Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Παγγαίου

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Παγγαίου πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη, από τον δήμαρχο Βασίλη Ξουλόγη και εκπροσώπους των διοργανωτών. Με τον πλέον επίσημο τρόπο παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες της δεύτερης και βασικής φάσης της διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 30 του Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, αφού ως γνωστό η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, με τις τελετές των αποκαλυπτηρίων μνημείων σε 4 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως καμία αναφορά δεν έγινε για το κόστος των εκδηλώσεων.


«Στις 11 Μαΐου 1981 καθιερώνεται επισήμως με ΦΕΚ επί Δημαρχίας Λάμπρου Τουφεξή, τον οποίο και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως, η πρώτη μετά την 17η Οκτωβρίου Κυριακή ως δημόσια γιορτή, επέτειος της απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από το τουρκικό ζυγό το 1912» είπε ο κ. Ξουλόγης. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Λυμπεράκης λέγοντας πως με τις εκδηλώσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να σταλεί μήνυμα πως πρέπει να κάνουμε κουράγιο και να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. «Ευχόμαστε ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και να δείξουν ενδιαφέρον πολίτες από όλο το νομό», είπε κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Ματσάγκος, ενώ τον λόγο πήρε και ο διοικητής της 193 ΜΠΕΠ (MLRS) Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Σκουφίδης λέγοντας πως ήταν ευχαρίστηση αλλά και υποχρέωση του να συνεχίσει την προσπάθεια του προκατόχου του Αντώνη Πλατιά.

Ευχαριστίες δημάρχου

«Ο Δήμος Παγγαίου, αξιοποιώντας το όραμα μια ομάδας πολιτών αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας σειράς επετειακών εκδηλώσεων οι οποίες θα καλύψουν την περίοδο όχι μόνο των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα ως προοίμιο των εξελίξεων του 1912-1913», είπε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας πως για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων συστάθηκε οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τρεις ομάδες. «Μία των ιστορικών – συγγραφέων οι οποίοι ανέλαβαν την ιστορική έρευνα καταγραφή και δημοσιοποίηση ιστορικών στοιχείων και η οποία αποτελείται από τον Θεόδωρο Λυμπεράκη, τον Νίκο Μιχαλόπουλο και την σύζυγό του Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, τον δημοσιογράφο Άρη Μεντίζη, τον Θεόδωρο Βακαλόπουλο καθώς και την Φωτεινή Μπεικάκη. Η δεύτερη ομάδα ανέλαβε το οργανωτικό κομμάτι των εκδηλώσεων με την συμμετοχή των Αντιδημάρχων Σταμάτη Ματσάγκου και Μαρίας Τσίλογλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Τιμοσίδη καθώς και συνεργατών του δήμου μας», είπε ο δήμαρχος, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει εκτός των παραπάνω και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελευθερούπολης αλλά και τους δημότες που συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού. Έκανε κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον Αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά όσο και στον σημερινό Διοικητή της 193 ΜΠΕΠ (MLRS) Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Δημήτρη Σκουφίδη.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον δήμο Παγγαίου δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Α.Μ.Θ. Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε πως η Περιφέρεια στηρίζει και οικονομικά τις εκδηλώσεις. «Χαιρόμαστε που ο δήμος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία. Θα είμαστε παρόντες και θα στηρίξουμε και την προσπάθεια αυτή του δήμου Παγγαίου αλλά και την προσπάθεια και άλλων δήμων της Περιφέρειας στην ίδια κατεύθυνση», είπε εκτός των άλλων ο κ. Παπακοσμάς καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής να δώσουν μαζικό παρών στις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ως «μοναδική εμπειρία» χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στην ιστορική επιτροπή, που ήταν υπεύθυνη για την συγκέντρωση των ιστορικών στοιχείων, ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Σημείωσε δε πως οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν είναι το αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 30 του Σεπτέμβρη με τα εγκαίνια έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων που θα φιλοξενηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ελευθερούπολης. Συνέχεια δίνεται το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου με την παρουσίαση δύο επιστημονικών εργασιών με σχετικό θέμα αλλά και με ομιλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή του Παγγαίου. Στρογγυλή τράπεζα από φιλίστορες του Παγγαίου με θέμα «Ο δρόμος προς την Ελευθερία 1897 - 1913» έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι όσοι απαρτίζουν την ιστορική επιτροπή που εργάστηκε για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Συνέχεια δίνεται την επόμενη ημέρα με ομιλία για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Για τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί διάλεξη για τον Μακεδονικό Αγώνα, ενώ το Σάββατο 20 Οκτωβρίου έρχεται η ώρα των πολιτιστικών συλλόγων που θα συμμετάσχουν σε οπτικοακουστική εκδήλωση με αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής. Πανηγυρικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ενώ τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση με σχετικό θέμα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με το ορατόριο «Πράβι 100 χρόνια λευτεριάς». Όλες οι εκδηλώσεις πλην των εκθέσεων θα φιλοξενηθούν στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας», ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του δήμου Παγγαίου.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση του Παγγαίου!


Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο καλάθι των αχρήστων πετάχτηκαν οι δεσμεύσεις από το Ζάππειο...

Καμία σχέση δεν φαίνεται να έχουν όσα είχε εξαγγείλει ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το «Έκτακτο Σχέδιο εξόδου από την Κρίση», στο γνωστό σε όλους πια Ζάππειο ΙΙ, με τα μέτρα που αποφασίζει σήμερα για τους πολίτες, και τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.


Τότε ο κ. Σαμαράς, είχε παρουσιάσει «ένα Έκτακτο Σχέδιο εξόδου από την Κρίση. Κοστολογημένο, σύγχρονο και ρεαλιστικό, που θα προκαλέσει δημιουργικό σοκ».

Οι υποσχέσεις

Αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση περιελάμβανε: 1) Μείωση φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα άμεσα συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες, μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%, μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό, σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», 2) Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή ‘’κόκκινη γραμμή’’ από εδώ και στο εξής με κατάργηση για τρία χρόνια του πόθεν έσχες κατοικίας – οποιασδήποτε πρώτης, δεύτερης, εξοχικής και ανεξαρτήτως μεγέθους, παράθυρο ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας, όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, 3) Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με μείωση συντελεστών, απλότητα μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες, και εφαρμόζοντας πλέον αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν, και περιορίζοντας την επαφή φορολογούμενου-εφόρου μέσω δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και την χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων τα οποία θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται, 4) Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αποκτώντας κανονικούς τίτλους, με αντίτιμο το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών. Θα εξαιρεθούν όσα ακίνητα είναι σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό και όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, 5) Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες, είτε σε μετρητά, είτε με συμψηφισμό, είτε με ομόλογα, 6) Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν από το Ελληνικό Δημόσιο, 7) Μέτρα «ανάσες», μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως, επιδότηση επιτοκίου κατοικίας κατά 2%, πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κατοικιών, αξιοποίηση ΕΣΠΑ, με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την Ελληνική συμμετοχή, ενίσχυση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα βέβαια πάνω απ’ όλα ο κ. Σαμαράς έβαζε την ενίσχυση της Κοινωνίας, με αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων (όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ), αποκατάσταση ενισχύσεων στους πολυτέκνους.

Όσον αφορά τη δημόσια περιουσία έλεγε ότι μπορεί να εισφέρει σημαντικά αλλά απαιτείται χρόνος για να δώσουμε υπεραξίες στα ακίνητα μέσω καθαρισμού τίτλων και νομοθετικών παρεμβάσεων.

Η πραγματικότητα

Ωστόσο το έρχεται; Σειρά μέτρων που δεν φαίνεται να έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, και για τα οποία δεσμευόταν.

Στα νέα μέτρα που κλείδωσαν φαίνεται ότι περιλαμβάνονται: α) Κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης, καθώς και του 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο, β) Απόλυση όλων των υπαλλήλων του δημοσίου που ελέγχονται για πειθαρχικά αδικήματα (επίορκοι) και η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων από τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, γ) Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και συνακόλουθη αύξηση όλων των ορίων ηλικίας για μητέρες, πρόωρες μειωμένες συντάξεις κατά δύο χρόνια, δ) Περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών (από 65 έτη που ήταν η αρχική πρόταση), ε) Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (άθροισμα) από 1.000 ευρώ και πάνω, στ) Περικοπές ειδικών μισθολογίων, ζ) Αύξηση 25% στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η) Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θ) Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, ι) Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, ια) Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.), ιβ) Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα, ιγ) Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιστολή Γιαννακίδη στον πρωθυπουργό

Στο μείζον θέμα της επαναλειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης αναφέρεται ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Περιφερειάρχης ζητά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να επαναλειουργήσει άμεσα η Αστυνομική Σχολή της Ξάνθης, η οποία σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας λαθρομεταναστών.


Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης, «ερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μου, όχι μόνο από την Ξάνθη αλλά ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επικοινωνώ μαζί σας ζητώντας την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να αρθεί σε άμεσο χρόνο, μία πολιτική επιλογή που δεν συνιστά μόνο ενδοπεριφερειακή αδικία αλλά πρωτίστως αντιβαίνει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που δρομολογούμε για τον τόπο μας και τον επιβαρύνει πολλαπλά. Η πολιτική επιλογή μεταφοράς στην Θράκη εκατοντάδων παράνομα εισελθόντων στη χώρα οικονομικών μεταναστών από την Αθήνα, χωρίς καμία προειδοποίηση, σχεδιασμό και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αποτελεί για όλους εμάς βαθύτατη προσβολή της αξιοπρέπειας και του αναφαίρετου δικαιώματος μας να επιλέγουμε εμείς το μέλλον του τόπου μας».

Όπως επισημαίνεται, «η Θράκη, η Περιφέρεια μας μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό έχει αποδείξει έμπρακτά ότι είναι τόπος με ανθρώπους που έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα φιλαλληλίας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς. Ανθρώπους που αξιολογούν την διαφορετικότητα ως προτέρημα, ως πλεονεκτικό στοιχείο στην εξελεγκτική αναπτυξιακή πορεία. Ανθρώπους που χρόνια τώρα υπέμειναν καρτερικά τις τραγικά λανθασμένες πολιτικές του κεντρικού κράτους οι οποίες οδήγησαν τον γενέθλιο τόπο μου, στο περιθώριο των εξελίξεων, στη φτώχια, στη μετανάστευση. Από τη πρώτη στιγμή όλοι οι φορείς και κυρίως οι ενεργοί πολίτες του τόπου εκφράσαμε τον ομόθυμη διαφωνία τόσο με αυτήν καθ’ αυτήν την εξωφρενική ως προς την έμπνευσή της επιλογή αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκτελέστηκε: νύκτα, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και με την ισχυρή συνοδεία Μονάδων Καταστολής. Η κυβέρνηση δια στόματος του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και ενώπιον της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής δεσμεύτηκε για την άμεση επαναλειτουργία των Σχολών στις 3 πόλεις της Θράκης. Δυστυχώς δια στόματος του στενού σας συνεργάτη Υπουργού Επικρατείας ο χρόνος αυτός για τη Σχολή της Ξάνθης δεν προσδιορίστηκε επακριβώς με προφανή πλέον την εξέλιξη η Σχολή να μην λειτουργήσει φέτος».

«Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την απόλυτα δικαιολογημένη οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση των συμπολιτών μου που διαπιστώνουν ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο τόπος- εθνική προτεραιότητα εμπαίζεται και οδηγείται με μία σειρά και άλλων επιλογών που λαμβάνονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους στο περιθώριο. Η άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Ξάνθης δεν έχει μόνο στενά οικονομικά χαρακτηριστικά, κυρίως αποτελεί την επανόρθωση μίας λανθασμένης και ανιστόρητης επιλογής μετατροπής εκπαιδευτικού ιδρύματος σε Κέντρο Κράτησης, για την οποία πιστεύω ότι δεν είσαστε απόλυτα ενήμερος. Η δε σημειολογία της αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα αισθήματα απογοήτευσης και ανασφάλειας που αναμοχλεύθηκαν εκ νέου μετά από πολύ καιρό στις καρδιές και στις ψυχές των συμπολιτών μου», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακίδης.

Κλείνοντας παρατηρεί πως «η Περιφέρεια μας έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου παγκόσμιου φαινόμενου για το οποίο απαιτείται διεθνής συντονισμένη δράση. Με τα Κέντρα φιλοξενίας και τις δομές που υπάρχουν έχουμε στηρίξει την εθνική προσπάθεια επί χρόνια αντιμετωπίζοντας τις τραγικές ελλείψεις με θυσίες, θέτοντας πάντα το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρό και στην αξιοπρέπεια στην προμετωπίδα των ενεργειών μας. Τέτοιες αποφάσεις δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε θεωρώντας ότι ελήφθησαν λόγω κακής πληροφόρησης και υπό την πίεση των γεγονότων. Δυστυχώς όμως μπορεί να έχουν χειρότερες συνέπειες σε σχέση με αυτές που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν.

Αντιλαμβάνομαι το εθνικό χρέος. Και εγώ και οι συμπολίτες μου γεννιούνταν, ζουν και πεθαίνουν σε αυτό τον τόπο εκπληρώνοντας το. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε το δικό σας κύριε Πρωθυπουργέ, σταματώντας άμεσα τη μεταφορά των μεταναστών στην Θράκη, δίνοντας εντολή εκκένωσης και της Σχολής της Ξάνθης. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων δομών και μεταφοράς της σχετικής εμπειρίας όπου χρειαστεί. Αυτό είναι μήνυμα, κραυγή αγωνίας από όλους τους συμπολίτες μου. Επειδή είστε άνθρωπος με τιμή και εθνική ευαισθησία, παρακαλώ μην βάζετε την υπογραφή σας σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα».

Το έφαγε η μαρμάγκα!

Τελικά προφανώς οι «γκρίνιες» που υπήρχαν από την πλευρά της Δράμας, κατόρθωσαν να κρατήσουν εκτός ημερήσιας διάταξης της επερχόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Σιδηροδρομική σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εμπορικό λιμένα Καβάλας (Νέα Καρβάλη)».


Σημειώνεται ότι το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη της προηγούμενης συνεδρίασης, όμως λόγω των γεγονότων με την Ακαδημία της Αστυνομίας στην Ξάνθη, που είχε σαν αποτέλεσμα το γρήγορο κλείσιμο της συνεδρίασης, αποσύρθηκε ώστε να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση.

Βέβαια από τότε είχαν εκφραστεί κάποιες «γκρίνιες» από περιφερειακούς συμβούλους του νομού Δράμας, που εξέφραζαν την αντίρρησή τους στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Καβάλα, σχολιάζοντας μάλιστα πως η Καβάλα πήρε την Εγνατία και η Δράμα θα έπρεπε να διατηρήσει τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι «γκρίνιες» αυτές όμως φαίνεται ότι τελικά είχαν αποτέλεσμα, γιατί το τακτικό θέμα της προηγούμενης συνεδρίασης που αποσύρθηκε για να επανέλθει στην επόμενη, δηλαδή στη συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου, τελικά …χάθηκε στο δρόμο, αφού δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεδριάζει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα στην Κομοτηνή. Πρώτο στην ημερήσια διάταξη είναι ένα άλλο μείζον θέμα για την Περιφέρεια και αφορά τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.».

Τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν τυπικό χαρακτήρα και αφορούν την εξουσιοδότηση υπαλλήλων, την έγκριση προγραμματικής σύμβασης για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου 2012», θέματα Λαϊκής Αγοράς Έβρου, και γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο ρέμα Μοσδέλη, ισχύος 1.54MW» που προτείνεται να κατασκευασθεί στην περιοχή Σιδηρονέρου, του Δήμου Δράμας.

Για τη Μελέτη της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης του νέου λιμανιού της Καβάλας με τους Τοξότες, δεν γίνεται ούτε λόγος…

ΣΠ. ΤΡΙΨΑΣ: "Αυτή τη στιγμή βάλλεται ένα ολόκληρο σύστημα και υπάρχει μια απορύθμιση του θεσμικού και πολιτειακού συστήματος"

«Βρίσκουμε τη χρονική στιγμή, στο πιο κρίσιμο σημείο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδας, να έχουμε και χτύπημα στους θεσμούς», σχολίασε ο δημοσιογράφος Σπύρος Τρίψας, μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, σχετικά με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος της Βουλής.


Όπως είπε ο κ. Τρίψας, «μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, και η υποτυπώδης παραγωγή, η οποία υπάρχει δεν μπορεί να μεταποιηθεί ούτε αυτή στην εσωτερική αγορά ή σε εξαγωγή, για πολλούς λόγους, γιατί ο επιχειρηματίας δεν έχει τα χρήματα, δεν τον δανειοδοτεί η τράπεζα, γιατί έχουν κοπεί οι επιδοτήσεις κλπ, άρα φτάνουμε μια χώρα να μην παράγει τίποτα αυτή τη στιγμή και να ζητάμε να μας δώσουν λεφτά για να πληρώσουμε όχι το εξωτερικό χρέος που αυτό είναι προς συζήτηση, το οποίο ας υποθέσουμε ότι έχει ρυθμιστεί με τα κουρέματα και όλα αυτά που έχουν γίνει. Άρα λοιπόν όταν κάνει προϋπολογισμό και βλέπει την τρύπα να μεγαλώνει, μπορεί να είναι 11,5, μπορεί να είναι 12,5, μπορεί να είναι 13, μπορεί 30 μπορεί 50 αύριο. Αυτό δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με μέτρα, γιατί μπαίνουμε σε μια άλλη λογική της μετρολαγνείας. Όσα μέτρα και να πάρει πρέπει να τα πληρώσει κάποιος. Όταν δεν μπορείς να τα πληρώσεις δεν πάει να παίρνεις όσα μέτρα θέλεις… Άρα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική λύση στις Βρυξέλες. Να συμφωνήσει και να αποφασίσει η κα Μέρκελ αυτή τη χώρα τη θέλει να είναι στην ευρωζώνη ή δεν τη θέλει; Για να βλέπουμε πλέον τα πράγματα καθαρά και ξάστερα».

«Δεν είναι αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή πια γιατί η χώρα μέσα έχει πτωχεύσει. Όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει και δεν πληρώνεται, όσα μέτρα και να πάρεις δεν μπορεί να τα πληρώσει. Άρα λοιπόν συνεχίζει και μεγαλώνει η τρύπα. Αυτό λοιπόν το λένε όλες οι εκθέσεις. Αυτή ήταν μια λάθος συνταγή που την έχουμε πει, την φωνάζαμε και τη συζητάγαμε από την αρχή του μνημονίου, εδώ και τρία χρόνια. Ποιος την πληρώνει; Ο συνήθης ύποπτος, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος και τώρα και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Γι’ αυτό τώρα δεν υπάρχουν χρήματα και έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, άλλο ένα εκατομμύριο αέργους, δηλαδή μικροεπαγγελματίες που κάνουν ένα μεροκάματο το μήνα, άρα βλέπουμε να έχουμε μια κοινωνία που είναι μέσα στην ανεργία, μέσα στην κατήφεια, στην κατάθλιψη αλλά και σε αδιέξοδο. Το ότι δεν αντιδρά ο Έλληνας είναι θέμα πολιτικής σκέψης και ωριμότητας. Δηλαδή δεν έχει ωριμάσει μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και σκλαβιάς που του έχει επιβληθεί; Αυτή η αφασία που υπάρχει στον Έλληνα και ο λαϊκισμός των άκρων από την άλλη πλευρά, φασιστικοποιεί μια κοινωνία», παρατήρησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρίψας, «αυτή τη στιγμή βάλλεται ένα ολόκληρο σύστημα και υπάρχει μια απορύθμιση του θεσμικού και πολιτειακού συστήματος, δηλαδή του ίδιου του κράτους, αυτό που είμαστε όλοι οι Έλληνες, και βλέπετε ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή τρία χρόνια. Δεν θα έπρεπε να έχουν πιάσει αυτόν ή αυτούς του ΣΔΟΕ για να την τελειώσει και να την είχε τελειώσει; Κάποιοι όμως το χρησιμοποιούν σήμερα.. Το μπάχαλο κράτος το οποίο υπήρχε, κάποιοι το χρησιμοποιούν σήμερα έτσι ώστε να σταματήσουμε να έχουμε οποιαδήποτε αντίσταση. Βρίσκουμε τη χρονική στιγμή, στο πιο κρίσιμο σημείο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδας, να έχουμε και χτύπημα στους θεσμούς. Και δεν είναι ο θεσμός μόνο του προέδρου της Βουλής. Εδώ έχουμε ακούσει τέρατα… Όταν εγώ παίρνω χθες το πόρισμα του ΣΔΟΕ και το δημοσιεύω και λέει ότι δεν προκύπτει καμία εμπλοκή, ε, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το έχει αυτό από την Κυριακή το βράδυ; Χθες το πήραν το πόρισμα. Αυτό λοιπόν δείχνει το μπάχαλο που επικρατεί σε αυτό το κράτος. Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο! Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά αποσταθεροποιούν και διαρρηγνύουν ακόμα και τον κοινωνικό ιστό και αποσταθεροποιούν μια κοινωνία που είναι στα κάγκελα αυτή τη στιγμή».

Για την απεργία

«Είδαμε τη Λισαβόνα. Είδαμε τη Μαδρίτη. Δεν έπρεπε η Αθήνα να έχει τον τριπλάσιο κόσμο και όλη η Ελλάδα σήμερα να απεργεί; Και αυτό δεν το λέμε ούτε με επαναστατική διάθεση, ούτε να κάνουμε εξέγερση. Όλα αυτά τα μέτρα όταν βρίσκουν αδύναμο το μέτωπο των πολιτών και δεν υπάρχουν αντιστάσεις θα ακούσουμε και άλλα. Και θα μας φέρουν και άλλα. Ξέρετε στη Λισαβόνα, που το ΔΝΤ άρχισε να συζητάει για ισοδύναμα μέτρα ήταν γιατί βγήκαν όλοι στον δρόμο. Πιστεύω ότι μια τέτοια απεργία, κατά κάποιο τρόπο βοηθάει στη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση. Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση, ή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση – ας εξαιρέσουμε την κυβέρνηση Παπανδρέου, ήταν μια άλλη θλιβερή ιστορία – που θα είναι ευχαριστημένος να βάζει μέτρα και να μην μπορεί να δώσει ούτε τα επιδόματα και όλα αυτά τα οποία κόβει. Επί της ουσίας θα βοηθούσε αν είχε μια καθολική απεργία και μια πανελλαδική κινητοποίηση», σχολίασε ο κ. Τρίψας.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νέας Υόρκης και γράφει τα ονόματά τους. Και κάνουν ότι δεν ακούνε!"

«Ένας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που τον είχα γνωρίσει μια χαρά παλικάρι, λεβέντη, μπροστάρη στους αγώνες, να πηγαίνει και να κρύβεται τώρα πίσω από λύσεις μαϊμουδίστικες», σχολίασε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν με τον πρόεδρο της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.


«Εγώ μέχρι τώρα ήξερα ότι μόνο στο Χρηματιστήριο, οι μετοχές, αναστέλλουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ. Δεν ήξερα ότι ισχύει η αναστολή και για κορυφαία δημοκρατικά αξιώματα. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Για να μιλήσουμε σοβαρά. Δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται έξω. Μετράνε τα κεφάλια στις διαδηλώσεις και λένε, «καλά είναι, εντάξει, ακόμα δεν υπάρχει αντίδραση και μπορούμε να χειριζόμαστε τα θέματα όπως εμείς ξέρουμε», λένε. Ο Μείμαράκης, τους πήρε χθες τηλέφωνο όλους και τους ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε διαθεσιμότητα, λες και είναι δημόσιος υπάλληλος. Για πόσο καιρό δεν μας λέει», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, «γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι. Δεν καταλαβαίνουν σε τι εποχή ζούμε. Νομίζουν ότι ακόμα είμαστε στην εποχή που ο Παπούλιας γίνεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ας υπάρχει μια κηλίδα που λέει «ρε Παπούλια, εσύ τότε εκείνα τα λεφτά που τα βρήκες και τα έδωσες για τη ροζ βίλα και γιατί συνήργησες σε μια φοροδιαφυγή». Αλλά τότε ήταν το 1989. τώρα δεν είναι το ίδιο. Αυτοί λοιπόν νομίζουν ότι είναι το ίδιο. Νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει ανέβει στα κεραμίδια, και αντί να ανέβουν οι ίδιοι στα κεραμίδια, να ανέβουμε όλο το πολιτικό σύστημα στα κεραμίδια με αυτές τις προκλήσεις προς το λαό, εκείνο που υποκρύπτεται μέσα από αυτό τον άθλιο χειρισμό, είναι η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και του δήθεν μοντέλου ανάπτυξης, που ταυτίστηκε απόλυτα με το σύστημα αυτό, και το οποίο υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες το υποκατάστατο της μεγάλης ιδέας, που όμως φάνηκε ότι υπερέβαινε τις δυνατότητές μας, όπως και στη Μικρασιατική καταστροφή. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Γράφουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, οι μεγαλύτερες εφημερίδες, ότι υπάρχει εδώ στην Αθήνα ένα άλλο μεγάλο θέμα που το ξέρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ότι κάποιοι πετρελαιάδες ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο ένα δις και γράφει και τα ονόματά τους. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νέας Υόρκης και γράφει τα ονόματά τους. Και κάνουν ότι δεν ακούνε! Το ίδιο λοιπόν σήμερα, κάνουν ότι δεν ακούνε!».

«Ένας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που τον είχα γνωρίσει μια χαρά παλικάρι, λεβέντη, μπροστάρη στους αγώνες, να πηγαίνει και να κρύβεται τώρα πίσω από λύσεις μαϊμουδίστικες. Και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα γίνει έτσι. Σας μένει καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα παραιτηθεί; Μπορεί να σταθεί με 300.000 κόσμο έξω από τη Βουλή να λένε «να καεί, να καεί», και μέσα εμείς να κάνουμε ότι δεν ακούμε; Όταν ακούσανε ότι είναι μόνο μια περίπτωση 10,2 δις ισοδύναμο δηλαδή των μέτρων που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός… Δηλαδή δεν θα σοβαρευτούμε καθόλου;», παρατήρησε.

Σχετικά με το ποιος θα τον αντικαταστήσει, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε: «Είναι ο άλλος που απασχόλησε ένα Σαββατοκύριακο όλη την ελληνική κοινωνία. Αυτός που διόρισε τα παιδιά του, την ανιψιά, τα εγγόνια, τον γαμπρό. Λέω τον κ. Τραγάκη. Είναι αντιπρόεδρος. Από το Σύνταγμα δεν προβλέπεται η αναστολή. Και σήμερα λέω σε μια επιστολή μου προς τους νομομαθείς κ. Κουβέλη και κ. Βενιζέλο, να μου πούνε σε μένα που δεν έχω σπουδάσει νομικά, σε ποιο άρθρο του Κανονισμού, ή σε ποιο άρθρο του Συντάγματος στηρίζεται η λύση που δώσανε. Αλλά είναι συγκλονιστικό. Γι’ αυτό σας λέω στο ελληνικό πολίτευμα, κάτω από την επίστρωση της δημοκρατίας, μετά βίας κρύβονται οι πραγματικές δομές ενός φεουδαρχικού και ενός απολυταρχικού χαρακτήρα πολιτεύματος. Με αυτό το μεγάλο έλλειμμα της εσωκομματικής δημοκρατίας, υπάρχει απουσία πρακτικού ελέγχου για όλες τις αποφάσεις. Ρώτησαν κανέναν από τους 300 βουλευτές; Εγώ προσωπικά χάρηκα που πήγε ο Μεϊμαράκης στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Έχει όμως τρία χρόνια αυτή η υπόθεση που διερευνάται; Αν δηλαδή θέλει άλλα τρία χρόνια για να διαλευκανθεί αυτό το μαύρο χρήμα, η Βουλή των Ελλήνων θα είναι για τρία χρόνια με ένα πρόεδρο που δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του;».

Όπως παρατήρησε, «ρωτάει ο κόσμος, «στους πολιτικούς δεν λέει κανένας τα αυτονόητα; Είναι αυτή ντόμπρα στάση αυτή, είναι παλικαρίσια στάση αυτή; Γιατί δείχνεις ότι θέλεις το πλεονέκτημα της ατρωσίας; Γιατί δείχνεις ότι θέλεις την ασπίδα του προέδρου της Βουλής; Αν ήταν οποιοσδήποτε πολίτης τώρα δικαστής και είχε απέναντί του τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον τρίτο θεσμικό παράγοντα, και διάβαζε τις αθηναϊκές εφημερίδες, και μάλιστα τη ναυαρχίδα, της δημοκρατικής, λέει, παράταξης, να λέει «κάτω τα χέρια», δεν κάνει λέει, τι θα έκανε; Με τα ιερά τέρατα δεν κάνει λέει να ασχολούμαστε, είναι βλασφημία. Είστε ιερόσυλοι. Πάνε να διαμορφώσουνε μια κουλτούρα στον κόσμο ότι αν τυχόν και παραιτηθεί ο Μεϊμαράκης, θα είναι ασύμμετρες οι απειλές. Δεν καταλαβαίνουν ότι η απειλή είναι ασύμμετρη όσο έτσι διαχειρίζονται τα πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για τον Βαγγέλη να κάνει τη λάσπη χρυσάφι. Να μπει μπροστά. Και αφού αποδείξει πραγματικά, και το εύχομαι, μετά από όσο καιρό χρειαστεί, αλλά χωρίς την ασπίδα του προέδρου της Βουλής, την αθωότητά του, φανταστείτε πως θα γυρίσει πίσω. Με τι καμάρι θα γυρίσει πίσω. Πόσοι δεν θα του πούμε μπράβο; Ενώ σήμερα τι του λέμε; Ρε Βαγγέλη εσύ είσαι ο Βαγγέλης που ξέραμε; Δεν σε αναγνωρίζουμε ρε παιδάκι μου; Τι είναι αυτά; Κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου;».

Το "παραμύθι" της κομματικής πειθαρχίας...

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την “κομματική πειθαρχία” που επιβάλουν ουσιαστικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, αφού τα περισσότερα μέτρα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνία, η οποία εξαθλιώνεται. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά έρχεται σε αντίθεση και με το Σύνταγμα, αφού ρητά τονίζεται οτι οι βουλευτές υπηρετούν τους πολίτες και όχι τις κομματικές τακτικές και πρέπει να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς, όπως είναι και η “κομματική πειθαρχία”.


Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο του Γ' Τμήματος του Συντάγματος, για την ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής, στο άρθρο 51 αναφέρεται ρητά οτι: “Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος”.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως η “κομματική πειθαρχία” είναι αντίθετη με τη λαϊκή βούληση, αφού οι πολίτες αντιδρούν σε αυτά τα μέτρα. Πρόκειται για τους ίδιους πολίτες που έχουν ψηφίσει τους βουλευτές για να τους εκπροσωπούν. Ωστόσο, όταν η πράξη των βουλευτών είναι αντίθετη με την βούληση των πολιτών, ουσιαστικά δεν τους αντιπροσωπεύουν, κάτι που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Επίσης στο τρίτο κεφάλαιο για τα “Καθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών”, στο άρθρο 60 τονίζεται ξεκάθαρα οτι “οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση”, κάτι που σημαίνει οτι δεν δεσμεύονται από συλλογικές κομματικές λογικές, που δυστυχώς ισχύει με τη λεγόμενη “κομματική πειθαρχία”.

Παράλληλα στο άρθρο 61, υπογραμμίζεται οτι “ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων”, δίνοντας του δικαίωμα να υπερασπιστεί έστω και προσωπικά τα δίκαια των πολιτών.

Προκύπτει λοιπόν οτι η “κομματική πειθαρχία” εφευρέθηκε προκειμένου να μην “κινδυνεύουν” οι κυβερνήσεις από βουλευτές που για οποιοδήποτε λόγο παρεκλίνουν της κοινής γραμμής, ακόμη και αν αυτή δεν συμβαδίζει με το συμφέρον των πολιτών. Άλλωστε με την απειλή της διαγραφής, που υπάρχει για όσους δεν “πειθαρχήσουν” αφήνοντας απ' έξω την αρχή με βάση την οποία εκλέχτηκαν, δηλαδή να υπηρετούν τους πολίτες, όλοι πειθαρχούν, αφού γνωρίζουν οτι αν δεν σηκώσουν κάποια κομματική σημαία δεν θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν σε κάποια εκλογική λίστα.

Διαχρονικά λοιπόν φαίνεται οτι σε αυτή τη χώρα, αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, τα προσωπικά ωφέλη των περισσότερων πολιτικών που απαρτίζουν τη Βουλή κυριαρχούν επί της λαϊκής βούλησης, μια και η βουλευτική έδρα υπερισχύει των προβλημάτων των πολιτών, τους οποίους θυμούνται λίγο πριν τις εκλογές, προκειμένου με λογια παχυλά και υποσχέσεις γεμάτες λεονταρισμούς και κορώνες, να κερδίσουν μια ακόμη θητεία στην έδρα τους, με όλα τα ωφέλη που αυτή συνεπάγεται. Μόνο που τα ωφέλη είναι προσωπικά και όχι για όλους τους πολίτες που για ακόμη μια φορά καλούνται να πληρώσουν την πειθαρχία των “καλών” βουλευτών...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "Ζητάμε πλέον την εμπλοκή του ελληνικού λαού"

«Ζητάμε πλέον την εμπλοκή του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αρνούνται την διερεύνηση της υπόθεσης για το πώς εξαθλιώνεται ο ελληνικός λαός», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση συγκάλυψης», που εγκληματεί καταστρέφοντας τη χώρα και την κοινωνία. Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, έκανε λόγο για «κοσοβοποίηση» της Θράκης, αλλοιώνοντας τη συνθήκη της Λωζάνης.


Μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «αυτή που κινδυνεύει πρώτα απ’ όλα είναι η ελληνική οικογένεια, διότι όπως φαίνεται οι συνέταιροι της κυβέρνησης μεταξύ τους παίζουν ένα παιχνιδάκι. Δεν έχουν πει στον ελληνικό λαό ποια ισοδύναμα μέτρα είναι αυτά που πρότεινε ο καθένας και απέρριψε η τρόικα. Κανείς δεν ανακοινώνει, κάτι που σημαίνει ότι εδώ πια, δείχνουν ότι διαφωνεί ο ένας με τον άλλο, ότι δήθεν υπάρχει μια δυσαρμονία στην κυβέρνηση, ενώ οι συνέταιροι, οι υπάλληλοι του Τόμσεν που γονατίζουν στις εντολές της τρόικας, είναι απόλυτα συνεννοημένοι και συμφωνούν στα μέτρα και θα τα ψηφίσουν. Βαράνε πιστολιές στον αέρα την ώρα που η ελληνική οικογένεια διαλύεται, η εθνική οικονομία τελειώνει, η ύφεση έχει περάσει το 25% αν κανείς το πάρει και το προσθέσει και θα δούμε ότι τα νούμερα τα οποία θα έρθουν σε λίγο καιρό με παραπάνω ανεργία, με κλείσιμο επιχειρήσεων, με αδυναμία πληρωμής και εισπράξεως των εσόδων θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο πολύ χειρότερο, και πάμε σε πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Είναι η τρίτη κωλοτούμπα Σαμαρά, όταν έλεγε το φάρμακο σκοτώνει, όταν έλεγε λάθος συνταγή. Τώρα ο χειριστής της λάθους συνταγής, ο φαρμακοποιός του φαρμάκου που σκοτώνει είναι ο κ. Σαμαράς προσωπικά, συνεπικουρούμενος από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη».

Για το γεγονός ότι τα μέτρα θα έρθουν με ένα και μόνο νομοσχέδιο, παρατήρησε πως «τίποτα δεν είναι συνταγματικό, όπως αντισυνταγματικά είναι και τα μνημόνια Ι και ΙΙ. Όπως λέει ο συνταγματολόγος ο Κασσιμάτης είναι σαν να μην υπογράφτηκαν ποτέ, διότι τα μνημόνια αυτά δεν ήρθαν με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την περίπτωση παραίτησης από την ασυλία της χώρας, της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας. Στα όρια του Συντάγματος κινούνται. Εδώ δεν είδατε για τη Siemens που είχαν βγάλει την τροπολογία και επειδή απειλήθηκε η συνοχή της κυβέρνησης προχώρησαν χωρίς να έχουν την άδεια της Βουλής, στο να χαρίσει ο κ. Σαμαράς 1,9 δις στην κα Μέρκελ, για να πάει γονυπετής με τη συμφωνία που δεν πέρασε από τη Βουλή, για να παρακαλέσει ακόμα μια φορά να του φερθούν ως δήθεν ηγέτη».

Οι βουλευτές έχουν προσωπική ευθύνη

«Ο βουλευτής κατά το Σύνταγμα πρέπει να αποφασίζει και να ψηφίζει κατά συνείδηση. Το να κρύβονται κάποιοι πίσω από την κομματική πειθαρχία και να νομίζουν ότι θα γλιτώσουν κάνουν λάθος. Όποιος τολμήσει να ψηφίσει το μνημόνιο και να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας έχει προσωπική ευθύνη. Όποιος ψηφίσει τα μέτρα που οδηγούν σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και την ελληνική οικογένεια έχει προσωπική ευθύνη. Αν βρεθούν κάποια παλικάρια και πούνε όχι, θα είναι εκείνοι που θα σώσουν την αξιοπρέπειά τους για να μπορούν να περπατούν ελεύθερα στον κόσμο. Αλλά βεβαίως ευθύνες έχει και ο ελληνικός λαός. Τους ψήφισε έστω και εκβιαζόμενος, παρότι κάποιοι είπαν την αλήθεια. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκινήσαμε από το μηδέν. Κάναμε ένα κίνημα χωρίς λεφτά που κατάφερε και πήρε στην πρώτη εκλογή 10,5% και στη δεύτερη 7,5%», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.

Όπως είπε, «εννοώ το ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι πέραν του να κάνουμε αντίσταση βλέποντας και ακούγοντας εκπομπές τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές και να βγαίνουμε να λέμε τον πόνο μας στη γειτονιά μας, έχουμε την ευθύνη να βγούμε να κάνουμε αντίσταση. Εμείς γι’ αυτό ζητάμε να υπογράψουν οι Έλληνες πολίτες την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Θα ξεκινήσουμε τη συλλογή υπογραφών σε όλη την Ελλάδα».

Θέλουν να χάσουμε την εθνική κυριαρχία

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε παράλληλα πως «η νέα τάξη πραγμάτων προχωρά στην εξαθλίωση για να φέρει το μεγάλο δίλημμα και το ερώτημα, εντός των επομένων μηνών που θα είναι η δήθεν λύση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με παράδοση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών, με κατάργηση της έννοιας του έθνους κράτους, και παράλληλα παράδοση του πλούτου της κάθε χώρας υπό τη γερμανική διοίκηση που απαιτεί ο κ. Σόιμπλε. Αυτό σημαίνει ότι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που υπάρχουν στην Ελλάδα, ζητάνε να τα εκμεταλλευτούν Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών. Εκεί λοιπόν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουν και τα κόμματα. Δηλαδή θα πει η ΝΔ, είμαι με την Ευρώπη του Κ. Καραμανλή, την Ευρώπη του έθνους κράτους ή με την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας;».

«Εμείς με τις υπογραφές θέλουμε να δείξουμε ότι ο ελληνικός λαός κινητοποιείται. Είχαμε το κίνημα των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Εκεί είχαμε την υπόθεση της Marfin. Τέσσερις άνθρωποι και ένα βρέφος στην κοιλιά της μάνας του κάηκαν ζωντανοί, για να αρχίσει να φοβάται ο κόσμος. Είχαμε τους αναρχικούς και τους κουκουλοφόρους που ήταν δίπλα από τα ΜΑΤ και στη συνέχεια έβγαιναν και διέλυαν την ειρηνική διαμαρτυρία του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να περάσουμε σε άλλες μορφές αντίδρασης. Η συλλογή των υπογραφών είναι μια ειρηνική πράξη που μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα και αυτό να αρχίσει και να γίνει μια μορφή αντίστασης του ελληνικού λαού με διαφορετικά μέτρα από αυτά που έχουν προβλέψει», σχολίασε.

Όπως είπε, «το κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίσει πρώτα την Παιδεία, την Υγεία και την εθνική άμυνα, και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν όμως παραιτείσαι της ασυλίας, και βάζεις ταμεία στην οικογένειά σου, στη χώρα σου τον κ. Τόμσεν, τον λογιστάκο του ΔΝΤ, ο οποίος ήρθε εδώ χθες και διέταζε τον κ. Στουρνάρα. Έπρεπε να τον πετάξουν με τις κλωτσιές τον κ. Τόμσεν από το υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε κυρίαρχη χώρα. Ναι θα δουλέψουμε, ναι κάναμε εγκλήματα, ναι υπήρχε διαφθορά. Αλλά τη διαφθορά αν θέλει να την αντιμετωπίσει η κα Μέρκελ, ας έρθει με τον Χριστοφοράκο να πει σε ποιους πολιτικούς τα έδινε».

«Το λόμπυ της δραχμής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του»


Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για «λόμπυ της δραχμής», ο κ. Καμμένος είπε πως «το λόμπυ της δραχμής είναι το λόμπυ που χρησιμοποίησαν προεκλογικά για να εκβιάσουν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, να τους εξαπατήσουν. Η συμμορία είναι της τρόικας και των δανειστών, που έχουν ως ντόπιους ληστές τους συγκυβερνώντες με πρώτο τον πρωθυπουργό. Και ο ελληνικός λαός, ο κάθε πολίτης το βλέπει στο σπίτι του. Δεν μπορεί κανείς πια να αντιμετωπίσει τη φορολογική επίθεση που γίνεται. Το λόμπυ της δραχμής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, και δεν είναι απλώς το λόμπυ της δραχμής, είναι το λόμπυ της παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας και της απεμπόλησης των εθνικών δικαίων. Προχθές στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ουσιαστικά την αποδοχή σύνθετου ονόματος με το όνομα της Μακεδονίας και μάλιστα, ουσιαστικά αναφέρθηκε στη γεωγραφική αναφορά, δηλαδή πάμε για Βόρεια Μακεδονία. Πάνε να πουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Εγώ κατέθεσα ερώτηση στον πρωθυπουργό και του λέω το 1993 ρίξατε την κυβέρνηση γιατί δεν δεχθήκατε τη σύνθετη ονομασία ακόμα και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ισχύουν οι θέσεις σας; Και η δεύτερη ερώτηση που του έκανα είναι το αν θα το φέρει στη Βουλή. Εδώ λοιπόν με εντολή πάνε να κλείσουν όλα τα θέματα, τα οικονομικά, να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα και παράλληλα να κλείσουν και τα εθνικά θέματα. Και έχει να κάνει εκτός της Μακεδονίας και με τη Θράκη. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατοχή. Δέχεται μια επίθεση. Και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι αυτό αφορά όλους τους Έλληνες».

Μηχανισμός προπαγάνδας

«Σε όποια χώρα μπαίνει το ΔΝΤ, στήνεται και ένας μηχανισμός προπαγάνδας. Ο μηχανισμός προπαγάνδας λειτούργησε ψυχολογικά προεκλογικά. Άρχισε να λειτουργεί από το πρώτο μνημόνιο. Θυμάστε που έλεγαν ότι αν δεν πάρουμε τη δόση δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις; Και απέκρυπταν από τον ελληνικό λαό ότι οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από τους φόρους που εισπράττονται από τους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Βλέπετε κάθε φορά πριν φτάσει το μνημόνιο κόβουν τα φάρμακα για να απειλήσουν τους συνταξιούχους. Έχουμε λοιπόν μια προσπάθεια η οποία γίνεται προπαγανδιστικά, τώρα η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται γιατί πάμε σε τρίτο μνημόνιο και πάμε και σε δεύτερο PSI, σε δεύτερο κούρεμα και οι μηχανισμοί προπαγάνδας δημιουργούν διάφορα ψευτοδιλήμματα μέσα ή έξω από την Ευρώπη, ευρώ ή δραχμή, κλπ.», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.

Η γοητεία μιας διαλυμένης χώρας

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, «αυτό το έγκλημα άρχισε από τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου το έστησε. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή τον κ. Παπανδρέου τον προφυλάσσουν. Διότι έπρεπε στον κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή, και σας το λέω ξεκάθαρα, να του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Αντί να διδάσκει στο Χάρβαρντ το πώς διαλύεις μια χώρα σε δύο χρόνια, και να είναι και βουλευτής του Κοινοβουλίου, να πληρώνεται από το κράτος και να παίρνει και 35.000 ευρώ για να κάνει μια ομιλία ανεβάζοντας στο site και διαφημίζοντας τον εαυτό του, θα έπρεπε να λειτουργήσει η χώρα, και ο κ. Σαμαράς να μην σκεφτεί ότι πρόκειται περί συμμαθητή του, και να τον συλλάβουν πριν διαφύγει από τη χώρα. Όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου ψάχνει, λέει, δουλειά σε πολυεθνικές εταιρίες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε να βρίσκεται στον Κορυδαλλό αυτή τη στιγμή».

Σημείωσε μάλιστα πως «όλη αυτή η ομάδα, Παπακωνσταντίνου, Στουρνάρας, Παπαδήμος ήταν τα παιδιά του Σημίτη. Οι άνθρωποι των Γερμανών στην Ελλάδα. Μαζί με αυτούς και ο Παπαντωνίου και όλοι αυτοί οι τύποι. Έχουν και οικόπεδα στη Σύρο και κάνουν μαζί διακοπές. Τους έπεσε η ευκαιρία και αγόρασαν μαζί με έναν Γάλλο έμπορο όπλων μια ολόκληρη περιοχή. εδώ εκτελείται σχέδιο. Βάζουν την Ελλάδα σε μια περιπέτεια. Ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ο λαός προκύπτει Σημίτης. Ψηφίζει Νέα Δημοκρατία προκύπτει πάλι Σημίτης. Κάνουν συγκυβέρνηση με τον Παπαδήμο, πάλι Σημίτης. Δεν το καταλαβαίνουμε εδώ μέσα ότι η χώρα παραδίδεται από μια μαφία;».

«H καταγγελία του μνημονίου έγινε κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κ. Τσίπρας δεν μας τα λέει καλά τώρα τελευταία. Μετά τις εκλογές η καταγγελία του μνημονίου έγινε κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση. Ποια επαναδιαπραγμάτευση; Διαπραγματεύεσαι με τους κατακτητές; Δεύτερον, άκουσα με προσοχή την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε τη λέξη Γερμανία ούτε μια φορά, και τη λέξη Μέρκελ ούτε μια φορά. Και έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και ουσιαστικά δεν ζητάει εκλογές. Δεν ζητάει εκλογές για να ανατραπεί μια κυβέρνηση που παραδίδει τη χώρα. Εμείς είμαστε συνεπείς. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πάμε να συνδιαλέγουμε με τις δυνάμεις Κατοχής. Ο κ. Τσίπρας απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ετοιμάζει ένα ταξίδι την επόμενη βδομάδα στην Γερμανία και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζει να αστικοποιείται και να γερμανοποιείται», σχολίασε ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «το ότι θα πάει στη Γερμανία δεν θα πάρει για να φάει λουκάνικα, ούτε θα πάει στη γιορτή της μπύρας. Θα πάει να δει την κυβέρνηση της Γερμανίας η οποία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ουσιαστικά φέρεται σαν επικυρίαρχη χώρα της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ορίσει υφυπουργό επί των ελληνικών υποθέσεων. Έχει βάλει ανώτατο πολιτικό διοικητή. Με αυτούς δεν συνδιαλέγεσαι, απαιτείς να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή σύμβαση και να αντιμετωπίσουν τη χώρα μας σαν μια ισότιμη χώρα – μέλος της ΕΕ».

Εξεταστική για μνημόνιο

Ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια του κόμματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. «Εμείς αυτά που υποσχόμαστε ισχύουν για πάντα. Εμείς πριν από τις εκλογές είχαμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Θα σας θυμίσω ότι εκείνη την εποχή πριν τις εκλογές, ο κ. πρωθυπουργός έβγαινε στα μπαλκόνια και έλεγε ότι θα κάνουμε μια και μόνη εξεταστική. Αυτό ακριβώς που είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, το φέραμε στη Βουλή. Κάναμε μια επιστολή, υπογράψαμε 20 βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κοινοποιήσαμε στους 299 βουλευτές, πλην του κ. Παπανδρέου την επιστολή, και με προσωπικές μου επιστολές και στον κ. Τσίπρα, και στον κ. Σαμαρά, και στον κ. Βενιζέλο, και στον κ. Κουβέλη, και στον κ. Μιχαλολιάκο, ζήτησα να υπογράψουν την εξεταστική επιτροπή και βεβαίως ο κ. Σαμαράς αυτή την οποία είχε υποσχεθεί», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «όμως η συγκυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση συγκάλυψης. Φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς υπεσχέθη στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καλύψει το συμμαθητή του τον κ. Παπανδρέου, ότι θα τον απαλλάξει από τις ευθύνες για την απάτη που έκανε σε βάρος του ελληνικού λαού, και αυτό ισχύει και τώρα. Έκανε λοιπόν μια κωλοτούμπα ακόμα. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, για να μαζέψουμε τις 60 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε. Πλην του κ. Νικολόπουλου που υπέγραψε και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε ότι θα υπογράψει, και η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε, και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ζητάμε πλέον την εμπλοκή του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αρνούνται την διερεύνηση της υπόθεσης για το πώς εξαθλιώνεται ο ελληνικός λαός. Ζητάμε λοιπόν με υπογραφές από το σύνολο του ελληνικού λαού να πάμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να απαιτήσουμε να γίνει αυτή η εξεταστική επιτροπή. Να δείξουμε ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της βούλησης του εκλογικού σώματος και της αντιπροσώπευσης που υπάρχει. Μόνο η άμεση δημοκρατία μπορεί να δώσει πλέον λύσεις. Εξάλλου το προβλέπει και το Σύνταγμα. Το άρθρο 120 του Συντάγματος επιβάλει στον πολίτη να διαφυλάξει ο ίδιος το Σύνταγμα. Αν δεν περάσει στον ελληνικό λαό η προσπάθεια για να σταματήσει αυτή η παράδοση της χώρας, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα. Το Κοινοβούλιο όπως βλέπετε εξελέγη από τον ελληνικό λαό, τα κόμματα εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα, πέρα των υποσχέσεων του κ. Σαμαρά, τα 18 μέτρα, το Ζάππειο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV κλπ, έχουμε και την προσπάθεια συγκάλυψης με το θέμα των μνημονίων, το πώς φτάσαμε δηλαδή στα μνημόνια», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «γι’ αυτό το λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχοντας απομονωθεί από μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αυτό που ζητάμε πλέον είναι να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να υπογράψει. Να δείξουμε οι Έλληνες ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανένα τρόπο αυτή την καταπάτηση του Συντάγματος και τη συγκάλυψη από την μεριά της συγκυβέρνησης εκείνων των οποίων διέπραξαν την εσχάτη προδοσία, να παραδώσουν τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο της χώρας στα χέρια των δανειστών».

Η κοσοβοποίηση της Θράκης


«Πάνε να κάνουν τις περίφημες ΕΟΖ και βλέπετε ότι θα γίνει στη Θράκη. Πού την βρήκε τη Θράκη ο κ. Φούχτελ, δεν κατάλαβα. Η σύζυγος του κ. Άκερμαν έχει ξαναπάει στη Θράκη; Αλλά ετοιμάζονται να κοσοβοποιήσουν τη Θράκη, να δημιουργήσουν μια τέτοια ζώνη, που θα υπάρχουν λαθρομετανάστες εργαζόμενοι με 200 ευρώ, και αφού βάλουν λαθρομετανάστες εργαζόμενους θα αλλοιώσουν ουσιαστικά και τη συνθήκη της Λωζάνης, που προβλέπει ποιοι είναι οι χριστιανικοί και ποιοι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στη Θράκη. Πάνε λοιπόν να δημιουργήσουν εθνικό θέμα. Πάνε να ακρωτηριάσουν τη Θράκη», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Όπως είπε, «εμείς αυτό που έχουμε πει ότι χρειάζεται σαν πρώτη κίνηση είναι η καταγγελία του μνημονίου γιατί τα μνημόνια αυτά είναι αντίθετα και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Τους διώχνεις αυτόματα. Διότι δεν προβλέπει πουθενά η ευρωπαϊκή συνθήκη ότι θα υπογράψει με ένα τρίτο οργανισμό, που είναι το ΔΝΤ και ότι θα βάζουν πανωτόκια από την ΕΚΤ το 1% του Euribor, δηλαδή του επιτοκίου με το οποίο θα έπρεπε να δανειστούμε, ένα 6% για να τα παίρνει η Deutsche Bank. Δεν προβλέπεται πουθενά. Επιτροπή λογιστικού ελέγχου την άλλη μέρα! Ποιο είναι το πραγματικό χρέος των Ελλήνων. Διότι εδώ βλέπουμε ότι από τα 320 δις πριν το κούρεμα, και αφού κούρεψαν νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να κουρέψουν τους δανειστές, το χρέος έφτασε τα 384 δις. βάζουν συνεχώς πανωτόκια! Θα φτάσει το χρέος, έτσι όπως πάνε, τα 500 δις το 2015, που δεν μπορούν να τα πληρώσουν ούτε οι επόμενες 15 γενιές. Και θα πουν λοιπόν, αφού τα χρωστάτε αυτά τα λεφτά σας κατάσχουμε τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία».

Για τη «σωτηρία» της πατρίδας

«Μία χώρα, ένα έθνος έχει τρεις πυλώνες αντίστασης. Ο πρώτος πυλώνας είναι η οικονομία της. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι ένοπλες δυνάμεις της. Ο τρίτος πυλώνας είναι η διπλωματία της. Όσον αφορά την οικονομία τη διαλύσανε, όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις δεν είναι τυχαίο ότι εξαθλιώνουν τους στρατιωτικούς, μειώνουν τους εξοπλισμούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε εθνική απειλή. Και στη διπλωματία βλέπουμε ότι υποχωρούν σε όλα τα εθνικά θέματα. Ποια είναι η σωτηρία της πατρίδας λοιπόν;», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όπως είπε, «το μεγαλύτερο όπλο των ενόπλων δυνάμεων είναι το ηθικό τους. Όταν βλέπουμε ότι χθες με ψήφιση στα νέα μέτρα, ο πρόεδρος του ΤΑΥΠΕΔ παίρνει 21 μισθούς ανθυποσμηναγού ιπτάμενου που θα πάει να πολεμήσει στο Αιγαίο, όταν βλέπουμε ότι εξευτελίζουν εντελώς το στρατό, όχι μόνο με τη μείωση των μισθών, αλλά και ότι ο πιλότος που σηκώνεται με το F16 για να προασπίσει τον εναέριο χώρο της χώρας, το κύριο που τον ενδιαφέρει είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Όταν λοιπόν ο στρατιωτικός αυτός προασπίζει την εθνική κυριαρχία της χώρας ρισκάροντας τη ζωή του και την ίδια στιγμή βλέπει μια εξωνημένη κυβέρνηση, η οποία παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά, αντιλαμβάνεστε ότι το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι αυτό το οποίο υποχωρεί, και ένας στρατός χωρίς ηθικό, όσα όπλα κι αν έχει, είναι ένας στρατός που μπορεί να δεχθεί απειλή άμεσα από τον εχθρό».

Σημείωσε μάλιστα: «Ας έρθουν λοιπόν οι δυνάμεις της Ευρώπης, αν μιλάμε για ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό χώρο, να σηκωθούν αυτοί να αναχαιτίσουν τους Τούρκους όταν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Αγαθονήσι, πάνω από την Ικαρία, πάνω από τη Σάμο».

Ο κ. Καμμένος τόνισε ακόμη πως: «Κατέθεσα χάρτη στη Βουλή, όπου το υπουργείο Έρευνας και Ενέργειας της Τουρκίας έβγαλε οικόπεδα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια του Καστελόριζου και έδωσε στη Shell την έρευνα για πετρέλαια.και την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση – άλλο ένα ψέμα του Σαμαρά και απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού – αντί να πάει και να καθορίσει κατευθείαν την ΑΟΖ και να περάσει την de jure αναγνώριση της ΑΟΖ μέσα από τη Βουλή, να «κόψει» σε οικόπεδα και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, για να μπορέσει να έχει και μια οικονομική αντίσταση, δεν προχωράνε στην αναγνώριση της ΑΟΖ, αρχίζουν να κάνουν δήθεν διαπραγματεύσεις με τις γύρω χώρες, με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά αφήσει την Τουρκία να προελαύνει».

ΑΠ. ΓΚΙΓΚΟΥΔΗΣ: "Χτυπάμε καμπανάκι"

«Χτυπάμε καμπανάκι. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να το φέρουμε στην επιφάνεια. Ό,τι περνά από το χέρι μας το κάνουμε για να ανοίξουμε τη συζήτηση», σχολίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης, σχολιάζοντας το θέμα με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αλλά και την φωτογραφική διάταξη σύμφωνα με την οποία σε αυτές θα μπορούν να εργάζονται οι λαθρομετανάστες που θα μένουν στα κέντρα φιλοξενίας.


Στην ερώτηση για το ποια είναι η θέση του Εργατικού Κέντρου για το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, ο κ. Γκιγκούδης παρατήρησε πως «εμείς είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Είχαμε φέρει εδώ και το διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, κάναμε ειδική ημερίδα μόνο για τους προέδρους των ΕΥΚ όλης της Περιφέρειας, γιατί όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία ξεκίνησε για τη Θράκη από το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης και για την Πελοπόννησο όπου ο κ. Τατούλης είχε ζητήσει να δημιουργηθεί και εκεί ΕΟΖ. Τα συμπεράσματα όμως που βγήκαν από αυτές τις ημερίδες ήταν αρνητικά. Θα δημιουργηθεί ένα σκλαβοπάζαρο, ένα καθεστώς γαλέρας και δεν θα έχουμε όφελος κανένα. Γιατί είναι μια περιοχή η οποία δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, δεν θα ελέγχεται ούτε από επιθεώρηση εργασίας, ούτε από φορείς. Θα είναι κράτος εν κράτει. Το τι θα επικρατεί εκεί μέσα δεν το ξέρουμε γιατί θα χρειάζεται ειδική άδεια για να μπει κανείς οπότε η θέση όλων των προέδρων των εργατικών κέντρων ήταν αρνητική».

«Τώρα τελευταία έπεσε στα χέρια μας ένας νόμος που έχει ψηφιστεί πέρυσι, από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών της Ξάνθης. Ξαναβγάλαμε ένα δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποιήσαμε και προς τον κ. Ρομπόλη, προς τη ΓΣΕΕ δηλαδή. Αναφέρει λοιπόν ο Νόμος 3907, άρθρο 37, ότι συνδυάζονται οι ΕΟΖ με τα στρατόπεδα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών. Επιτρέπεται με ειδική άδεια για λόγους αξιοπρεπούς διαβίωσης των λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στα στρατόπεδα να εργάζονται. Είναι φωτογραφική διάταξη γι’ αυτή ακριβώς τη δουλειά. Αυτό συνδέεται γενικά με τις συνθήκες που έχουν επικρατήσει το εργασιακό πλαίσιο. Όλη η Ελλάδα έγινε πλέον Ειδική Οικονομική Ζώνη με αυτά που γίνονται στα εργασιακά. Αλλά με αυτό, αυτοί οι άνθρωποι θα βγαίνουν από το στρατόπεδο φιλοξενίας, θα πηγαίνουν στην ΕΟΖ να εργάζονται και θα πηγαίνουν ξανά πίσω», παρατήρησε.

Όπως είπε, «οι λέξεις ποτέ δεν είναι τυχαίες. Με το «φιλοξενούνται» θα μπορούν να βγαίνουν και έξω. Δηλαδή θα πηγαίνουν να βγάλουν ένα μεροκάματο μέχρι να τακτοποιηθούν τα χαρτιά τους και να απελαθούν. Π.χ. οι Σύριοι δεν θα απελαθούν σχεδόν ποτέ τώρα. Θα μπορούν να φιλοξενούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δουλεύουν στις ΕΟΖ. Αυτό φοβόμαστε. Γι’ αυτό βγάλαμε ανακοίνωση για να πάρουν επίσημη θέση οι αρχές. Στην αρχή μόνο τα Εργατικά Κέντρα ήταν αρνητικά, αλλά σιγά σιγά αλλάζουν θέση όλοι οι φορείς για το θέμα».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «χτυπάμε καμπανάκι. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να το φέρουμε στην επιφάνεια. Ότι περνά από το χέρι μας το κάνουμε για να ανοίξουμε τη συζήτηση. Υπάρχει το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ που αυτό το ξεκίνησε. Η κα Καραγιάννη, προσφάτως ανακοίνωσε ότι θα την ενδιέφερε το μετάξι. Θέλει μια ΕΟΖ στην περιοχή του Σουφλίου που έχει τα μεταξωτά για να κάνει τις εξαγωγές της αφορολόγητες για παράδειγμα. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον ήταν των Γερμανών. Αν θυμάστε ο Ράιχενμπαχ είχε πει τότε με τα 2 δις του ΕΣΠΑ που έχουν μείνει πρέπει να απορροφηθούν σε αυτή την κατεύθυνση».

Μ. ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: "Είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα"

«Είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια, επειδή μια μερίδα του πολιτικού κόσμου θέλουν να γίνουν κάποιες προσαρμογές, άλλη μερίδα του πολιτικού κόσμου δεν θέλει να γίνουν αυτές οι αλλαγές ή προβάλει διάφορους ενδοιασμούς, εμπόδια κλπ, και συνεπώς η οικονομία είναι όμηρος». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης, σχετικά με την έκθεση της τράπεζας για την οικονομία, η οποία συζητήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα.


Όπως είπε ο κ. Μασουράκης, «δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε ανάλυση της κατάστασης. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αξιολογούμε το τι γίνεται και εκφράζουμε τη γνώμη μας. Δεν είναι μόνο θέμα εντυπωσιασμού. Η χώρα έχει μπει σε μια γωνία αυτή τη στιγμή, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγει παρά μόνο αν θα ικανοποιήσει το αίσθημα που υπάρχει διεθνώς. Παρά του ότι είναι η χώρα που έχει κάνει τεράστια προσαρμογή, πολλοί λένε και πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει πολλά πράγματα, και συνεπώς θέλουν κάποια απόδειξη αυτή τη φορά, ότι με τη λήψη των μέτρων των 11,5 δις ενδεχομένως θα αποκατασταθεί η οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση υπάρχει στο μυαλό πολύ κόσμου, αναλυτών, ηγετών, αξιωματούχων, για το τι γίνεται στην Ελλάδα».

«Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2012, και αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014. ο λόγος ο οποίος θέλει η παγκόσμια κοινότητα να δείξει η Ελλάδα ότι παίρνει αυτά τα μέτρα, είναι διότι αυτά τα μέτρα θεωρούνται σήμερα αναγκαία για να πάμε από μια κατάσταση όπου ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πρωτογενές έλλειμμα, σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδά μας να είναι μεγαλύτερα από τις δαπάνες πλην τόκων, το οποίο να είναι αρκετά υψηλό έτσι ώστε να δημιουργούνται συνεχώς αποθέματα, ώστε το χρέος μας σιγά σιγά, ως ποσοστό του ΑΕΠ να αρχίσει να μειώνεται, και να φτάσει κάποια στιγμή, το 2020, σε ένα ποσοστό το οποίο θεωρείται κατά τεκμήριο από τους περισσότερους ότι είναι ένα χρέος εξυπηρετήσιμο και δεν επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε.

Όπως είπε, «όσο καθυστερεί το πράγμα τόσο η χώρα βρίσκεται ξεκρέμαστη. Η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι ανεδαφική με την έννοια ότι γίνεται σε μια περίοδο που το κλίμα συνεχώς βελτιώνεται για την Ελλάδα, το κλίμα διεθνώς βελτιώνεται και για την ευρωζώνη γιατί παίρνουν μέτρα που βοηθάνε και στις άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία κλπ, και συνεπώς το να κρατάς αυτή την εκκρεμότητα για την Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ανεδαφικό».

Τόνισε μάλιστα πως «οι ξένοι βλέπουν αυτά που γίνονται και αυτά που λέμε, και συνεπώς μας περιμένουν να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί. Όταν τα σχόλια που ακούγονται από την κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας πως κάτι έχει αλλάξει όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα της προσαρμογής. Από εκεί και πέρα όλοι περιμένουν και είναι επιφυλακτικοί, αν αυτά τα πράγματα θα γίνουν. Νομίζω πως είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια, επειδή μια μερίδα του πολιτικού κόσμου θέλουν να γίνουν κάποιες προσαρμογές, άλλη μερίδα του πολιτικού κόσμου δεν θέλει να γίνουν αυτές οι αλλαγές ή προβάλει διάφορους ενδοιασμούς, εμπόδια κλπ, και συνεπώς η οικονομία είναι όμηρος».

«Αυτή τη στιγμή για να μειωθούν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα έχει καταδικαστεί όλη η οικονομία να είναι σε μεγάλη ύφεση. Όλη αυτή η διαδικασία καταδικάζει την οικονομία σε μαρασμό. Όλη η φορολόγηση έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο τζίρος», παρατήρησε.

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: "Είναι μια επίφαση δημοκρατίας"

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ στον τόπο μας. Είναι μια επίφαση δημοκρατίας», σημείωσε το στέλεχος της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, παρατηρώντας παράλληλα πως το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα θα είναι μετά και πείραμα προς εξαγωγή για όλο τον ευρωπαϊκό νότο.


«Στη Θεσσαλονίκη φάνηκε η αποφασιστικότητα που έχει ο ΣΥΡΙΑ αυτή τη στιγμή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ρήξεων και ανατροπών, σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα και Ελλαδικά και διεθνή, ιδιαίτερα μέσα από την ΕΕ, και φάνηκε και η διάθεση του κόσμου να προχωρήσει πιο βαθιά αυτή η προσπάθεια μετάβασης σε μια καλύτερη Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Ρινάλντι.

Αναφερόμενος στα συμφέροντα που υπάρχουν στην χώρα, τόνισε πως «τα έχουμε κατονομάσει αρκετές φορές και τα έχουμε πει. Έχουν όνομα. Υπάρχουν 5-6 μεγάλες οικογένειες, δυνάμεις, όμιλοι, που εδώ και χρόνια κυβερνούν, αλλάζουν κυβερνήσεις, έχουν υπουργούς, έχουν ομάδες μέσα στα κόμματα. Ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για νταβατζήδες και εννοούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά το ξέχασε. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα, δηλαδή ότι υπάρχουν συνδέσεις ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και το πολιτικό σύστημα, με μεγάλα συμφέροντα είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Αν καθίσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα μπορούμε να ονοματίσουμε. Και το μνημόνιο και όλες αυτές οι συμβάσεις και τα μέτρα είναι καθ’ υπαγόρευση όλων αυτών των συμφερόντων».

Πολιτική διεξόδου

«Εμείς θα ασκήσουμε μια πολιτική διεξόδου από αυτή την κατάσταση που έχουμε έρθει. Θα έρθουμε σε ρήξη. Η ρήξη σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που θα περάσει είναι η κατάργηση του μνημονίου. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο θα τελειώσει. Είναι τελειωμένο το μνημόνιο από τη στιγμή που θα υπάρξει μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα περάσουμε σε μια προσπάθεια εφαρμογής όλου του προγράμματος του οικονομικού, μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Και μετά θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια δημοκρατία διαφορετική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοκρατία εδώ στον τόπο μας. Είναι μια επίφαση δημοκρατίας», σχολίασε.

Όπως είπε, «η πρόσφατη ιστορία των δύο χρόνων μας διδάσκει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αν και πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κυβέρνηση παρά μόνο δύο χρόνια. Παραιτήθηκε για 7 ώρες, ανακάλεσε την παραίτησή του. Μετά από λίγο καιρό και μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού φτιάχτηκε το σχήμα Παπαδήμου. Πάλι μετά από μεγάλη πίεση πήγαμε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς η πορεία για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή θα έρθει μέσα από ένα συνδυασμό μεγάλων αγώνων και εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν μπορούμε να τα διατάξουμε εμείς αυτά τα πράγματα. Εμείς μπορούμε να δώσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα».

Μάλιστα σημείωσε πως «τα λεφτά θα τα βρούμε εκεί που τα βρίσκουν πάντα. Εκεί που υπάρχουν τα λεφτά», ενώ παρατήρησε ότι «και μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε χωρίς τα δανεικά».

«Ένας πολιτικός οφείλει να έχει ένα όραμα και ένα πρόγραμμα. Να μην είναι υπηρέτης συμφερόντων. Δηλαδή να τον ενδιαφέρει μια στρατηγική γι’ αυτή τη χώρα. Αν αυτό πάμε να το κάνουμε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμένου μεταπρατισμού, δηλαδή τουρισμός, εγκαταστάσεις, να πουλήσουμε νησιά, να πουλήσουμε μαρίνες, να νοικιάσουμε πράγματα να δώσουμε ΕΟΖ όσες θέλουν κλπ, αυτό οδηγεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή για τον λαό και τον τόπο, σε έναν αφελληνισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Ένας πολιτικός πρέπει να έχει όραμα να βγάλει τη χώρα από αυτή τη κατάσταση. Το πρώτο που πρέπει να είναι αποφασισμένος είναι ότι πρέπει να σπάσει αυγά και να έρθει σε ρήξη με συμφέροντα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχει τεράστια οργή και προβληματισμός στην κοινωνία. Ο κόσμος ζητάει λύσεις ουσίας. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν του δίνει λύσεις ουσίας δεν θα ακολουθήσει».

«Πρέπει να βρεθούν τρόποι, ο κόσμος να μπορεί να ζει και να μην φτάσει σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτή τη στιγμή, πέρα από αυτά που βγάζουν οι στατιστικές, το όριο φτώχιας πρέπει να φτάνει ένα 40-45%, το όριο της απόλυτης εξαθλίωσης πρέπει να πλησιάζει το 25% και αν δούμε και τα στατιστικά έτσι όπως θα προχωρήσουν με την ανεργία αυτός ο χειμώνας δεν ξέρω πως θα βγει για πολύ κόσμο. Μπορεί να έχουμε και νεκρούς από το χειμώνα και από τις συνθήκες αυτές, από την πείνα. Σε αυτή την κατάσταση που θα φτάσουμε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική έκτακτων μέτρων και πρόληψης για να μπορέσουν να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», σχολίασε.

Η γενιά των 300 ευρώ

«Θέλουν να φτάσουν την κοινωνία στα 300 ευρώ. Θέλουν να φτιάξουν την Ελλάδα μια ΕΟΖ, όχι να φτιάξουν μόνο μία στην Μακεδονία. Θέλουν όλη η Ελλάδα να είναι μια ΕΟΖ και να ζούμε με 300 ευρώ. Πριν 2-3 χρόνια μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα ο κόσμος κάνει σαν παλαβός μπας και είχε μια δουλειά να παίρνει 700 ευρώ», σχολίασε ο κ. Ρινάλντι.

Όπως είπε, «σκέφτονται διαφορετικά. Υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα. Η Κίνα μπορεί να θέλει την Ελλάδα σαν ένα διαμετακομιστικό κέντρο και να φτιάξει μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν σκέψεις να κάνουν μια κατάσταση στη Θράκη και συνεννοούνται και με τους Τούρκους, και με τις κυβερνήσεις, να μεταφερθεί και μια δύναμη μεταναστών για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που να πρέπει οι μισθοί να είναι γύρω στα 300-400 ευρώ ή και πιο κάτω. Από αυτά έχουν συμφέροντα. Το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα θα είναι μετά και πείραμα προς εξαγωγή για όλο τον ευρωπαϊκό νότο».

Γ.ΤΡΑΓΚΑΣ: "Οι Γερμανοί εφαρμόζουν το σκληρότερο πείραμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου"

«Οι Γερμανοί που περνάνε τη δήθεν επιχείρηση διαφάνειας και αρετής εναντίον των Ελλήνων φοροφυγάδων και της φοροδιαφυγής ουσιαστικά θέλουν μια οικονομική ζώνη τύπου Μιανμάρ, τύπου Μπακλαντες», σχολίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας, αναφερόμενος στην πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.


«Ακούσατε και εσείς τον κ. Κάιτελ, τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων, που είναι απόγονος του γερμανού στρατηγού Κάιτελ που απαγχονίστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης, το δεξί χέρι του Χίτλερ και επικεφαλής της Βέρμαχτ. Αυτός μιλάει για μια Ειδική Οικονομική Ζώνη για όλη την Ελλάδα, δηλαδή κανένας προστατευτισμός στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα φορολογία μηδέν. Δηλαδή οι Γερμανοί που περνάνε τη δήθεν επιχείρηση διαφάνειας και αρετής εναντίον των Ελλήνων φοροφυγάδων και της φοροδιαφυγής ουσιαστικά θέλουν μια οικονομική ζώνη τύπου Μιανμάρ, τύπου Μπακλαντες», παρατήρησε.

Όπως είπε, «οι Γερμανοί εφαρμόζουν το σκληρότερο πείραμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πείραμα οικονομικού ολοκαυτώματος πλέον με τη νοοτροπία των προγόνων τους. Οι Γερμανοί είναι εχθροί μας διαχρονικά. Έχουν κατακάψει την Ελλάδα, έχουν κάψει πόλεις και χωριά, έχουν εκτελέσει χιλιάδες Έλληνες, έχουν λεηλατήσει την τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουν αποδώσει πολεμικές αποζημιώσεις. Είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που μεταπολεμικά δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις μετά από τετραετή κατοχή. Έχουν διαλύσει την Ελλάδα, έχουν διεισδύσει μέσω γερμανοτραφών, γερμανοφώνων και δοσιλογικών οικογενειών εδώ, έχουν μεγαλώσει, αν θέλετε, τον ήδη διεφθαρμένο πολιτικό κόσμο με διεισδύσεις τύπου Siemens, είναι διδάσκαλοι της διαφθοράς, είναι βάρβαροι, είναι Ούνοι, είναι ο χειρότερος λαός της Ευρώπης, πρωταγωνιστής σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Δημιούργησε ποταμούς αίματος. Ουσιαστικά θα έπρεπε να είχε ενοχικό πλέγμα και να μην κινείται πάλι στην ίδια λογική του παρελθόντος. Κινείται όμως στην ίδια λογική του παρελθόντος και οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, είτε πολιτικοί, είτε επιχειρηματίες, είτε οτιδήποτε είναι, ότι ειδικά αυτός ο λαός είναι εχθρικός απέναντι στους Έλληνες. Ποτέ δεν ήταν φίλος των Ελλήνων. Ξεζούμισε τους Έλληνες και δανείζοντας, υπονομεύοντας ουσιαστικά την οικονομία μέσω της συνεργασίας με τις γερμανοτραφείς οικογένειες και τις διάφορες παρέες εδώ των Ελλήνων αλλά ουσιαστικά Γερμανών στην ψυχή».

«Το ΕΣΠΑ που θέλουν να το μοιράσουν οι Γερμανοί ως τεχνογνώστες, είναι τα κατοχικά δάνεια που μοίραζαν οι Γερμαναράδες σε ειδικές οικογένειες των Αθηνών, των οποίων οι απόγονοι σε τρίτη γενιά έχουν γίνει πολιτικοί και πήραν μέρος και στο μνημόνιο», σχολίασε, και συμπλήρωσε πως «όσον αφορά για τον δήμαρχό σας ή τον άλλο δήμαρχο ή τον κάθε δήμαρχο, αυτά συνέβαιναν στην παγκόσμια ιστορία σε όλες τις κατεχόμενες ζώνες. Οι άνθρωποι λόγω ανάγκης ή επειδή πρέπει να επιβιώσουν, είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, είναι οι ιστορίες, είναι αμαρτίες, ή όπως όλα αυτά τα τελευταία πακέτα…».

Όπως είπε ο κ. Τράγκας, «είμαστε τα πειραματόζωα του νότου. Είμαστε ένα σκιάχτρο που είμαστε πάνω από τους λαούς της Ευρώπης και πάνω από τους λαούς που εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, και λένε «για να μην γίνετε σαν τους Έλληνες θα πρέπει να παίρνετε αυτά τα μέτρα λιτότητας». Μας έδειξαν στην Ισπανία, μας έδειξαν στην Πορτογαλία, μας έδειξαν στην Ιταλία. Αλλά εκεί είναι μεγάλα κράτη, θα ξεσηκωθούν. Ο έλεγχος πάνω στους ιθαγενείς Έλληνες είναι οξυγόνο γι’ αυτούς. Η κα Μέρκελ στηρίζει τη δημοφιλία της και την επανεκλογή της, στο πόσο τιμωρητικά θα φερθεί απέναντι στους Έλληνες. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι αυταπάτες είναι αυτές; Υπάρχει η βόρεια συμμαχία και η νότια συμμαχία. Η βόρεια συμμαχία δανείζει τοκογλυφικά τους νότιους. Ούτε ευρωπαϊκό κεντημένο υπάρχει. Αν υπήρχε ευρωπαϊκό κεκτημένο οι συνταξιούχοι δεν θα έχαναν τα λεφτά τους».

Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: "Αιτία για να διαλυθεί το ευρώ"

«Εγώ δεν νομίζω ότι έγινε τίποτα. Είναι εντελώς λάθος η πολιτική του διαλύω μια εταιρία προκειμένου να φτιάξω το λογιστικό της γραφείο. Καταστρέφω την αξιοπιστία της, κάνω να μην της δανείζει κανένας να είναι αποκλεισμένη από παντού, προκειμένου να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι μια λογική μάνατζμεντ που δεν έχω δει πουθενά. Οπότε νομίζω ότι η πληγή που έχει ανοίξει είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο οικονομολόγος Πάνος Παναγιώτου, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση αλλά και τη θέση της χώρας.


Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, «υπάρχει έκθεση του ΔΝΤ, του 2011, η οποία λέει ότι έκανα λάθος στα πακέτα λιτότητας και ότι η συνταγή αυτή δεν είναι δυνατόν να πετύχει, διότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που είχαν ελέγξει για να βγουν αυτά τα πακέτα λιτότητας δεν είχαν λάβει υπόψη τους συγκεκριμένες παραμέτρους. Λέει επίσης ότι αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή λιτότητα, δηλαδή δέσμευση για μέτρα λιτότητας στο μέλλον, αφού πρώτα επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη και αντίθετα γίνει αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, τότε οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν είναι τόσο σοβαρές και τόσο μεγάλες που μπορεί να μείνουν. Οπότε θα πρέπει να δει το ίδιο το ΔΝΤ τι πιστεύει τελικά και μετά οι Έλληνες τι θα ενστερνιστούν».

«Εφόσον φτάσαμε εκεί που φτάσαμε θα έπρεπε με τη βοήθεια του ΔΝΤ, μέσα στα νομικά πλαίσια που υπάρχουν και που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί, να γινόταν μια πολύ γενναία αναδιάρθρωση, χρησιμοποιώντας τότε τα πλεονεκτήματα που είχαμε, ούτως ώστε το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ να πέσει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, πχ στο 60%. Αντί αυτού προτιμήσαμε να πάμε στο ΔΝΤ», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «Αυτή η πολιτική απόφαση που ελήφθη τελικά πρέπει να κριθεί ως προς τα αποτελέσματά της. στην προκειμένη περίπτωση έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα πλεονεκτημάτων στην Ελλάδα και έχει φέρει ένα μεγάλο πλεόνασμα πλεονεκτημάτων στις τράπεζες και φυσικά στην Ευρώπη, στην Γερμανία που απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια, στη Βρετανία κλπ. Τα μεγάλα κράτη απολαμβάνουν πολλά οφέλη εξαιτίας του ότι έχει ακολουθηθεί αυτή η λάθος προσέγγιση που έχει τρομοκρατήσει τις αγορές, έχει τρομοκρατήσει τους επενδυτές και έχει μεταφέρει κεφάλαια από την περιφέρεια που τα έχει πολλή ανάγκη προς το κέντρο. Ποτέ δεν ελήφθη μια τέτοια πολιτική απόφαση που να σταματήσει αυτή τη μεταφορά. Αντίθετα αυτό που γίνεται είναι να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα που τελικά οδηγεί σε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία μοιάζουν να γίνονται διαχρονικά».

Αιτία διάλυσης

«Αιτία για να διαλυθεί το ευρώ, σίγουρα μπορεί να είναι όλο αυτό. Αιτία για να διαλυθεί ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι. Ας ελπίσουμε να μην αποτελέσει ποτέ αιτία για κάτι περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα στην Ελλάδα που να έχει πει ολόκληρη την αλήθεια. Μοιάζει να τηρείται αυτή η συνταγή των πολιτικών που λένε μισή αλήθεια μισό ψέμα, οπότε δεν μπορείς ποτέ να βρεις ακριβώς το τι συμβαίνει».

«Εμείς φροντίσαμε πρώτοι από το Νοέμβριο του 2009 και στη συνέχεια με πάρα πολλές δηλώσεις των αξιωματούχων μας να πούμε ότι φταίμε 100% και ότι είμαστε υπεύθυνοι. Άρα έχουμε θεωρηθεί το μίασμα, η εστία της κρίσης, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, και εξαιτίας αυτού κανένας δεν θέλει να έχει καμία σχέση με μας. Από εκεί και πέρα η Ισπανία με την Ιταλία συνεργάζονται 100%, και ήταν οι πιέσεις οι ισπανοιταλικές και κυρίως οι ιταλικές που έχουν αλλάξει σε ένα βαθμό το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όμως τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής δεν έχουν φτάσει ποτέ σε μας. Έχουμε καταφέρει μόνοι μας να αποκλειστούμε και από οτιδήποτε θετικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή ως εξέλιξη στην Ευρώπη», ανέφερε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας της χώρας με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σχολίασε πως «δεν μπορείς να στηρίξεις ούτε να πάρεις στο ίδιο τραπέζι ως σύμμαχο, συνεργάτη αυτόν που λέει ότι είναι απατεώνας και διεφθαρμένος. Εμείς τους κάναμε να μην το κάνουν».

Όπως εκτίμησε, «είμαστε δεμένοι με χειροπέδες πάνω στην Γερμανία. Έτσι και η Γερμανία αποφασίσει να πάει προς τη λάθος κατεύθυνση θα πηγαίνουμε και εμείς. Δεν μπορούμε να βρούμε λύση αυτή τη στιγμή, ειδικά αφού έχει περάσει αυτός ο χρόνος και τα πλεονεκτήματα και τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά που έχουμε, ένα ένα έχουν χαθεί, πέρα από τα όρια τα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά. Δηλαδή αν δεν πειστεί η Γερμανία να αλλάξει πολιτική τότε μοιραία εμείς θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή να δηλώσουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο. Αυτό θα σημαίνει ότι όπως ξεκινήσαμε στην κρίση, έτσι στη διάρκεια της κρίσης θα πούμε πάλι εξαιτίας δικών μας ευθυνών, κάτι που δεν ισχύει πάλι, θέλουμε να αποχωρήσουμε. Είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια εξέλιξη να φορτωθεί πάλι στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν με όλα αυτά μέχρι σήμερα διορθώθηκε κάτι στη χώρα, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι έγινε τίποτα. Είναι εντελώς λάθος η πολιτική του διαλύω μια εταιρία προκειμένου να φτιάξω το λογιστικό της γραφείο. Καταστρέφω την αξιοπιστία της, κάνω να μην της δανείζει κανένας να είναι αποκλεισμένη από παντού, προκειμένου να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι μια λογική μάνατζμεντ που δεν έχω δει πουθενά. Οπότε νομίζω ότι η πληγή που έχει ανοίξει είναι πολύ μεγάλη. Όσο δεν αποδέχονται την αλήθεια δεν θα γίνει αλλαγή. Προς το παρόν δυστυχώς είμαι πολύ απαισιόδοξος. Ο ρόλος ο δικός τους και ο δικός μου δεν είναι να λέμε ότι πάμε καλά. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή τέρμα τα ψέματα. Τα πράγματα είναι δραματικά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτον να μην πιστεύουμε τι μας λένε οι πολιτικοί. Αποκλείεται να μας πουν την αλήθεια, δεν είναι η δουλειά τους. Δεύτερον, εμείς να τους πιέσουμε να μας πούνε τι θα συμβεί. Εμείς να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους. Και όχι μόνο στο Σαμαρά, αλλά και στην άλλη πλευρά που έχει ένα σχέδιο που μπάζει από παντού. Αν συμβεί αυτό 100% υπάρχουν ελπίδες για την Ελλάδα να πάει καλύτερα. Αν οργανωμένα πείσουμε ότι σοβαρευτήκαμε και πραγματικά ζητούσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, μια αναπτυξιακή λιτότητα, θα νιώσουμε τα αποτελέσματα μέσα σε έξι μήνες. Φυσικά και υπάρχει λύση».

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: «Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι ΕΟΖ είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται»

«Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται» σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, σχετικά με την «ιδανική» λύση που προτείνεται από πολλούς για την ίδρυση τέτοιων ζωνών.


«Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι η εκχώρηση μιας γεωγραφικής περιοχής, που μπορεί να είναι ένα λιμάνι με τις εγκαταστάσεις του και η ευρύτερη περιοχή που το υποστηρίζει, μπορεί να είναι μια πόλη ή μια ολόκληρη περιφέρεια. Ο στόχος είναι να εγκαταστήσουν εκεί ένα ειδικό καθεστώς, φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό. Αυτό το λέει ο κ. Χατζηδάκης. Τι σημαίνει αυτό: Ποιος θέλει να επενδύσει; Τι σόι επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει ένα καθεστώς τόσο ειδικό; Στην παγκόσμια οικονομία το 80-85% των επενδύσεων γίνονται σε ανεπτυγμένες χώρες και δεν γίνονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Εμείς γιατί θέλουμε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται. Π.χ. βιομηχανίες επεξεργασίας τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων ή μεγάλης κοινωνικής και περιβαλλοντικής όχλησης. Γι αυτό άλλωστε θέλουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που δεν ισχύει η πανεθνική νομοθεσία. Γιατί αλλιώς ποιος θα κάνει σοβαρή επένδυση σε μια χώρα στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα και που ζητάει ειδική ζώνη. Που να μην πληρώνει ΦΠΑ, να μην πληρώνει φόρους, και φυσικά να έχει ειδική προνομιακή θέση και με τη διοίκηση», σημείωσε ο κ. Καζάκης.

Συνέχισε πως «το δεύτερο είναι ότι στις 3.500 ζώνες που υπάρχουν παγκόσμια, υπάρχει ειδικό διοικητικό καθεστώς. Στην ουσία η Ζώνη διοικείται από τον επενδυτή και για τους κατοίκους. Δηλαδή θες ειδικό διαβατήριο για να εισέλθεις, και η έννομη τάξη φυλάσσεται από ειδικούς ένοπλους του επενδυτή, σε συνεννόηση με την αστυνομία. Το τρίτο στοιχείο, αυτό που δεν λέγεται, είναι ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες απασχολούν μετανάστες, δεν απασχολούν γηγενή πληθυσμό. Και ο λόγος είναι ότι αν απασχολείς γηγενή πληθυσμό και τον ξεφτιλίζεις συνέχεια και τον εξαθλιώνεις, εκ των πραγμάτων αυτός αργά ή γρήγορα θα ξεσηκωθεί. Αυτοί χρησιμοποιούν μετανάστες, είτε από την ενδοχώρα της χώρας, ή εξωτερικούς μετανάστες. Στην Ελλάδα έχει περάσει νόμος ο 3907, άρθρο 37 παράγραφος 5, που προβλέπει ότι τους λαθρομετανάστες που συγκεντρώνει το κράτος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών, έχει δικαίωμα ο υπουργός να τους στείλει να δουλέψουν σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας με όρους και σε συνθήκες που αποφασίζει ο υπουργός. Γι αυτό τους μαζεύουν».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «ας μας δείξουν μια οικονομική ζώνη που ισχύει ότι ισχύει για τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα εκείνη. Αν ισχύσουν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν το εξής παιχνίδι: ότι όποιον ντόπιο χρησιμοποιήσεις θα τον αμείψεις σύμφωνα με τα εργασιακά που προβλέπονται πανεθνικά. Οπότε έχεις κάθε δικαίωμα να πας να βρεις λαθρομετανάστες να δουλεύουν σαν δούλοι. Γιατί δεν λέει κανένας για τους μετανάστες, λέει για το γηγενή πληθυσμό. Είναι στην πραγματικότητα κράτος εν κράτει. Είδα στη μελέτη αυτών των παπαγαλακίων που κυκλοφορούν στην περιοχή σας, ότι προτείνουν το μοντέλο της Κορέας και της Πολωνίας για τη Θράκη. Με συγχωρείτε αλλά ο Πολωνός εργαζόμενος αμείβεται με 200 ευρώ σε πανεθνική κλίμακα. Ξέρετε πως αμείβεται στην Ειδική Οικονομική Ζώνη; Με τα μισά, εκ των οποίων τα μισά των μισών παίρνει ο ατζέντης που τον πάει να δουλέψει. Οι επιχειρήσεις εκεί δεν προσλαμβάνουν απευθείας αλλά μέσω εταιρίας ευρέσεως εργασίας».

Κλείνοντας παρατήρησε πως «εγώ νομίζω ότι ελάχιστοι από τους τοπικούς παράγοντες τα γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι εντελώς αδιαφορούν διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τρέχει το χρήμα στα κομματικά τους ταμεία. Αυτό τους νοιάζει».

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Εδώ είναι ένα θέατρο του παραλόγου"

Για «θέατρο του παραλόγου» και «κουκλοθέατρο» έκανε λόγο ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα και την πολυδιαφημιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα.


«Εδώ είναι ένα θέατρο του παραλόγου. Προσπαθούν να μας αποσπάσουν από το κυρίως ζητούμενο που είναι αυτή τη στιγμή είναι ότι το πακέτο των μέτρων θα αφαιρέσει 2-2500 ευρώ από κάθε οικογένεια επιπλέον. Αυτά όμως είναι κρίσιμα χιλιάρικα, γιατί δεν είναι ότι έχει περιθώριο το νοικοκυριό και του παίρνεις από τα περιθώρια που έχει. Είναι τόσο κρίσιμα που αποτελεί τη διαφορά από το χάος, την άβυσσο, και στο χείλος του γκρεμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται το μέσο νοικοκυριό. Αυτή είναι όλη η ιστορία», σχολίασε ο κ. Καζάκης και συμπλήρωσε: «Το ερώτημα είναι γιατί να παρθούν αυτά τα μέτρα; Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος; Ποια είναι η οικονομική λογική πέρα από αυτό που λέει ο πρωθυπουργός της χώρας ότι είναι συμβατική μας δέσμευση; Εγώ δεν έχω ακούσει καμία οικονομική λογική ότι αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Το μόνο που έχω ακούσει είναι ότι θα βελτιώσει την αξιοπιστία μας, προφανώς γιατί είμαστε λωποδύτες και μπαταχτσήδες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και με κάποιο τρόπο θα μας δώσουν λεφτά, δανεικά πάλι δηλαδή από το εξωτερικό για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες».

Για το σχόλιο του πρωθυπουργού ότι θα βγούμε από την κρίση σε ενάμισι χρόνο, παρατήρησε ότι «αυτά είναι ανέκδοτα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτή τη στιγμή η κρίση της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί σε γενικευμένη παρακμή. Οι επενδύσεις έχουν πέσει στο επίπεδο της δεκαετίας του ’70».

«Έχεις ένα πρωθυπουργό, μια συγκυβέρνηση, για να μην πω ένα πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, το οποίο περί άλλων τυρβάζει. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει με το ζήτημα της τρέχουσας πολιτικής, χωρίς να καταλαβαίνει ότι όλη η χώρα βρίσκεται σε τέτοια κατάρρευση που δεν έχει βιώσει ούτε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί τουλάχιστον ήξερες τι συμβαίνει. Έρχεται ο κατακτητής, στα παίρνει όλα, στα μάζεψε και γι’ αυτό πήγες στην πείνα. Αλλά εδώ τι γίνεται;», σημείωσε.

Νέου τύπου κατοχή

«Εγώ το φωνάζω από την αρχή ότι πρόκειται για νέου τύπου κατοχή. Έχουμε τρεις επιτροπές ελέγχου της χώρας που έχουν εγκατασταθεί εδώ. Μία στην τράπεζα της Ελλάδος, που ελέγχει όλη την κίνηση κεφαλαίου, το δεύτερο είναι ένα ειδικό επιτελείο που εγκαταστάθηκε στις 6 του Μάη δύο μέρες μετά τις πρώτες εκλογές, ένα ειδικό επιτελείο ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού που εγκαταστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και υπάρχει και η τρίτη επιτροπή του Ράιχενμπαχ. Και δεν φτάνουν αυτές, που είναι αρκετές για να πεις ότι είσαι αποικία, προτεκτοράτο, υπό κατοχή, έχεις και ειδικό επιτετραμμένο, που περιδιαβαίνει ολόκληρη τη χώρα και λέει «τι μου αρέσει; Αυτό; Το παίρνω». Πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που σέβεται τον εαυτό τους, η οποία έχει αποδεχθεί τέτοιου τύπου έλεγχο;», σημείωσε ο κ. Καζάκης.

Όπως είπε, «κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης. Η τρόικα ξέρει πολύ καλά τι μπορεί να κοπεί, τι δεν μπορεί να κοπεί και τι θέλει να κοπεί η ίδια. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα μάπετ σόου, με διάφορες περίεργες φιγούρες, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Κουβέλη, ένα είδος κουκλοθέατρου, το οποίο παίζεται συστηματικά σε βάρος του ελληνικού λαού. Δηλαδή να νομίζει ο ελληνικός λαός ότι γίνεται διαπραγμάτευση. Κολοκύθια. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές που γίνονται για να εκτελεστούν. Αλλά για να μην εμφανιστούν οι άλλοι ότι είναι τόσο ξεφτιλισμένοι πλέον, δωσίλογοι, εμφανίζονται ότι δήθεν κάνουν διαπραγμάτευση».

Είναι οι ΕΟΖ μοναδική ευκαιρία;

Εμμένει στις απόψεις του για την Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης, και σε ανακοίνωση που υπογράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, κάνει λόγο για «ΕΟΖ σημαίνει Ανάπτυξη ώστε η Θράκη σε 10 χρόνια να γίνει η Ελβετία της Ελλάδας και των Βαλκανίων».


Μάλιστα όπως αναφέρει, η θέση του Φόρουμ είναι πως «Η Θράκη είναι γεωστρατηγικά και πολιτιστικά το πιο σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης». Όπως σημειώνεται: «Δεν επιθυμούμε και πότε δεν θα γίνει, να μπούμε σε διαδικασία συνεχούς σχολιασμού και απολογισμού των κατά καιρούς καχυποψιών διαφόρων ειδών, που καταθέτουν ανώνυμοι και επώνυμοι ενάντια στις δράσεις του Φόρουμ. Για κάθε λογικό ον, είναι απαγορευτικό να ξοδεύει ενέργεια σε τέτοιου είδους πικρόχολα σχόλια. Επιβάλλεται όμως να προσφέρει στην μακροπρόθεσμη, συγκροτημένη και αποτελεσματική εργασία. Όταν ιδρύσαμε το Φόρουμ είχαμε κατά νου, και βεβαίως αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, να υπάρξει μια χρηματοδότηση που δεν θα στηρίζεται σε χορηγίες, αλλά μόνο στην σκληρή δουλειά μας. Τα στελέχη του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης απαρτίζουν μία εξαιρετικά συνεργάσιμη ομάδα, στην οποία ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, δεν γκρινιάζει, δεν σηκώνει το δάκτυλο σε κανέναν, δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από το διπλανό του και πάνω απ’ όλα δεν σηκώνει το κεφάλι του από την δουλειά που έχει αναλάβει, μέχρι να επέλθει το τελικό αποτέλεσμα. Επιθυμία όλων μας είναι, όλοι εμείς οι Θρακιώτες να είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά για έναν μόνο σκοπό και στόχο που δεν είναι άλλος από το κοινό συμφέρον όλων μας και όχι αυτό των λίγων».

Οι ΕΟΖ μοναδική ευκαιρία

«Οι ΕΟΖ είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Θράκη και τους κατοίκους της, αν φυσικά οι τελευταίοι δεν θέλουν να χάσουν την αληθινή ανάπτυξη. Όποιος επιθυμεί όλα τα παραπάνω θα πρέπει σήμερα κιόλας να δώσει ένα δυνατό χαστούκι στον εαυτό του, να αφήσει κατά μέρος την αλλόφρων υπερηφάνειά του, να ξυπνήσει από τον λήθαργο του και με αυτοπεποίθηση, και όχι με φράσεις του τύπου: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», να κερδίσει τη μάχη για τον πραγματικό πολιτισμό και την ανάπτυξη. Μόνο με αυτά τα δυο γίνεται κανείς δυνατός και αποκτά το φυσικό δικαίωμα του να απαιτεί για το καλύτερο. Όχι με λόγια μεγαλόφωνα και απειλητικά. Η ιδέα για τις ΕΟΖ πήρε σάρκα και οστά, σε μια σύσκεψη πριν 2 χρόνια, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε γραμμή παραγωγής τοπικών προϊόντων που στο παρελθόν έχουν διαπρέψει με την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένα από αυτά είναι το μετάξι Σουφλίου. Μετά από μία μακρόχρονη, επίπονη και επίμονη εργασία, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να κατοχυρώσουμε το όνομα «Αρσινόη της Θράκης» στην πρώτη μας κολεξιόν. Μέσα από την διαδικασία αυτή αποκομίσαμε κάκιστες εμπειρίες γύρω από τη διαπλοκή και το διοικητικό και φορολογικό κατεστημένο, το οποίο εδώ και δεκαετίες ακμάζει στη χώρα μας και έχει καταφέρει να αποκτήσει πολύ δυνατές ρίζες. Δεν κατηγορούμε κανένα φυσικό πρόσωπο, γιατί όλοι οι δημόσιοι και μη λειτουργοί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες κράτος και είναι αναγκασμένοι με τα υπάρχοντα δεδομένα να πορευτούνε. Απλά κατανοήσαμε έμπρακτα τα εμπόδια που προβάλουν και δεν καταφέραμε ως Έλληνες να ανασυγκροτήσουμε σωστά το Κράτος μας. Για ποιο λόγο επομένως ένας επιχειρηματίας σήμερα να μπει στη διαδικασία παραγωγής, όταν θα πρέπει να πληρώνει συνεχώς ακατανόητους φόρους και το ίδιο το Σύστημα θα τον πνίξει πριν καλά καλά ξεκινήσει;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νομοθετικά σημεία

«Ερευνώντας το Κοινοτικό Δίκαιο, αφού στο Φόρουμ συμμετέχουμε αρκετοί με νομικές γνώσεις, ανακαλύψαμε τους Νόμους 27 & 28 της Ε.Ε., στους οποίους αναφέρονται κατηγορηματικά, ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να ιδρυθούνε, μέσα σε ένα κλειστό χρονοδιάγραμμα, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ειδάλλως είναι απαγορευτικές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, αυτό σημαίνει: «α) Απαγορεύεται αυστηρά η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, β) Επιβάλλεται σε ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 70% , οι εργαζόμενοι στις εγκατεστημένες εντός ζώνης επιχειρήσεις, να διέπονται από το κριτήριο της εντοπιότητας, γ) Οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν εντός των ΕΟΖ: Α. υποχρεούνται να παραμείνουν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε περίπτωση αποχώρησης τους σε μικρότερο διάστημα από το ανωτέρω, υποχρεούνται να καταβάλουν στην Πολιτεία ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως αποζημίωση, Β. Το μεγάλο προτέρημα αυτών των εταιρειών είναι το σταθερό διοικητικό και φορολογικό καθεστώς, το οποίο δεν θα εξαρτάται από τις πολιτικές αστάθειες της χώρας, και Γ. Η διαχείριση των Ζωνών θα γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Κράτος, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών και σε ένα μικρό ποσοστό από μια ιδιωτική εταιρεία. Με βάση τα παραπάνω όπως αυτά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ένας νοήμων νους, εύκολα κατανοεί ότι οι ΕΟΖ θα αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας» για τη Θράκη μας».

Κλείνοντας υπογραμμίζεται: «Μην τις πολεμάμε, γιατί οι «μνηστήρες» διεκδικήσεις τους, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και όταν θα τις δούμε να ιδρύονται σε άλλες περιοχές της χώρας, τότε θα βγούμε στους δρόμους και θα κατηγορούμε όποιον βρούμε μπροστά μας ,γιατί χάθηκε μία ακόμη αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή. Τότε όμως αυτόν που θα πρέπει να κατηγορήσουμε είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Και κάτι ακόμη: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς στον πλανήτη. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με διάφορες χώρες και άλλους πολιτισμούς. Τίποτα δεν δημιουργείται χωρίς τη συμπαράσταση του διπλανού μας. Το ότι ως Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός, είναι σίγουρα επίτευγμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι από άλλους λαούς, γιατί αν όντως είμαστε, θα είχαμε αποφύγει τις πολλαπλές κρίσεις χρέους ,όπως αυτές έχουν καταγράφει από την ημέρα έναρξης της νεοελληνικής ιστορίας μέχρι και σήμερα».

Η δειγματοληψία της εφορίας

Περίπου δέκα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτοπεραίωσης, πρόκειται να περιληφθούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.


Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών έχει ήδη σταλεί σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες, και εκεί διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το δείγμα που θα ελεγχθεί θα είναι το 2% του συνόλου, δηλαδή εκτιμάται ότι θα ελεγχθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι για κάθε επιτηδευματία και θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών ημερών.

Τα κριτήρια

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι τα πέντε κριτήρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για την ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής και επιλογής για έλεγχο είναι τα εξής: α) Το ύψος των δαπανών που δηλώθηκε, καθώς και το κόστος των πωληθέντων, β) Το πόσο απέχουν από τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία (150.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών και 300.000 ευρώ και κάτω για εμπορικές επιχειρήσεις), γ) Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ 2009, δ) Το ύψος των απαλλασσόμενων εκροών, και ε) Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010.

Τι ελέγχεται

Παράλληλα σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο των υποθέσεων, ανεξάρτητα από το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας και την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, θα ελέγχονται κυρίως: α) Αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον ΚΒΣ, κατά περίπτωση, για το κεντρικό και τα υποκαταστήματα, β) Αν τα βιβλία τηρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ, γ) Αν για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών εφαρμόστηκαν οι κείμενες κατά περίπτωση διατάξεις, δ) Αν σε ετήσια βάση και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι ένα όριο, τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στα τηρούμενα βιβλία, ε) Αν για τις παραγωγικές επενδύσεις και αφορολόγητες κρατήσεις των αναπτυξιακών νόμων έχουν εφαρμοσθεί οι κείμενες διατάξεις, στ) Αν υπάρχουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζ) Αν έχει γίνει αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρία, η) Αν υπάρχουν παραβάσεις ΚΒΣ ή άλλα έγγραφα από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ή επηρεάζεται το κύρος των βιβλίων και στοιχείων, και θ) Αν εκδόθηκαν ή ελήφθησαν εικονικά φορολογικά στοιχεία καθώς και αν εκδόθηκαν πλαστά φορολογικά στοιχεία.



Για να δούμε πόσο ειλικρινείς θα είναι;


Πριν λίγο καιρό και αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμία περικ0οπή σε μισθούς και συντάξεις, ότι θα διαμαρτυρηθούν ή ακόμη και θα παραιτηθούν. Τώρα που φάνηκε στον ορίζοντα αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για περικοπές ακόμη και στις χαμηλές συντάξεις σφυρίζουν αδιάφορα; Για να δούμε αν θα τιμήσουν τα λόγια τους ή αν θα είναι και αυτοί με ψεύτικα μεγάλα λόγια, και δεν θα θελήσουν να χάσουν τη βουλευτική τους καρέκλα. Γιατί οι πολίτες θυμούνται τα μεγάλα λόγια από τα ραδιόφωνα. Τώρα θέλουν να δουν και τις πράξεις. Όχι μόνο λόγια από τις συχνότητες των ραδιοφώνων κύριοι βουλευτές. Για να δούμε τι θα κάνετε. Εδώ είμαστε!

Το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης επιμένει

Επιμένει στην πολιτική «διαχωρισμού» της Θράκης από την Ανατολική Μακεδονία το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, που επανέρχεται στο θέμα ίδρυσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στην ενιαία αντιμετώπιση που θα πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μιας Περιφέρειας.


Αυτή τη φορά το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης διοργανώνει εκδήλωση στην Αθήνα για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, «το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης πιστό στις υποχρεώσεις του απέναντι στη Θράκη, ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αθήνα, θα λάβει χώρα μια παρουσίαση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και την άμεση αναγκαιότητα αυτών στο κομμάτι της πολυπόθητης ανάπτυξης της χώρας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται και δρα υπό την αιγίδα του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου».

Όπως υπογραμμίζεται: «Η Θράκη είναι το σημαντικότερο γεωστρατηγικά κομμάτι της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο τόπος με τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης. Και όπως το Φόρουμ κατά την ίδρυση του είχε ανακοινώσει, ότι η Θράκη επιβάλλεται να γίνει η «Ελβετία» της Ελλάδας και των Βαλκάνιων, έτσι και θα γίνει. Έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι είναι οι ειδικοί σε αύτη την θεματολογία και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για το γεγονός πως μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για τη Θράκη. Οικονομολόγοι, Νομικοί και Πολιτικοί θα αναλύσουν τον ορισμό και τη φύση των Ε.Ο.Ζ., και θα ξεδιαλύνουν τους φόβους του ευρύτερου πληθυσμού της Θράκης, που είναι απολύτως κατανοητοί. Θα αναδείξουμε με αριθμούς και με δομημένη οικονομική σκέψη, με νέα στοιχεία και με εξειδικευμένες μελέτες, το τεράστιο όφελος μιας τέτοιας Ζώνης για την Θράκη άλλα και για την Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η Πολώνια επέμενε έντονα να κρατήσει τις Ζώνες. Θα αποδείξουμε πως με αντισταθμιστικά μέτρα διευκολύνονται οι τοπικές εταιρίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στις Ζώνες. Θα θίξουμε το εργασιακό θέμα, το οποίο δεν καταλύεται από το Εθνικό Δίκαιο, αλλά αντιθέτως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απορροφηθούνε από τις ζώνες και το 70% αυτών θα προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό. Άλλωστε αυτό επιβάλει το Κοινοτικό Δίκαιο και αυτός είναι ο στόχος μας».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «θα παρουσιάσουμε ένα καινοτόμο επτάλεπτο ντοκιμαντέρ, που ετοίμασε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ της Θράκης με την βοήθεια ενός εξαίρετου Θρακιώτη κινηματογραφιστή, του Θεόφιλου Γεροντόπουλου και είμαστε σίγουροι ότι θα σας αφήσει τις εντονότερες εντυπώσεις για το ιερό Νησί των Καβείρων, τη Σαμοθράκη. Ελπίζουμε το βίντεο να σας κάνει υπερήφανους για τον σπουδαιότερο πολιτισμό του κόσμου που έχουμε την τιμή και μεγάλη ευθύνη να τον αποκαλούμε δικό μας. Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε με απλά λόγια και εικόνες τον πραγματικό πλούτο του τόπου μας, που ποτέ δυστυχώς στην Νεοελληνική του Ιστορία δεν έχει αναδειχθεί όσο θα του άξιζε. Αυτό το ενεργειακό νησί με τα τρία είδη νερού, τους καταρράκτες, την αγρία φύση, την αρχαιότερη ιστορία της Ευρώπης, τη Νίκη και την Αρσινόη της Θράκης, που εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, πρέπει να θαυμάζεται από όλη την Υφήλιο».

Επιστολή Γιαννακίδη για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι το αντικείμενο επιστολής του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην επιστολή ζητείται η αξιολόγηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων χαρακτηριστικών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενόψει της διαδικασίας καθορισμού των κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης μετά την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακίδης στην επιστολή, «επικοινωνώ μαζί σας επειγόντως για να ζητήσω, ενόψει του καθορισμού των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης να λάβετε υπόψη σας μία σειρά από αντικειμενικά στοιχεία που επιβάλλουν να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τις ευαισθησίες και τις ανάγκες της οποίας γνωρίζετε πολύ καλά .Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας με τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας, και όχι τα στατιστικά στα οποία δεν συνυπολογίζονται μικροεπαγγελματίες, αγρότες με μικρό κλήρο, απασχολούμενοι σε προγράμματα, να ανέρχονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα ο φόβος ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό κραχ. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη προέρχεται από τις δικές σας υπηρεσίες και συγκεκριμένα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν οι φτωχότεροι, βάσει των φορολογικών δηλώσεών τους, Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες. Το τρίτο και αντικειμενικά μη αμφισβητήσιμο στοιχείο σχετίζεται με την γεωγραφία της Περιφέρειας καθώς είναι η Βορειότερη και με περιοχές στις οποίες στατιστικά επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά (Κάτω Νευροκόπι)».

Όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης «τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν αδιάψευστα την δραματική πραγματικότητα που ζουν πολλοί κάτοικοι της Περιφέρειας μας πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις εν πολλοίς άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών. Πολλοί δε συμπολίτες μου έχουν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα θέρμανσης με πετρέλαιο και αναζητούν άλλες πηγές προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του βαρύτατου και διαρκούς, όπως ο περσινός, χειμώνα. Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αποτελεί για την Περιφέρειά μας ένα τεράστιο και εν πολλοίς ανυπέρβλητο εμπόδιο που και εγώ ο ίδιος αδυνατώ ακόμη και σε διανοητικό επίπεδο να αντιληφθώ πως θα ξεπεραστεί. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και αναγνωρίζοντας την εθνική προσπάθεια ζητώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω στοιχεία και να προχωρήσετε σε γενναίες επιδοματικού τύπου πρόνοιες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Και τούτο γιατί ποια η χρεία μίας πολιτικής που θα δώσει στατιστικούς καρπούς και παράλληλα θα καταρρακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα περιθωριοποιήσει περεταίρω την ανθρώπινη ζωή;».

«Η επιστολή μου αυτή είναι κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μου που συνεισφέρουν αγόγγυστα στην εθνική προσπάθεια και πολύ συχνά νιώθουν να τοποθετούνται στο απόλυτο περιθώριο των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας. Βέβαιος ότι η Περιφέρεια δεν θα αδικηθεί για μία ακόμη φορά σας ευχαριστώ και αναμένω τις κοινωνικά αλληλέγγυες πρωτοβουλίες σας», καταλήγει η επιστολή.