήξει τρομακτική ρευστότητα που ξεπερνά τα 220 δις, περίπου 250 δις, αν τους δώσουμε και αυτά τα 50 δις που θα τα δώσουν βεβαίως. Αυτά τα χρήματα μας τελειώσανε. Δεν μπορεί άλλο η ΕΚΤ να δίνει ρευστότητα. Εξάντλησαν και τον Ειδικό Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας, τον λεγόμενο ELA, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 πήραν πάνω από 110 δις πρόσθετη ρευστότητα. Αφού τα πήραν όλα αυτά κάλυψαν τις δικές τους ανάγκες. Πάντα με απασχολούσε πως ένα τραπεζικό σύστημα που είναι το 1/6 του τραπεζικού συστήματος που έχει παράδειγμα η Ιρλανδία, να τραβάει την ίδια ρευστότητα. Γιατί αυτό δεν μεταφραζόταν σε νέα δάνεια. Αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την τελευταία έκθεση παράνομης κίνησης κεφαλαίου, που δείχνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον κόσμο ως πλυντήριο μαύρου χρήματος. Το 2010, μέσα στην κρίση, 90 δις μαύρο χρήμα διακινήθηκε μέσω της χώρας, που σημαίνει ότι διακινήθηκε μέσω των τραπεζών, και το 2011 οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 109 δις ευρώ. Αν βάλετε αυτά τα ποσά μαζί με τα ποσά που οι θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή οι τραπεζίτες, βάζουν σε ξένα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, θα δείτε που πήγαν τα περίπου 250 δις».
«Τα μαύρα χρήματα είναι από ναρκωτικά, πορνεία και λαθρεμπόριο μεταναστών. Τα Logistics αυτού του κυκλώματος που ξεκινά από το Ιράν και φτάνει μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, πέρασαν από την Ελλάδα, ξεπλύθηκαν, έγιναν νόμιμα και ξαναβγήκαν έξω, ως νόμιμα χρήματα, φορτώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο και την ελληνική οικονομία με το αφανές χρέος των 250 δις που είναι στις τράπεζες. Δημιουργήθηκε γιατί για να πάρουν τα λεφτά οι τράπεζες χρησιμοποίησαν εγγυήσεις του Δημοσίου», παρατήρησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Καζάκης για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Σόιμπλε, «οι γερμανικές εφημερίδες λένε ότι ο κ. Στουρνάρας πήγε εκεί για να τον ενημερώσει το Διυπουργικό Επιτελείο που έχουν φτιάξει οι Γερμανοί μαζί με μια αντίστοιχη ομάδα στο υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας για τις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα. Δηλαδή να του πουν ότι έχετε δύο εναλλακτικές. Ή άμεση επίσημη πτώχευση, γιατί σε χρεοκοπία βρισκόμαστε, η οικειοθελής εισαγωγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που έχουν υπογράψει ήδη από την εποχή του Παπαδήμου, και ειδικό διπλό νόμισμα για τη χώρα. Αυτό συζητάνε. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί επιμένουν σε καμία αποφασιστική ενέργεια για την Ελλάδα πριν τις αμερικανικές εκλογές. Γιατί φοβούνται ότι θα φάει βουτιά το ευρώ, αναγκαστικά το δολάριο θα ανατιμηθεί και αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση του χρέους των ΗΠΑ. Αυτό το αντέχει η αμερικανική οικονομία αλλά δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά».
«Η πρόταση των Γερμανών απ’ ότι τουλάχιστον κυκλοφορεί είναι: θα μπείτε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού με άλλα 79-80 δις, αλλά θα μπείτε και σε διπλό νόμισμα, δηλαδή τα χρέη θα εξακολουθήσουν να είναι σε σκληρό ευρώ, ιδιωτικά και κρατικά, και θα έχετε και ένα εσωτερικό νόμισμα περιορισμένων συναλλαγών, το οποίο θα είναι και υποτιμήσιμο. Γι’ αυτό οι ακροατές θα πρέπει να προσέξουν πολύ απέναντι στις τράπεζες. Να μην δεχθούν κανενός είδους ρύθμιση των δανείων τους από τις τράπεζες. Να το παλέψουν μέσα από τις νομικές οδούς που προβλέπει το ελληνικό Δίκαιο και να μην πάρουν νέο δάνειο τώρα. Γιατί έτσι και πάμε σε διπλό νόμισμα καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει. Βασική αρχή του δικαίου είναι το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», και δεν το ξέρει ο Έλληνας πολίτης. Όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει εξ αντικειμένου, δεν μπορεί η τράπεζα να του κάνει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό και έχουν λυσσάξει οι τροικανοί να αλλάξουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Γιατί δίνει τρομακτικό οπλοστάσιο στον Έλληνα δανειολήπτη για να αντιμετωπίσει υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών», υπογράμμισε.
Έλεγαν όχι στην επιμήκυνση
Όπως σχολίασε ο κ. Καζάκης, «το μνημόνιο, στο αγγλικό του κείμενο, σε αυτό που έδωσαν και πέρασε μέσα σε μια νύχτα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, λέει στο προοίμιο ότι θα πρέπει να υποστεί μια νέα εσωτερική υποτίμηση η χώρα που να φτάσει στα επίπεδα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας. Δεν μπορεί, λέει χαρακτηριστικά, ο Έλληνας εργαζόμενος να αμείβεται με 800 ευρώ βασικό μισθό, όταν ο Πορτογάλος αμείβεται με 600 ευρώ, ο Βούλγαρος με 128 ευρώ, ο Ρουμάνος με 200 κ.ο.κ. Αυτό είναι το μνημόνιο Νο2. Στις 16 Μαρτίου που βγήκε η συγκεκριμένη έκθεση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το ΔΝΤ , αναφέρεται στην έκθεση ότι συζήτησε τότε με την ελληνική κυβέρνηση Παπαδήμου, τη δυνατότητα επιμήκυνσης. Οι ίδιοι επιτελείς του ΔΝΤ είχαν προτείνει στην κυβέρνηση να γίνει επιμήκυνση, και τότε η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θέλουμε επιμήκυνση του προγράμματος διότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την εικόνα της στις διεθνείς αγορές».
«Αν συνέβαινε στις ΗΠΑ ο κ. Στουρνάρας θα πήγαινε στη φυλακή»
Σχετικά με τη δήλωση απαξίωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Καζάκης σημείωσε πως «αν συνέβαινε αυτό που συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη, όπου υπουργός Οικονομικών απαξίωσε με δήλωσή του την μόνη κρατική Τράπεζα, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον κολοφώνα των ελεύθερων αγορών, στην μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας θα πήγαινε με βραχιολάκια στη φυλακή, χωρίς να υπολογίζει κανένας τίποτα. Κάνει τη δήλωση αναγκάζοντας να σταματήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο γιατί έπιασε limit down η συγκεκριμένη μετοχή», και παρατήρησε πως «το ποιος κέρδισε θα το μάθουμε εν καιρώ. Μόλις δούμε ποιος θα εμφανιστεί για την αγορά».
Μας προορίζουν για «διπλό νόμισμα»
Ο κ. Καζάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προορίζεται για «διπλό νόμισμα». Όπως είπε, «το διπλό νόμισμα θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, με μια ισοτιμία που θα ορίζεται από την Φρανκφούρτη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα της επιτρέψουν να τυπώνει ελεύθερα νόμισμα. Θα τυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Θα το εμφανίσουν ως ειδική σχέση με το ευρώ, ότι δήθεν δεν φεύγει η χώρα από το ευρώ, και θα μας κρατήσουν για δύο χρόνια – ξέρετε, για ψυχολογικούς λόγους το λένε το δύο χρόνια – να εξυγιανθεί η οικονομία, να χρηματοδοτηθεί με το δικό της νόμισμα και μετά θα σας ξαναβάλουμε φουλ μέσα στο ευρώ».
Διευκρίνισε πως «για τις καταθέσεις στις τράπεζες υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μια έχει διατυπωθεί από τα επιτελεία των Γάλλων και είναι να γίνει μετατροπή στο νέο νόμισμα όπως ακριβώς έγινε όταν περάσαμε στο ευρώ, και η δεύτερη πρόταση που έγινε από την Deutsche Bank είναι μέχρι την ημερομηνία των καταθέσεων που η χώρα μπήκε στο ειδικό καθεστώς, να παραμείνουν στο σκληρό ευρώ, και από εκεί και πέρα οι καταθέσεις που δημιουργούνται να είναι στο νέο νόμισμα. Το πιθανότερο είναι να μας βάλουν στο διπλό νόμισμα με ισοτιμία ένα προς ένα και μετά περνώντας ο καιρός να χάσει αυτό το 1 προς 1 και να φτάσει στο 1 προς 50. στην περίπτωση που θα μείνουν οι καταθέσεις σε ευρώ, όταν θα κάνει ανάληψη, θα το κάνουν στην ισοτιμία που θα είναι τότε το νέο νόμισμα».
«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μάλλον θα επικρατήσει η πρώτη επιλογή, δηλαδή να μετατραπούν όλες οι καταθέσεις, γιατί αυτό συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες. Και επειδή εδώ υπάρχει κράτος των τραπεζών, εγώ πιστεύω πως ότι είναι πιο συμφέρον στους τραπεζίτες αυτό θα κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Καζάκης.
Οι δομές ελέγχονται από μηχανισμούς
«Φοβάμαι ότι πίσω από το ζήτημα των κινητοποιήσεων δεν υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα, ούτε οι κινητοποιήσεις αυτές αφορούν το πραγματικό πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες ηγεσίες και μηχανισμοί έχουν μεταβάλει τους κλάδους των εργαζομένων σε συντεχνίες. Θα μου πειράξεις το ειδικό μισθολόγιο; Θα κινητοποιηθώ. Αν δεν μου το πειράξεις δεν κινητοποιούμαι. Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά τα πανεπιστήμια είναι σε άθλιο χάλι, η εθνική άμυνα δεν υφίσταται πλέον. Η χώρα ξεπουλιέται και εδώ συζητάμε για τα ειδικά μισθολόγια; Ή για παράδειγμα διαλύσανε κυριολεκτικά την Αγροτική Τράπεζα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Και τι κάνανε: Κρατάνε τους εργαζομένους εκεί, τους πληρώνουν τζάμπα και βερεσέ, και υπό προθεσμία, γιατί το ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα τους απολύσουν, δεν υπάρχει περίπτωση, μόνο και μόνο για να μην υπάρξει ευθεία σύγκρουση. Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον ίδιο χώρο άμα θα απολύσουν θα κινητοποιηθούν. Δηλαδή το γεγονός ότι γίνεται ο χαμός δεν είναι κίνητρο;», σημείωσε ο κ. Καζάκης.
Όπως είπε, «η οργάνωση που υπάρχει σήμερα ελέγχεται από συγκεκριμένους μηχανισμούς, οι οποίοι ξέρουμε ποιοι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή ποιος πιστεύει ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει το παραμικρό ενδοιασμό από το να πουλήσει οτιδήποτε; Δηλαδή ο κ. Παναγόπουλος θα αγωνιστεί για τον μέσο τραπεζοϋπάλληλο; Γιατί; Για ποιο λόγο; Δεν έχει ούτε κοινά συμφέροντα ούτε τίποτα από αυτά. Ούτε έπαιξε το ρόλο του συνδικαλιστή ποτέ. Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μαζεύουν τους εργαζομένους μαζί με τα μαγαζάκια της Αριστεράς, κατεβαίνουν όλοι παρελαύνοντας σε μία πορεία και τελειώσαμε. Μετά αποσύρονται, κάνουν έναν επικήδειο του στυλ, «α, ο λαός δεν είναι έτοιμος, οπότε και εγώ βολεύομαι στο Κοινοβούλιο, και τους αφήνω όλους να ρημάζουν κυριολεκτικά αυτόν τον τόπο». Όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραπάνω ευθύνες γιατί έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αν θέλανε οι ηγεσίες τους να θέσουν τέρμα στα μνημόνια θα μπορούσαν να το έχουν κάνει από την εποχή του μεσοπρόθεσμού, όταν είχαμε αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις του κόσμου τις αυθόρμητες. Αν τότε είχαν παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο, στις 29 του μηνός, που έπεφταν βροχή τα χημικά στον κόσμο, και κατέβαιναν και οργάνωναν τον κόσμο υπήρχε περίπτωση να σταθεί η κυβέρνηση; Η πολιτική κρίση θα ήταν τόσο βαθιά που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θα ήταν σε αδιέξοδο. Αυτό είναι καλό όμως για τον κόσμο και για τη χώρα. Γιατί μέσα από εκεί θα αναγεννιόταν δυνάμεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Όχι τώρα που μας κοροϊδεύουν από αριστερά και από δεξιά».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αποτέλεσμα απογοήτευσης και ήττας. Θυμηθείτε ότι στις 12 του Φλεβάρη που κοντά ένα εκατομμύριο κόσμος πήγε να κατέβει στο Σύνταγμα, και χτυπήθηκε άγρια, μπήκε φωτιά στο κέντρο της Αθήνας από τους γνωστούς αγνώστους κλπ. Όταν υποχώρησε ο κόσμος ξέρετε τι έλεγε; Έλεγε “δεν ξανακατεβαίνω. Γιατί; Για να με πλακώσουν στο ξύλο;”».
Η εξάρτηση από το σύστημα
«Το κράτος δεν δίνει τζάμπα τα λεφτά στις οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ, όπως δεν τα δίνει τζάμπα και στα κόμματα. Δηλαδή φανταστείτε τώρα ένα κόμμα το οποίο να θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Όταν εξαρτάσαι από τον κρατικό κορβανά για την πολιτική ύπαρξή σου όσο και να έχεις την πρόθεση να το ανατρέψεις το σκέφτεσαι διπλά και τρίδιπλα. Και σας το λέω γιατί το έχω ζήσει μέσα από κόμμα της Αριστεράς, μέσα από το ΚΚΕ, όταν ήταν παντοδύναμο, όχι τώρα που έχει καταντήσει εκεί που έχει καταντήσει, σας πληροφορώ ότι όταν ερχόταν ο κόμπος στο χτένι, και έπρεπε να επιλέξει, να πάρει το ρίσκο για να προωθηθεί η πολιτική κρίση και ο κόσμος να βγει μπροστά ή να το τραβήξει πίσω μήπως και χάσει τη ζαριά, η ηγεσία μονίμως έπαιρνε αυτή τη θέση, να τα τραβήξουμε πίσω γιατί έτσι και χάσει η κινητοποίηση του κόσμου, τότε εμείς που θα βρεθούμε. Και μιλάμε για αγωνιστές, δεν μιλάμε για σκερβελέδες γραφειοκράτες. Συγνώμη που μιλάω έτσι αλλά δεν μπορούν να καπηλεύονται αγώνες και αίμα αγωνιστών. Αν σκεφτόταν έτσι οι παλιοί αγωνιστές και βέβαια είχαν μια δικαιολογία γιατί είχαν 15-30 χρόνια εξορία και φυλακές και φοβούνταν ακριβώς αυτό. Αλλά αυτό που δεν κατανοούν, και δεν κατανοείς όταν αποσπάσαι από τον κόσμο και παίρνεις μια γραφειοκρατική θέση είναι ότι η εξασφάλιση του να μην ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές είναι ο λαός να είναι στο προσκήνιο, δεν υπάρχει άλλη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καζάκης.
Μάλιστα, σχετικά με τη συνεργασία της ΝΔ με το Συνασπισμό το 1989, είπε πως «είχε ένα θετικό. Το θετικό ότι δεν μπορείς να χωρίζεις τον κόσμο. Άσχετα με ποιο τρόπο έγινε. Προσωπικά εγώ διαφωνούσα με τον τρόπο από τότε. Είχε όμως ένα πολύ θετικό, το ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί με όρους αριστεράς και δεξιάς στο λαό. Πρέπει να λειτουργείς με βάση τα προβλήματα του κόσμου που είναι κοινά. Άρα οι λύσεις που προτείνεις θα πρέπει να είναι κοινές. Θα πρέπει να τις καταλαβαίνει και ο αριστερός και ο δεξιός. Δεν μπορείς να πάς με τη λογική του «έλα πρώτα στο δόγμα μου και μετά να πάμε να παλέψουμε για τα αυτονόητα». Σε μεγάλο βαθμό αυτή η διαχωριστική γραμμή «δεξιός - αριστερός» στην κοινωνία έχει, λίγο έως πολύ, χαθεί. Δεν έχουμε τα παλιά καφενεία. Δυστυχώς όμως το πολιτικό σύστημα επίσημα πάει να το ξαναφέρει».
«Χέρι» στο Δημόσιο
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που επιβάλει η τρόικα στο Δημόσιο, ο κ. Καζάκης σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε η πολιτική του και το εκμηδένισε κυριολεκτικά, έχασε τις κοινωνικές του ρίζες. Οι κοινωνικές του ρίζες κατά κύριο λόγο ήταν στο Δημόσιο. Δηλαδή οι στρατιές εργαζομένων που μπήκαν από το παράθυρο ή από την πόρτα αλλά με την κάλυψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά εκεί μέσα είχε, γι’ αυτό και έλεγχε τις ηγεσίες, τα συνδικάτα, τις δομές της δημόσιας διοίκησης. Αυτά τα διέλυσαν κατ’ εντολή των δανειστών και της τρόικας προκειμένου να μπει χέρι στο Δημόσιο».
«Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τη στιγμή που διέλυσαν αυτούς τους δεσμούς και το συγκεκριμένο κόμμα περιθωριοποιήθηκε, μπήκε ένα θέμα: αφενός έχουμε ένα κράτος που είναι μπάχαλο και αφετέρου με το χτύπημα, έστω και επιμέρους, των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά. Αυτό μας έσωσε από το γενικευμένο ξεπούλημα εδώ και δύο χρόνια. Αν είχαμε άρτια οργανωμένο δημόσιο τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν απίκο στις θέσεις και στα καθήκοντά τους το ξεπούλημα που ζούμε σήμερα, που προετοιμάζεται και συζητιέται θα το είχαμε ζήσει ήδη από τα τέλη του 2010. θα είχαμε τελειώσει. Αλλά τώρα, στο μπάχαλο που υπάρχει δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Γι’ αυτό μάλιστα η Μέρκελ είπε να στείλει δικούς της ανθρώπους εδώ. Δηλαδή να ξεμπερδέψουν με τον γνωστό τρόπο που ξέρουν να ξεμπερδεύουν αυτοί. Από την άλλη πλευρά το καθήκον του δημοσίου υπαλλήλου για να συμφιλιωθεί και με την κοινωνία, γιατί υπάρχει ένα θέμα εκεί, είναι ότι όταν έχει μια πολιτική που είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, οφείλει να αντιδράσει, όχι για το μισθό του, αλλά γιατί από τον όρκο του υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλυντήριο μαύρου χρήματος
Όπως είπε ο κ. Καζάκης, «οι τράπεζες έχουν τραβήξει τρομακτική ρευστότητα που ξεπερνά τα 220 δις, περίπου 250 δις, αν τους δώσουμε και αυτά τα 50 δις που θα τα δώσουν βεβαίως. Αυτά τα χρήματα μας τελειώσανε. Δεν μπορεί άλλο η ΕΚΤ να δίνει ρευστότητα. Εξάντλησαν και τον Ειδικό Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας, τον λεγόμενο ELA, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 πήραν πάνω από 110 δις πρόσθετη ρευστότητα. Αφού τα πήραν όλα αυτά κάλυψαν τις δικές τους ανάγκες. Πάντα με απασχολούσε πως ένα τραπεζικό σύστημα που είναι το 1/6 του τραπεζικού συστήματος που έχει παράδειγμα η Ιρλανδία, να τραβάει την ίδια ρευστότητα. Γιατί αυτό δεν μεταφραζόταν σε νέα δάνεια. Αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την τελευταία έκθεση παράνομης κίνησης κεφαλαίου, που δείχνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον κόσμο ως πλυντήριο μαύρου χρήματος. Το 2010, μέσα στην κρίση, 90 δις μαύρο χρήμα διακινήθηκε μέσω της χώρας, που σημαίνει ότι διακινήθηκε μέσω των τραπεζών, και το 2011 οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 109 δις ευρώ. Αν βάλετε αυτά τα ποσά μαζί με τα ποσά που οι θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή οι τραπεζίτες, βάζουν σε ξένα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, θα δείτε που πήγαν τα περίπου 250 δις».
«Τα μαύρα χρήματα είναι από ναρκωτικά, πορνεία και λαθρεμπόριο μεταναστών. Τα Logistics αυτού του κυκλώματος που ξεκινά από το Ιράν και φτάνει μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, πέρασαν από την Ελλάδα, ξεπλύθηκαν, έγιναν νόμιμα και ξαναβγήκαν έξω, ως νόμιμα χρήματα, φορτώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο και την ελληνική οικονομία με το αφανές χρέος των 250 δις που είναι στις τράπεζες. Δημιουργήθηκε γιατί για να πάρουν τα λεφτά οι τράπεζες χρησιμοποίησαν εγγυήσεις του Δημοσίου», παρατήρησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου