Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: "Είναι μια επίφαση δημοκρατίας"

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ στον τόπο μας. Είναι μια επίφαση δημοκρατίας», σημείωσε το στέλεχος της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, παρατηρώντας παράλληλα πως το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα θα είναι μετά και πείραμα προς εξαγωγή για όλο τον ευρωπαϊκό νότο.


«Στη Θεσσαλονίκη φάνηκε η αποφασιστικότητα που έχει ο ΣΥΡΙΑ αυτή τη στιγμή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ρήξεων και ανατροπών, σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα και Ελλαδικά και διεθνή, ιδιαίτερα μέσα από την ΕΕ, και φάνηκε και η διάθεση του κόσμου να προχωρήσει πιο βαθιά αυτή η προσπάθεια μετάβασης σε μια καλύτερη Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Ρινάλντι.

Αναφερόμενος στα συμφέροντα που υπάρχουν στην χώρα, τόνισε πως «τα έχουμε κατονομάσει αρκετές φορές και τα έχουμε πει. Έχουν όνομα. Υπάρχουν 5-6 μεγάλες οικογένειες, δυνάμεις, όμιλοι, που εδώ και χρόνια κυβερνούν, αλλάζουν κυβερνήσεις, έχουν υπουργούς, έχουν ομάδες μέσα στα κόμματα. Ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για νταβατζήδες και εννοούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά το ξέχασε. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα, δηλαδή ότι υπάρχουν συνδέσεις ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και το πολιτικό σύστημα, με μεγάλα συμφέροντα είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Αν καθίσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα μπορούμε να ονοματίσουμε. Και το μνημόνιο και όλες αυτές οι συμβάσεις και τα μέτρα είναι καθ’ υπαγόρευση όλων αυτών των συμφερόντων».

Πολιτική διεξόδου

«Εμείς θα ασκήσουμε μια πολιτική διεξόδου από αυτή την κατάσταση που έχουμε έρθει. Θα έρθουμε σε ρήξη. Η ρήξη σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που θα περάσει είναι η κατάργηση του μνημονίου. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο θα τελειώσει. Είναι τελειωμένο το μνημόνιο από τη στιγμή που θα υπάρξει μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα περάσουμε σε μια προσπάθεια εφαρμογής όλου του προγράμματος του οικονομικού, μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Και μετά θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια δημοκρατία διαφορετική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ στον τόπο μας. Είναι μια επίφαση δημοκρατίας», σχολίασε.

Όπως είπε, «η πρόσφατη ιστορία των δύο χρόνων μας διδάσκει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αν και πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κυβέρνηση παρά μόνο δύο χρόνια. Παραιτήθηκε για 7 ώρες, ανακάλεσε την παραίτησή του. Μετά από λίγο καιρό και μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού φτιάχτηκε το σχήμα Παπαδήμου. Πάλι μετά από μεγάλη πίεση πήγαμε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς η πορεία για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή θα έρθει μέσα από ένα συνδυασμό μεγάλων αγώνων και εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν μπορούμε να τα διατάξουμε εμείς αυτά τα πράγματα. Εμείς μπορούμε να δώσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα».

Μάλιστα σημείωσε πως «τα λεφτά θα τα βρούμε εκεί που τα βρίσκουν πάντα. Εκεί που υπάρχουν τα λεφτά», ενώ παρατήρησε ότι «και μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε χωρίς τα δανεικά».

«Ένας πολιτικός οφείλει να έχει ένα όραμα και ένα πρόγραμμα. Να μην είναι υπηρέτης συμφερόντων. Δηλαδή να τον ενδιαφέρει μια στρατηγική γι’ αυτή τη χώρα. Αν αυτό πάμε να το κάνουμε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμένου μεταπρατισμού, δηλαδή τουρισμός, εγκαταστάσεις, να πουλήσουμε νησιά, να πουλήσουμε μαρίνες, να νοικιάσουμε πράγματα να δώσουμε ΕΟΖ όσες θέλουν κλπ, αυτό οδηγεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή για τον λαό και τον τόπο, σε έναν αφελληνισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Ένας πολιτικός πρέπει να έχει όραμα να βγάλει τη χώρα από αυτή τη κατάσταση. Το πρώτο που πρέπει να είναι αποφασισμένος είναι ότι πρέπει να σπάσει αυγά και να έρθει σε ρήξη με συμφέροντα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχει τεράστια οργή και προβληματισμός στην κοινωνία. Ο κόσμος ζητάει λύσεις ουσίας. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν του δίνει λύσεις ουσίας δεν θα ακολουθήσει».

«Πρέπει να βρεθούν τρόποι, ο κόσμος να μπορεί να ζει και να μην φτάσει σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτή τη στιγμή, πέρα από αυτά που βγάζουν οι στατιστικές, το όριο φτώχιας πρέπει να φτάνει ένα 40-45%, το όριο της απόλυτης εξαθλίωσης πρέπει να πλησιάζει το 25% και αν δούμε και τα στατιστικά έτσι όπως θα προχωρήσουν με την ανεργία αυτός ο χειμώνας δεν ξέρω πως θα βγει για πολύ κόσμο. Μπορεί να έχουμε και νεκρούς από το χειμώνα και από τις συνθήκες αυτές, από την πείνα. Σε αυτή την κατάσταση που θα φτάσουμε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική έκτακτων μέτρων και πρόληψης για να μπορέσουν να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», σχολίασε.

Η γενιά των 300 ευρώ

«Θέλουν να φτάσουν την κοινωνία στα 300 ευρώ. Θέλουν να φτιάξουν την Ελλάδα μια ΕΟΖ, όχι να φτιάξουν μόνο μία στην Μακεδονία. Θέλουν όλη η Ελλάδα να είναι μια ΕΟΖ και να ζούμε με 300 ευρώ. Πριν 2-3 χρόνια μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα ο κόσμος κάνει σαν παλαβός μπας και είχε μια δουλειά να παίρνει 700 ευρώ», σχολίασε ο κ. Ρινάλντι.

Όπως είπε, «σκέφτονται διαφορετικά. Υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα. Η Κίνα μπορεί να θέλει την Ελλάδα σαν ένα διαμετακομιστικό κέντρο και να φτιάξει μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν σκέψεις να κάνουν μια κατάσταση στη Θράκη και συνεννοούνται και με τους Τούρκους, και με τις κυβερνήσεις, να μεταφερθεί και μια δύναμη μεταναστών για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που να πρέπει οι μισθοί να είναι γύρω στα 300-400 ευρώ ή και πιο κάτω. Από αυτά έχουν συμφέροντα. Το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα θα είναι μετά και πείραμα προς εξαγωγή για όλο τον ευρωπαϊκό νότο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: