Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Είναι οι ΕΟΖ μοναδική ευκαιρία;

Εμμένει στις απόψεις του για την Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης, και σε ανακοίνωση που υπογράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, κάνει λόγο για «ΕΟΖ σημαίνει Ανάπτυξη ώστε η Θράκη σε 10 χρόνια να γίνει η Ελβετία της Ελλάδας και των Βαλκανίων».


Μάλιστα όπως αναφέρει, η θέση του Φόρουμ είναι πως «Η Θράκη είναι γεωστρατηγικά και πολιτιστικά το πιο σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης». Όπως σημειώνεται: «Δεν επιθυμούμε και πότε δεν θα γίνει, να μπούμε σε διαδικασία συνεχούς σχολιασμού και απολογισμού των κατά καιρούς καχυποψιών διαφόρων ειδών, που καταθέτουν ανώνυμοι και επώνυμοι ενάντια στις δράσεις του Φόρουμ. Για κάθε λογικό ον, είναι απαγορευτικό να ξοδεύει ενέργεια σε τέτοιου είδους πικρόχολα σχόλια. Επιβάλλεται όμως να προσφέρει στην μακροπρόθεσμη, συγκροτημένη και αποτελεσματική εργασία. Όταν ιδρύσαμε το Φόρουμ είχαμε κατά νου, και βεβαίως αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, να υπάρξει μια χρηματοδότηση που δεν θα στηρίζεται σε χορηγίες, αλλά μόνο στην σκληρή δουλειά μας. Τα στελέχη του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης απαρτίζουν μία εξαιρετικά συνεργάσιμη ομάδα, στην οποία ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, δεν γκρινιάζει, δεν σηκώνει το δάκτυλο σε κανέναν, δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από το διπλανό του και πάνω απ’ όλα δεν σηκώνει το κεφάλι του από την δουλειά που έχει αναλάβει, μέχρι να επέλθει το τελικό αποτέλεσμα. Επιθυμία όλων μας είναι, όλοι εμείς οι Θρακιώτες να είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά για έναν μόνο σκοπό και στόχο που δεν είναι άλλος από το κοινό συμφέρον όλων μας και όχι αυτό των λίγων».

Οι ΕΟΖ μοναδική ευκαιρία

«Οι ΕΟΖ είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Θράκη και τους κατοίκους της, αν φυσικά οι τελευταίοι δεν θέλουν να χάσουν την αληθινή ανάπτυξη. Όποιος επιθυμεί όλα τα παραπάνω θα πρέπει σήμερα κιόλας να δώσει ένα δυνατό χαστούκι στον εαυτό του, να αφήσει κατά μέρος την αλλόφρων υπερηφάνειά του, να ξυπνήσει από τον λήθαργο του και με αυτοπεποίθηση, και όχι με φράσεις του τύπου: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», να κερδίσει τη μάχη για τον πραγματικό πολιτισμό και την ανάπτυξη. Μόνο με αυτά τα δυο γίνεται κανείς δυνατός και αποκτά το φυσικό δικαίωμα του να απαιτεί για το καλύτερο. Όχι με λόγια μεγαλόφωνα και απειλητικά. Η ιδέα για τις ΕΟΖ πήρε σάρκα και οστά, σε μια σύσκεψη πριν 2 χρόνια, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε γραμμή παραγωγής τοπικών προϊόντων που στο παρελθόν έχουν διαπρέψει με την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένα από αυτά είναι το μετάξι Σουφλίου. Μετά από μία μακρόχρονη, επίπονη και επίμονη εργασία, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να κατοχυρώσουμε το όνομα «Αρσινόη της Θράκης» στην πρώτη μας κολεξιόν. Μέσα από την διαδικασία αυτή αποκομίσαμε κάκιστες εμπειρίες γύρω από τη διαπλοκή και το διοικητικό και φορολογικό κατεστημένο, το οποίο εδώ και δεκαετίες ακμάζει στη χώρα μας και έχει καταφέρει να αποκτήσει πολύ δυνατές ρίζες. Δεν κατηγορούμε κανένα φυσικό πρόσωπο, γιατί όλοι οι δημόσιοι και μη λειτουργοί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες κράτος και είναι αναγκασμένοι με τα υπάρχοντα δεδομένα να πορευτούνε. Απλά κατανοήσαμε έμπρακτα τα εμπόδια που προβάλουν και δεν καταφέραμε ως Έλληνες να ανασυγκροτήσουμε σωστά το Κράτος μας. Για ποιο λόγο επομένως ένας επιχειρηματίας σήμερα να μπει στη διαδικασία παραγωγής, όταν θα πρέπει να πληρώνει συνεχώς ακατανόητους φόρους και το ίδιο το Σύστημα θα τον πνίξει πριν καλά καλά ξεκινήσει;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νομοθετικά σημεία

«Ερευνώντας το Κοινοτικό Δίκαιο, αφού στο Φόρουμ συμμετέχουμε αρκετοί με νομικές γνώσεις, ανακαλύψαμε τους Νόμους 27 & 28 της Ε.Ε., στους οποίους αναφέρονται κατηγορηματικά, ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να ιδρυθούνε, μέσα σε ένα κλειστό χρονοδιάγραμμα, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ειδάλλως είναι απαγορευτικές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, αυτό σημαίνει: «α) Απαγορεύεται αυστηρά η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, β) Επιβάλλεται σε ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 70% , οι εργαζόμενοι στις εγκατεστημένες εντός ζώνης επιχειρήσεις, να διέπονται από το κριτήριο της εντοπιότητας, γ) Οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν εντός των ΕΟΖ: Α. υποχρεούνται να παραμείνουν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε περίπτωση αποχώρησης τους σε μικρότερο διάστημα από το ανωτέρω, υποχρεούνται να καταβάλουν στην Πολιτεία ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως αποζημίωση, Β. Το μεγάλο προτέρημα αυτών των εταιρειών είναι το σταθερό διοικητικό και φορολογικό καθεστώς, το οποίο δεν θα εξαρτάται από τις πολιτικές αστάθειες της χώρας, και Γ. Η διαχείριση των Ζωνών θα γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Κράτος, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών και σε ένα μικρό ποσοστό από μια ιδιωτική εταιρεία. Με βάση τα παραπάνω όπως αυτά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ένας νοήμων νους, εύκολα κατανοεί ότι οι ΕΟΖ θα αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας» για τη Θράκη μας».

Κλείνοντας υπογραμμίζεται: «Μην τις πολεμάμε, γιατί οι «μνηστήρες» διεκδικήσεις τους, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και όταν θα τις δούμε να ιδρύονται σε άλλες περιοχές της χώρας, τότε θα βγούμε στους δρόμους και θα κατηγορούμε όποιον βρούμε μπροστά μας ,γιατί χάθηκε μία ακόμη αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή. Τότε όμως αυτόν που θα πρέπει να κατηγορήσουμε είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Και κάτι ακόμη: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς στον πλανήτη. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με διάφορες χώρες και άλλους πολιτισμούς. Τίποτα δεν δημιουργείται χωρίς τη συμπαράσταση του διπλανού μας. Το ότι ως Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός, είναι σίγουρα επίτευγμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι από άλλους λαούς, γιατί αν όντως είμαστε, θα είχαμε αποφύγει τις πολλαπλές κρίσεις χρέους ,όπως αυτές έχουν καταγράφει από την ημέρα έναρξης της νεοελληνικής ιστορίας μέχρι και σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: