Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠ. ΤΡΙΨΑΣ: "Αυτή τη στιγμή βάλλεται ένα ολόκληρο σύστημα και υπάρχει μια απορύθμιση του θεσμικού και πολιτειακού συστήματος"

«Βρίσκουμε τη χρονική στιγμή, στο πιο κρίσιμο σημείο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδας, να έχουμε και χτύπημα στους θεσμούς», σχολίασε ο δημοσιογράφος Σπύρος Τρίψας, μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, σχετικά με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος της Βουλής.


Όπως είπε ο κ. Τρίψας, «μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, και η υποτυπώδης παραγωγή, η οποία υπάρχει δεν μπορεί να μεταποιηθεί ούτε αυτή στην εσωτερική αγορά ή σε εξαγωγή, για πολλούς λόγους, γιατί ο επιχειρηματίας δεν έχει τα χρήματα, δεν τον δανειοδοτεί η τράπεζα, γιατί έχουν κοπεί οι επιδοτήσεις κλπ, άρα φτάνουμε μια χώρα να μην παράγει τίποτα αυτή τη στιγμή και να ζητάμε να μας δώσουν λεφτά για να πληρώσουμε όχι το εξωτερικό χρέος που αυτό είναι προς συζήτηση, το οποίο ας υποθέσουμε ότι έχει ρυθμιστεί με τα κουρέματα και όλα αυτά που έχουν γίνει. Άρα λοιπόν όταν κάνει προϋπολογισμό και βλέπει την τρύπα να μεγαλώνει, μπορεί να είναι 11,5, μπορεί να είναι 12,5, μπορεί να είναι 13, μπορεί 30 μπορεί 50 αύριο. Αυτό δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με μέτρα, γιατί μπαίνουμε σε μια άλλη λογική της μετρολαγνείας. Όσα μέτρα και να πάρει πρέπει να τα πληρώσει κάποιος. Όταν δεν μπορείς να τα πληρώσεις δεν πάει να παίρνεις όσα μέτρα θέλεις… Άρα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική λύση στις Βρυξέλες. Να συμφωνήσει και να αποφασίσει η κα Μέρκελ αυτή τη χώρα τη θέλει να είναι στην ευρωζώνη ή δεν τη θέλει; Για να βλέπουμε πλέον τα πράγματα καθαρά και ξάστερα».

«Δεν είναι αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή πια γιατί η χώρα μέσα έχει πτωχεύσει. Όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει και δεν πληρώνεται, όσα μέτρα και να πάρεις δεν μπορεί να τα πληρώσει. Άρα λοιπόν συνεχίζει και μεγαλώνει η τρύπα. Αυτό λοιπόν το λένε όλες οι εκθέσεις. Αυτή ήταν μια λάθος συνταγή που την έχουμε πει, την φωνάζαμε και τη συζητάγαμε από την αρχή του μνημονίου, εδώ και τρία χρόνια. Ποιος την πληρώνει; Ο συνήθης ύποπτος, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος και τώρα και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Γι’ αυτό τώρα δεν υπάρχουν χρήματα και έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, άλλο ένα εκατομμύριο αέργους, δηλαδή μικροεπαγγελματίες που κάνουν ένα μεροκάματο το μήνα, άρα βλέπουμε να έχουμε μια κοινωνία που είναι μέσα στην ανεργία, μέσα στην κατήφεια, στην κατάθλιψη αλλά και σε αδιέξοδο. Το ότι δεν αντιδρά ο Έλληνας είναι θέμα πολιτικής σκέψης και ωριμότητας. Δηλαδή δεν έχει ωριμάσει μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και σκλαβιάς που του έχει επιβληθεί; Αυτή η αφασία που υπάρχει στον Έλληνα και ο λαϊκισμός των άκρων από την άλλη πλευρά, φασιστικοποιεί μια κοινωνία», παρατήρησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρίψας, «αυτή τη στιγμή βάλλεται ένα ολόκληρο σύστημα και υπάρχει μια απορύθμιση του θεσμικού και πολιτειακού συστήματος, δηλαδή του ίδιου του κράτους, αυτό που είμαστε όλοι οι Έλληνες, και βλέπετε ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή τρία χρόνια. Δεν θα έπρεπε να έχουν πιάσει αυτόν ή αυτούς του ΣΔΟΕ για να την τελειώσει και να την είχε τελειώσει; Κάποιοι όμως το χρησιμοποιούν σήμερα.. Το μπάχαλο κράτος το οποίο υπήρχε, κάποιοι το χρησιμοποιούν σήμερα έτσι ώστε να σταματήσουμε να έχουμε οποιαδήποτε αντίσταση. Βρίσκουμε τη χρονική στιγμή, στο πιο κρίσιμο σημείο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδας, να έχουμε και χτύπημα στους θεσμούς. Και δεν είναι ο θεσμός μόνο του προέδρου της Βουλής. Εδώ έχουμε ακούσει τέρατα… Όταν εγώ παίρνω χθες το πόρισμα του ΣΔΟΕ και το δημοσιεύω και λέει ότι δεν προκύπτει καμία εμπλοκή, ε, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το έχει αυτό από την Κυριακή το βράδυ; Χθες το πήραν το πόρισμα. Αυτό λοιπόν δείχνει το μπάχαλο που επικρατεί σε αυτό το κράτος. Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο! Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά αποσταθεροποιούν και διαρρηγνύουν ακόμα και τον κοινωνικό ιστό και αποσταθεροποιούν μια κοινωνία που είναι στα κάγκελα αυτή τη στιγμή».

Για την απεργία

«Είδαμε τη Λισαβόνα. Είδαμε τη Μαδρίτη. Δεν έπρεπε η Αθήνα να έχει τον τριπλάσιο κόσμο και όλη η Ελλάδα σήμερα να απεργεί; Και αυτό δεν το λέμε ούτε με επαναστατική διάθεση, ούτε να κάνουμε εξέγερση. Όλα αυτά τα μέτρα όταν βρίσκουν αδύναμο το μέτωπο των πολιτών και δεν υπάρχουν αντιστάσεις θα ακούσουμε και άλλα. Και θα μας φέρουν και άλλα. Ξέρετε στη Λισαβόνα, που το ΔΝΤ άρχισε να συζητάει για ισοδύναμα μέτρα ήταν γιατί βγήκαν όλοι στον δρόμο. Πιστεύω ότι μια τέτοια απεργία, κατά κάποιο τρόπο βοηθάει στη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση. Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση, ή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση – ας εξαιρέσουμε την κυβέρνηση Παπανδρέου, ήταν μια άλλη θλιβερή ιστορία – που θα είναι ευχαριστημένος να βάζει μέτρα και να μην μπορεί να δώσει ούτε τα επιδόματα και όλα αυτά τα οποία κόβει. Επί της ουσίας θα βοηθούσε αν είχε μια καθολική απεργία και μια πανελλαδική κινητοποίηση», σχολίασε ο κ. Τρίψας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: